Nieuws - 5th September 2019
Tags:

Veel voorkomende vragen over parkrun

48314817027_833a2c5f7f_k

Is parkrun een wedstrijd of een recreatieve prestatieloop? Is het alleen voor gevorderde hardlopers bedoeld? Waarom zou ik me moeten registreren? Is het gratis? Dit soort vragen en vele andere komen regelmatig voor bij mensen die geïnteresseerd zijn in, maar nog onbekend zijn met het fenomeen parkrun. Met dit artikel start een serie zogenaamde parkrun ABC artikelen waarin veel voorkomende vragen m.b.t. parkrun aan bod komen en beantwoord worden. Daarbij komen tegelijk ook enkele van de unieke eigenschappen die karakteristiek zijn voor parkrun ter sprake. Behalve het beantwoorden van de vragen willen we de lezers ook aanmoedigen om mee te gaan doen met parkrun en eventuele zorgen wegnemen.
 
Hier beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen over parkrun.
 
Ik ben niet echt een “serieuze” hardloper, maar kan ik dan wel naar parkrun komen?
Jazeker, absoluut! Bij parkrun zijn wandelaars, nordic walkers, wandelaars-met-hond, en hardlopers allemaal even welkom. Veel van de parcoursen zijn ook geschikt voor rolstoelen en buggy’s (rennen of wandelen met een kinderwagen), maar ga dit vooraf even na bij de betreffende locatie (het parcours -inclusief op wat voor een soort ondergrond het voert- wordt beschreven op de website pagina van elke parkrun locatie
 
Ben ik niet te langzaam?
Zeker niet. parkrun is geen wedstrijd. Doorgaans is één van de vrijwilligers de zogenaamde staart-wandelaar (net zoals een bezemwagen), en deze vrijwilliger zal altijd de laatste persoon op het parcours zijn zodat niemand anders “laatste” wordt en we ook niet iemand verdwaald achterlaten of missen na afloop. De vrijwilligers zullen je ook flink aanmoedigen en toejuichen en veel andere lopers doen dat ook naar elkaar toe. Voor iedereen is het leuk en voelt het goed als elke deelnemer de finishlijn passeert, samen uit samen thuis!
 
parkrun friskis 1
 
Maar als het geen wedstrijd is, waarom dan die tijdwaarneming?
Je tijd wordt geklokt om je eigen prestatie vast te leggen en te kunnen vergelijken met eerdere deelnames en te zien of je jezelf nog hebt kunnen verbeteren…als je dat wilt (!). Als de tijd je “worst zal wezen” en niet interesseert kun je deze gerust negeren, er is geen jury-oordeel of waardeoordeel anderzijds. De statistieken zijn echter simpelweg wel bruikbaar voor ons om te zien hoe we het doen als evenement en of we inderdaad een wijde variatie van soorten deelnemers (man, vrouw, oud, jong, snel of langzaam etcetc) zien in ons deelnemersveld.
 
Ik ben aan het trainen voor een wedstrijd, kan ik parkrun daarin ook gebruiken?
Ja! Ofschoon parkrun geen wedstrijd is, kan je wel net doen alsof en een wedstrijd of wedstrijd omstandigheden simuleren en zo gewend raken aan georganiseerde evenementen. Ga gewoon een beetje vooraan staan bij de start als je denkt dat je één van de snellere lopers zult zijn en enige ervaring met een massastart hebt. De tijdmeting helpt je tevens om je prestatie te evalueren en te verbeteren.
 
Zijn jullie een hardloopgroep?
Nee. We zijn wel een gemeenschap van hardlopers die elke week een gezellige loop organiseren met eventueel een bakje koffie na voor een even gezellige nababbel. Mensen die zich niet direct aangetrokken voelen om lid te worden van een loopgroep of atletiekclub zullen zich aangesproken voelen door de relaxte je kan komen en gaan wanneer je wilt sfeer van parkrun. Aanmelden of afmelden voor een specifieke parkrun op zaterdagochtend is niet nodig, echter wanneer je je tijd graag wilt weten dan moet je zorgen dat je je eenmalig registreert bij parkrun zodat je een persoonlijke barcode met jouw parkrunnummer krijgt. Het enige wat je dus moet doen is kijken waar en wanneer een parkrun wordt gehouden (dit kan in binnenland maar ook op heel veel plekken in het buitenland, overal hetzelfde concept!) op komen dagen en zorgen dat je je barcode bij je hebt (op een papiertje, evt geplastificeerd pasje of speciale bedrukte armbandje die je eventueel kunt bestellen), zodat je jouw persoonlijke barcode kan laten scannen nadat je gefinisht bent.
 

