Nyheter - 4th April 2018
Taggar:

Inspirera flera till parkrun!

glen at skatas

Förra helgen hade Skatås parkrun flera besökare från Storbritannien – inklusive Glen Turner, marknadschef för parkrun i Storbritannien och Irland! Efter att han sprungit fick vi sitta ner med honom och diskutera olika sätt att skapa mer intresse för parkrun i Norden. Häng på och lär med oss!
 
Glen är journalist som har bott i Australien (hans hemland), USA och Storbritannien. Han framhöll vikten av att en förstå parkruns kultur, men samtidigt är det vissa aspekter som alltid är effektiva att framhålla och som gör parkrun så unikt – att det är både gratis och roligt för alla deltagare!
 
Första rekommendationen var att ge parkrun-deltagarna verktyg för att främja parkrun på sina arbetsplatser och i sin omgivning. Att ha lite reklamskyltar och talking points förberedda att ge till dem som vill sprida information om parkrun till sina arbetskamrater, elever, patienter mm kan vara bra. Vi har inte kommit så långt som i Storbritannien där läkare ordinerar parkrun – men vi kan hjälpa parkrun att nå detta mål!
 
Ett annat råd var att skriva så mycket som möjligt om parkrun, i tidningar, på Facebook, kort sagt på alla tänkbara plattformar. Det bästa är om något är inriktat mot en lokal public, att gärna ha något färdigskrivet om tillfälle skulle ges att publisera det! Det är särskilt viktigt att upprepa hur roligt det är att delta på alla sätt, inklusive att vara funktionär eller baka fika för deltagarna eller bara att vara där för att heja på. Det är viktigt att betona att man har möjlighet delta på många olika sätt – det är upp till individen att välja det uppdrag som passar hen bäst.
 
Den sista rekommendationen var att ha tålamod. parkrun tar tid att etablera sig, men förankringen i samhället kommer växa sig stark. parkrun är ingen tävling, det är ett sätt att stödja hälsosamt leverne och glädje i samhället. Och detta är svårt att tacka nej till!
 
Tack till Glen för det rådet!
 
Förra lördagen testade vi i Skatås den nya vinterbanan, och det gick utmärkt! Banan är mycket plattare än vår originalbana – som vi återvänder till när vädret blir lite mer pålitligt – vilket betydde att många av våra deltagare satte personbästa. Banan var populär bland deltagarna inte bara för att den är lite snabbare, den var också lite lättare för en av våra stammisar (Enar!) som sprang med barnvagn (och barnet förstås!) och för hela familjen Augustsson som sprang två och två.
 
GBG new bana
 
Skatås parkruns erfarenhet av is och oväder har lärt oss ett par läxor som vi nu kan dela med oss till andra parkruns! Den första läxan är att det kan vara värt att ha en alternativ bana för den svenska vintern, särskilt om den vanliga banan har en eller flera backar och går på stigar. Då är det bättre att välja vinterbanan! Bland annat är fördelarna med vår nya bana att den grusats mycket och är lätt att organisera. Och banans två första kilometer är dessutom identiska med vår originalbana, så deltagarna – både banfunktionärer och löpare – känner igen sig.
 
Med den nya banan kan vi anordna Skatås parkrun hela året runt! Och det som vi måste erkänna är att uppehåll med parkrun under en månad gör en helt galen! Jag själv fick rådet att springa en hal parkrun … i mitt vardagsrum! Och om vi inte hade kunnat anordna Skatås parkrun förra helgen hade jag kanske gjort det! Det går snabbare än att åka upp till Örebro parkrun…
 
Rachel Pierce
A2975072
Co-Event Director, Skatås parkrun

Dela med vänner:

Kommentera och diskutera:

twins

parkrun Twins Tour

584 parkruns take place around the UK on Saturdays, but just six share their name with a parkrun in another part of the world: Albert, Bushy, Cambridge, Durham, Gladstone and Victoria.    We take a look at these parkrun ‘twins’ and reveal how many people have completed two parkruns that are known locally by the same…

Vääksy selfie frame cover

It’s beginning to look a lot like…..a Christmas parkrun

For most of the region, we’re still waiting for the snow to fall and the winter feeling to arrive. True, a little bit of snow and ice came to Norway, but alas caused both Festningen parkrun in Trondheim and Tøyen parkrun in Oslo to be cancelled.   So last week it was just one properly…