Nieuws - 11th September 2019
Tags:

Waarom (park) run?

Davina-cover-900x416

Op een dag zat ik te luisteren naar een motiverende sport meditatie op Headspace en daarin werd de vraag voorgelegd: Waarom doe je het? Het gaf me stof tot nadenken waarom ik hardloop en waarom, specifiek, ik bij parkrun meedoe.
 
Even een “disclaimer”. Ik doe eigenlijk niet aan (park)lopen. Dat wil zeggen ik heb nooit hardgelopen in een parkrun! Ik ben wel één van de stichters van de Dømmesmoen parkrun in het zuiden van Noorwegen. Tijdens de opstartfase bezocht ik twee parkruns in Zuid-Londen, waar ik vandaan kom. Maar ik heb er nog nooit eentje gelopen, ook niet de parkrun die ik zelf meegeholpen heb om op te zetten. Maar ik ben wel wedstrijdleider, staart-wandelaar (als variant van de bezemwagen) , fotograaf en vrijwilliger langs het parcours op een post geweest. Ooit, als we een helemaal gesmeerd verlopende parkrun gevestigd hebben zal ik het genot hebben ook eens zelf mee te lopen.
 
1
 
Maar, ik schrijf dit op de luchthaven van Oslo, onderweg naar huis na het lopen van de Midzomernacht halve marathon. Een fantastische belevenis ondanks de vallende regen. Ik zal nooit vergeten rond middernacht hardgelopen te hebben bij daglicht, met een blik op met sneeuwbedekte bergtoppen langs de route. Heel bijzonder! Maar, zoals altijd bij georganiseerde hardloopevenementen, het leukste is toch eigenlijk nog wel de atmosfeer van en rondom zo’n evenement. Een beetje kletsen met mensen voor de start en onderweg , elkaar feliciteren en high-fives geven, en verhalen over uithoudingsvermogen met compleet onbekenden na de finish. En niet alleen met de hardlopers onderling. Overal langs het parcours wordt je aangemoedigd door vrijwilligers, ze zingen je toe, klappen voor je, riepen grappige dingen of hielden borden in de lucht met “je bent er bijna” (was dat maar zo, fake news!) en dat alles tovert dan een lach op onze gezichten.
 
2
 
Onlangs vertelde een vriendin me dat ze niet begrijpt waarom je aan georganiseerde evenementen zou meedoen als je ook gewoon zelf een blokje om kan gaan rennen, of op je loopband in de kelder, met Netflix voor je neus.
 
Tsja, waarom lopen we eigenlijk? En waarom in een parkrun dan?
 
Het antwoord ligt in de gemeenschap die je samen vormt. Ik heb altijd geloofd in verbinden in plaats van isoleren. En ik wilde ook altijd liever naar buiten dan binnen te blijven.
 
 
Het probleem van in je eentje trainen is dat er een neiging kan ontstaan dat het je allemaal niet zoveel meer uitmaakt. Als het slecht weer is, wil je dan nog naar buiten en in je eentje een stuk rennen?
 
3
 
Maar als het slecht weer is en je weet dat er een groepje mensen wil gaan hardlopen met jou en je wel op wil peppen..dan ga je toch veel eerder wél voor dat rondje in de regen.. En hoe beter je dat groepje mensen leert kennen, hoe aantrekkelijker het wordt. Je krijgt gewoon zin om te gaan. Ook als het regent. Je wilt het echt niet missen.
 
parkrun is verslavend. In Engeland heb ik vrienden die het echt bijna als een reddingslijn zien. Eén van hen stuurde me onlangs een berichtje en zei: “Het land is zo somber gestemd momenteel, totale verdeeldheid. Maar als ik dan naar parkrun ga en besef hoeveel ontzettend leuke en aardige mensen daar komen opdagen, dan geeft dat me mijn vertrouwen weer terug!”
 
4
 
En daar draait het allemaal om! parkrun herstelt het vertrouwen omdat het ons herinnert aan de kracht van de samenleving. Als mensen samenkomen -als mensen kiezen om zich te verbinden- dan gebeuren er mooie dingen. We ontmoeten onze buren. Doodnormale mensen met een doodnormaal leven, ze doen hun best, sporten, vrijwilligen en zetten mentale en fysieke gezondheid voorop.
 
Deze #parkrunpower (kan ik een nieuwe hashtag introduceren bij deze?) ontdekte ik voor het eerst via een oude vriendin die mijn inspiratie werd om een parkrun op te zetten in mijn eigen woonplaats. Ik vroeg haar waarom ze meedoet aan parkruns in plaats van gewoon zelf een rondje te rennen. “Ik heb een hekel aan alleen lopen. Ik heb geen discipline. parkrun biedt mij een gemeenschap, het gevoel om van een groter geheel deel uit te maken. Het geeft me ook doelen om na te streven (50x, 100x etc) en zorgt dat ik mezelf probeer te verbeteren. Zonder parkrun was ik waarschijnlijk niet door gegaan met hardlopen. Ook alleen al het idee dat er op zaterdagochtend altijd een parkrun is waar ik heen kan gaan motiveert me al voldoende”.
 
parkrun is sociaal en gratis. Ik raak constant geïnspireerd als ik elke week weer zie hoe voor elkaar volstrekt onbekenden contact met elkaar maken. Er was een keer een zaterdag dat ik een geweldig gesprek opving tussen twee parkrunners. Een man uit Californië (die woonde in Noorwegen) bedankte een vrouw uit Sheffield (een fanatieke parkrun toeriste die op zakenreis was en een flinke taxi rekening had betaald om van haar hotel naar de parkrun te komen) dat ze hem op een verschrikkelijke heuvel aangemoedigd had! Zulke momenten zijn van onschatbare waarde.
 
Als je het allemaal nog niet zo weet wat je van georganiseerde loopevenementen of gemeenschaps evenementen moet denken dan raad ik je absoluut aan om parkrun gewoon eens te proberen. Als je niet wilt hardlopen kan je gewoon gaan wandelen. En als je niet wilt wandelen kan je ook gewoon een handje helpen als vrijwilliger, erg gezellig. En als je het dan nog niet zeker weet, dan ga je toch gewoon eerst eens een keer een kijkje nemen bij een parkrun? Niks moet! Je zult vele opgewekte en lachende gezichten treffen en je zult een warm welkom ervaren.
 
5
 
Davina Driver
A5569231
Dømmesmoen parkrun (Norway)

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…