Nieuws - 5th September 2019
Tags:

De mooiste dingen in het leven zijn gratis

KaterinaBragin1 cover

Dit is Katerina Branin met haar zes kinderen bij de parkrun in Maidstone (Engeland). We vroegen Katarina welke invloed het meelopen en helpen als vrijwilliger bij parkrun heeft gehad op haar gezin, en of ze tips heeft hoe je parkrun zou kunnen inpassen in een druk gezinsleven.
 
Ik heb onlangs een bijzondere mijlpaal bereikt – het is nu al 20 jaar geleden dat ik van Moskou naar Londen verhuisd ben om mijn proefschrift en promotie af te ronden. Uiteindelijk bleek dat geen kort verblijf, want ik ontmoette er mijn huidige echtgenoot Greg, we trouwden, en in 2001 werd onze zoon Alex geboren.
 
Op dat moment had ik niet verwacht om 14 jaar later nog steeds kinderen te krijgen, maar dat is wel wat gebeurd is. Op onze trouwdag in 2015 werd James, ons zesde kindje geboren en was die “Circle of Life” rond.
 
Ik hoorde voor het eerst van parkrun op een school bijeenkomst waar een andere moeder mij en mijn kinderen aanraadde eens een parkrun uit te proberen, en direct de zaterdag er op waren we al allemaal van de partij. Voor mijn deelname aan parkrun had ik nooit verder hardgelopen dan 3 kilometer, en toen zat ik zelf nog op school, dus ik vond het bij voorbaat al een uitdaging. Toen wij voor het eerst kwamen opdagen bij onze lokale parkrun in Maidstone voelden we ons gelijk welkom en zag ik veel bekende gezichten. Hardlopen samen met een hele groep mensen tegelijk had ik nog niet eerder ervaren, en voor mij gaf het een soort liefde op het eerste gezicht gevoel.
 
Met zo’n groot gezin moet ik zeggen dat ik aardig handig ben wat betreft efficiënt met mijn tijd omgaan (dat moet ik wel) dus de zaterdagochtend is tot op de minuut strak gepland. Ik ben zo dankbaar voor de ondersteuning van mijn echtgenoot daarbij – hij weet hoe belangrijk parkrun is voor mij dus helpt hij me bij het ontbijt en rijdt hij de kinderen naar hun sportclub terwijl ik aan het hardlopen ben. Waar een wil is, is een weg! Het is niet gemakkelijk om het altijd helemaal alles vooraf georganiseerd te krijgen, maar het is mogelijk en mijn advies is om altijd de avond tevoren alvast alle hardloopspullen klaar te leggen, ready to go.
 
Ik vond het ook erg leuk om te helpen als vrijwilliger samen met mijn kinderen in de periode dat ik zwanger was, en dat is iets wat ook erg belangrijk is voor ons. Mijn echtgenoot is een voormalig marathonloper die ook als vrijwilliger helpt bij parkrun en cross-country wedstrijden. Wij vinden dat we ook iets terug moeten geven aan de gemeenschap, en zijn dan ook erg trots dat onze oudste zoon Alex (die autistisch is, super bedankt mensen van parkrun Maidstone dat jullie hem ondersteunen!) elke zaterdag als vrijwilliger helpt bij parkrun, zes maanden achter elkaar waarvoor hij een Hertog van Edinburgh-onderscheiding kreeg.
 
Ik herinner me nog goed de dag dat ik met mijn gezin de allereerste keer naar parkrun ging. Zonder twijfel heeft parkrun een grote rol gespeeld om mijn kinderen aan te moedigen fysiek actief te zijn en lekker veel te bewegen. Twee van mijn kinderen, Maria en Maxim, zijn veldlopers en onze 8-jaar oude Christina nam onlangs deel aan een lokale hardloopcompetitie terwijl onze 4-jaar oude Andery al zijn vriendjes op school vertelt dat hij later als hij groot is hardloper wil worden.
 
Persoonlijk hou ik er van om actief te zijn en me sterk te voelen. Voor mijn leeftijd heb ik een heel aardige conditie (leeftijd is maar een getal dames!) en kortgeleden heb ik bij een vriendinnen weekend in Parijs dagelijks bijna 25 kilometer gewandeld, en ik was niet eens moe! Ik weet wel haast zeker dat dat mede ook door parkrun komt, ik heb echt meer uithoudingsvermogen gekregen, en voel me met elke parkrun weer fitter.
 
Ik heb een behoorlijk aantal vrouwen aangespoord (samen met hun mannen) om ook mee te gaan doen met parkrun, en een aantal van hen komen nu ook elke week. Sommigen komen uit de buurt, maar soms doet er ook wel eens een bekende uit Moskou mee, bij hen hebben ze ook parkruns.
 
Mensen zeggen in Engeland wel eens “The Best Things In Life Are Free” en parkrun bewijst dat wel. Je hoeft helemaal niet heel snel te hardlopen, je hoeft zelfs niets eens hard te lopen (wandelen is ook prima, wat jij wil!) – alles dat je nodig hebt is gewoon eens een keer parkrun uit te proberen en eens te bekijken wat je ervan vindt. Wie weet verandert het niet alleen je zaterdagochtend maar eigenlijk in veel bredere zin ook je hele leven!
 
Het heeft me wel drie jaar gekost om een nieuw persoonlijk record te bewerkstelligen (ik neem aan dat na zes zwangerschappen alles toch stilaan een beetje langzamer gaat) maar het is me uiteindelijk wel gelukt. Ik kan me mijn andere mijlpalen ook nog goed herinneren -bv proberen aan één stuk door hard te lopen zonder tussendoor te stoppen om te wandelen steken in de zij en zware benen negerend en overtuigend te finishen.
 
Zes kinderen opvoeden is niet eenvoudig en het valt niet mee alles zo te regelen dat je ze alle zes kan achterlaten om op zaterdagochtend zelf mee te kunnen doen aan parkrun, maar ik blijf het doen want ik krijg er echt energie van. Een fantastisch gevoel gezond te zijn, echt een prima sportgelegenheid. Maar het belangrijkst vind ik is dat je het samen met zo’n grote groep vrienden doet. Ik kijk al weer uit naar mijn volgende persoonlijk record!
 
Katerina Bragin
parkrunner A753387

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…