Nieuws - 21st May 2020
Tags:

‘Food for thought’ in onzekere tijden

sarah-header

Mijn naam is Sarah Cain en ik ben een voedingsdeskundige in Airlie Beach in Whitsundays in Australië. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal verschillend zijn: dat geldt ook voor onze lichamen, levens en doelen. Daarom moet onze voeding daarop worden afgesteld.

 

In deze onzekere tijden waarin we meer thuis zitten en onze dagelijkse routines zijn veranderd, is het belangrijk dat we ons goed voeden met voedsel en vocht om onze fysieke en mentale gezondheid op peil te houden. Enkele handige en simpele tips.

 

Ik begon 3 jaar geleden met parkrun. Mijn moeder besloot om deel te nemen aan een parkrun in Victoria. Ik woonde daar ver vandaan, vandaar dat ik me aansloot bij Airlie Beach om zo mijn moeder te ondersteunen. Voor de start belden we om elkaar succes te wensen, daarna belden we om te vertellen hoe het was gegaan. Fijn om op deze manier met familie in contact te staan als je niet in de buurt van elkaar woont.

 

image0 (1)

 

Ik koos ervoor om voedingswetenschappen te studeren omdat ik zeer geïnteresseerd was in wat voor effect voeding heeft op mij, mijn familie en vrienden. Angst voor voedsel maakte plaats voor de vraag hoe ik mijn lichaam kan voeden met een doel. Hierdoor werd de passie voor koken nog meer aangewakkerd. Ik vind het fijn om anderen te helpen hoe ze hun lichaam kunnen voeden zonder enige restricties of regels, voor de rest van hun leven. Jezelf voeden met een rijk voedingspatroon is een verandering van je mindset die je kunt leren en ik help daar graag bij.

 

Voeding heeft invloed op je gehele lichaam en staat aan de basis van alles. Goede voeding kan je helpen om mentaal, fysiek en emotioneel sterk te staan. Als iets niet op orde is of we krijgen niet voldoende van bepaalde mineralen of vitamines binnen, kan het tegenovergestelde gebeuren. Als we geen goede voeding binnen krijgen, dan hebben zelfs de beste oefeningen, medicijnen of behandelingen geen nut.

 

image4

 

In mijn werk evalueer ik hoe mijn klanten zich dagelijks voeden. Ik schrijf ze voedingsplannen en recepten voor die passen bij hun doelen en behoeften. Vóór de coranacrisis zag ik klanten persoonlijk, maar nu handel ik alles telefonisch of met videobellen af.

 

Aan de hand van de vragen die ik krijg en aan de houding van mensen ten opzichte van voeding en gezond eten, heb ik een drastische en positieve verandering ontdekt. Voorheen zag ik altijd een trend van gewichtsverlies en de fysieke voordelen van goede voeding. Tegenwoordig merk ik dat veel mensen er naar streven om echt hun algehele gezondheid te verbeteren, zodat zij hun levens kunnen leven als de beste versie van zichzelf. Het is verfrissend om een meerderheid te zien die zich bezighoudt met hun immuunsysteem en met goede lichamelijke zorg. Dat is de reden waarom ik voedingsdeskundige ben geworden.

 

Wat ik onder goede voeding versta, is dat iedere maaltijd vezels, groenten, eiwitten en gezonde vetten bevat. Begin ermee om je gerecht op te bouwen met deze voedingstoffen en dan zal het resultaat goed zijn. Ik geloof niet in het uitsluiten van bepaalde typen voeding, behalve als je lichaam ergens niet tegen kan. In plaats daarvan zou ik liever letten op wat je wél eet.

 

image1 (4)

 

Probeer te variëren met je voeding, vooral door verschillende groenten te eten. Dit omdat al ons voedsel verschillende vitaminen en mineralen bevat die we nodig hebben. Variatie in ons eten zorgt er voor dat we al deze verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk voedingsmiddelen te gebruiken die het immuunsysteem verbeteren en een ontstekingsremmende werking hebben. Zo gebruik ik kurkuma, citroen, knoflook, gember, donkergroene groenten en kook ik in olie (olijf of avocado) van koude persing.

 

Er is een duidelijk verband tussen voeding en mentale gezondheid. Een tekort aan essentiële vitaminen of voedingsstoffen kan leiden tot ongerustheid, depressie en andere mentale problemen. Het is cruciaal om te zorgen voor een goede darmflora. Wanneer je dit niet op orde hebt, kan dit gevolgen hebben voor het functioneren van je hersenen en al je lichaamssystemen.

 

image6

 

Het is heel belangrijk om je lichaam te voeden op een manier die past bij je behoeften – we zijn allemaal anders en niet iedereen heeft dezelfde calorie inname nodig. Voor sommigen is periodiek vasten een wondermiddel. Mensen met een lage bloeddruk of een lage bloedsuikerspiegel hebben er juist baat bij om elke twee à drie uur iets te eten.

 

Er is ook veel verschil tussen volwassenen en kinderen als het gaat om voeding. Uiteindelijk hebben we te maken met grote en kleine lichamen, daarom hoeven we in de meeste gevallen niet dezelfde hoeveelheid voedsel te eten. Bovendien zijn kinderen nog in ontwikkeling, dus zal een jong kind dat de hele dag rondrent andere behoeften hebben dan een vrouw van middelbare leeftijd met een kantoorbaan. Daarbij hebben mannen en vrouwen een andere hormonale balans. Sommige hormonale zorgen kunnen het best worden verholpen door aanpassingen van een dieet.

 

Probeer vezels, groenten, gezonde vetten en eiwitten in elke maaltijd te gebruiken en varieer waar mogelijk.

 

Voor wat betreft drinken, mijn advies luidt: water, water, water! Water is een prachtig cadeau van Moeder Natuur en, net als parkrun, het is gratis!

 

image5

 

Geniet van je maaltijd!
Sarah Cain

Deel met je vrienden:

31003488801_6da0dab5de_k (1)

COVID-19 Kader

Eerder deze week hebben we aangegeven dat we ons COVID-19 kader hebben afgerond. Het beschrijft hoe evenementen georganiseerd zullen worden in die landen waar nog een zekere mate van gemeenschapsbesmetting bestaat.   We willen benadrukken dat we als onderdeel van onze terugkeer-strategie hebben besloten dat we het definiëren van de manier waarop evenementen kunnen worden…

insight

Hoe inzicht de weg wijst

Terwijl parkrun gestaag doorgroeit (zelfs tijdens een wereldwijde pandemie) is het begrijpen van de meningen en houdingen van 7 miljoen geregistreerde parkrunners niet alleen van essentieel belang, maar ook een hele uitdaging. De ontwikkeling van parkrun, van een enkel evenement en een handvol deelnemers, tot duizenden locaties op 5 continenten betekent dat het praktisch gezien…