Waarom moet ik me registreren?
Je registreert je eenmalig om akkoord te gaan met onze deelnemersvoorwaarden. En daarnaast om je persoonlijke nummer (athlete ID) met bijbehorende persoonlijke barcode te generen en te verkrijgen. Die barcode moet je dus altijd meenemen (op een papiertje, evt geplastificeerd pasje of speciale bedrukte armbandje die je eventueel kunt bestellen), zodat je jouw persoonlijke barcode kan laten scannen nadat je gefinisht bent. Op deze wijze kom je achteraf achter jouw gemeten tijd Je hoeft je als gezegd maar één keer te registreren en je kan vanaf dan met jouw barcode naar elke parkrun ter wereld waaraan je zou willen meedoen – zolang je die barcode maar altijd meeneemt. Op zijn Engels zeggen ze Don t Forget Your Barcode, en dat is waarom je vaak de hashtag #DFYB ziet op parkrun sites en social media.
 

parkrun is gratis?! Hoe kan dat?
De overkoepelende parkrun organisatie heeft sponsoren en er zijn ook sponsoren voor specifieke parkrun landen en deze zorgen voor de financiële ondersteuning om de parkruns gratis te kunnen blijven aanbieden. parkrun deelname is altijd gratis geweest en zal ook altijd gratis blijven. Bedenk daarbij wel dat parkrun evenementen mogelijk worden gemaakt door de belangeloze inzet van vrijwilligers die in hun vrije tijd jou een wekelijks, geklokt loopevenement aanbieden. Dus zorg ervoor dat je ze bedankt, naar ze wuift of ze een applausje geeft (vaak wordt dit laatste vlak voor de start bij de voorbespreking gevraagd).
 
Maar ik kan me niet vastleggen om elke zaterdag van de partij te zijn, is dat erg?
Nee hoor, helemaal niet! parkrun is geen verplichting. Registreer eenmalig en kom langs wanneer het jou uitkomt en jij er zin in hebt. Natuurlijk hopen we dat je vaak komt, maar als je maar zo nu en dan een keertje meedoet is dat even goed. We zijn gewoon blij als je erbij kunt zijn.
 
Maar ik weet niet of ik naderhand nog de tijd heb om te blijven hangen voor koffie, erg?
Nou, ja, eigenlijk is dat wel erg ja ;-) Het sociale aspect van het gezellige korte samenzijn op de zaterdagochtend met een korte nababbel met wat drinken, eventueel koffie, is echt belangrijk voor ons. parkrun is een sociale gebeurtenis. Maar ook hier geldt voel je vooral nergens toe verplicht! Niemand zal je boos naroepen als je na je loop gewoon naar huis gaat. Sommige mensen komen alleen voor de loop, anderen komen voor de loop én de “apres-ski” koffie, en weer anderen blijven de ene keer nog even nahangen en gaan de andere keer direct huiswaarts. Allemaal goed..
 
Ik wil helpen als vrijwilliger, maar er niet elke week aan vastzitten, kan dat?
Maar natuurlijk! Wij waarderen elke vrijwilliger, dat zijn onze helden! Het is ook een ervaring op zich (ook voor lopers) om eens een keer in de rol van parkrun vrijwilliger te kruipen, ook erg leuk. En ook voor vrijwilligers geldt dat zij niet aan een contract gebonden zijn of zich ergens toe verplichten. Als je maar eens per maand, eens per kwartaal of voor ons part maar eens per jaar kunt helpen als vrijwilliger, dat wordt in alle gevallen zeer gewaardeerd! Voor elke incidentele vrijwilliger kan een vrijwilliger die op wat meer vaste basis helpt ook eens een keertje overslaan of zelf meelopen moet je maar denken. Zo draag je allemaal wat bij en houdt je het voor iedereen leuk. Je kunt je via email aanmelden bij de lokale organisatie (zie de website van de lokale parkrun) en eventueel ook aangeven als je een bepaalde rol bij voorkeur wilt vervullen.
 
Help me even wanneer en waar kan ik een parkrun vidnen?
Elke zaterdagochtend. De verzamelplaats vind je op de website van de lokale parkrun. Meestal is er een korte voorbespreking (zeker ook voor nieuwkomers) met uitleg, zo rond 08:45 uur en gaat de parkrun om 09:00 uur van start. Zorg dat je bij die voorbespreking bent zodat je goed op de hoogte bent, de sfeer gelijk te pakken hebt en even kunt applaudisseren en juichen voor de vrijwilligers die die ochtend jouw parkrun mogelijk maken.

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…