Nieuws - 21st May 2020
Tags:

Spotlight on: Italy

Screen Shot 2020-05-15 at 12.14.47 copy 2

De parkrun familie bestaat wereldwijd uit 22 landen en we nemen een kijkje bij een aantal daarvan.

 

Deze week is het vijf jaar geleden dat parkrun van start ging in Italië. Country Manager Giorgio Cambiano vertelt ons daarom alles over de geschiedenis van parkrun Italia.

 

In maart 2014 had ik het genoegen een gesprek te hebben met parkrun oprichter Paul Sinton-Hewitt, die me het groene licht gaf om parkrun naar Italië te brengen.

 

Met de hulp van mijn vrouw Loredana Introini en een van mijn beste vrienden, Aldo Siragusa, besloten we het eerste evenement te beginnen in Palermo in Sicilië, in het zuiden van Italië.

 

Het vinden van vrijwilligers die het kernteam wilden komen versterken en het vinden van een geschikt park voor het eerste evenement waren beide een grote uitdaging.

 

Gelukkig was in de stad iets meer dan twee jaar ervoor Uditore park geopend, dat dankzij een openbaar initiatief was gered van verwaarlozing en bouwwerkzaamheden. Het werd beheerd door een groep fantastische vrijwilligers, onder leiding van het paar Piero D’Angelo en Valentina Marchione.

 

Met alle voorbereidingen getroffen, ging op zaterdag 23 mei 2015 Uditore parkrun, als het allereerste Italiaanse parkrun-evenement, van start. Er waren vijf deelnemers en negen vrijwilligers, dus we hadden geen tekort aan helpende handen!

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.01.44

 Beppe Di Adamo, Maureen Simpson, Marco Saitta, Franco Mura en Calogero Di Gioia poseren met zeven van de negen vrijwilligers voor de eerste officiële foto van parkrun Italië

 

Gedurende het eerste jaar was Uditore het enige evenement dat parkrun in Italië vertegenwoordigde. Maar in juni 2016, kort na ons eerste jubileum, verdubbelde de familie in omvang met de start van Marecchia parkrun in Rimini, onder leiding van evenementcoördinator Aldo Siragusa.

 

Vervolgens kwamen er in hetzelfde jaar nog twee evenementen bij: Milano Nord parkrun in Parco Nord in Milaan, en Favorita parkrun, het tweede evenement in Palermo, deze keer in het fantastische Favorita park.

 
favorita
Een blik op de prachtige Favorita parkrun route (foto Michele Amato)
 

In de daaropvolgende jaren bleef parkrun Italië doorgroeien, waarbij vooral 2018 opviel. In dat jaar werden er verspreid over het land maar liefst acht nieuwe evenementen gestart, waarvan twee in de hoofdstad Rome.

 

Op dit moment zijn er van noord tot zuid 16 parkrun evenementen in Italië, met een opvallende concentratie in Palermo. In 2018 ging daar het derde evenement van de stad – Foro Italico parkrun – van start aan de waterkant.

 

Daarnaast zijn er drie evenementen in Toscane, waar je elke zaterdag kunt (hard)lopen, joggen of meehelpen in het Parco delle Cascine bij Firenze parkrun, op de vestingmuren van de mooie middeleeuwse stad Lucca bij Mura di Lucca parkrun, en in het prachtige Parco delle Terme di Montecatini bij Terme parkrun.

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.04.25

Een kille ochtend bij Firenze parkrun, in het Parco delle Cascine in Florence
 

Vergeleken met grotere, meer gevestigde landen zijn onze aantallen wellicht kleiner, maar onze lokale gemeenschappen hebben parkrun op dezelfde manier omarmd, en hebben het een vast punt in hun weekendplannen gemaakt. Bijna 14.000 verschillende mensen hebben aan een parkrun op Italiaanse bodem deelgenomen.

 

Vanaf het allereerste begin worden de Italiaanse evenementen eveneens gekenmerkt door een mate van gastvrijheid die door toeristen bijzonder op prijs wordt gesteld.
 

Ze zijn altijd onder de indruk van het warme welkom, de heerlijke versnaperingen en de mogelijkheid om een, in vergelijking met de positie waar ze thuis eindigen, verbazingwekkend laag finish nummer op te kunnen pikken.

 
italy 1
Eén van de legendarische versnaperingen bij Salento parkrun, bijzonder gewaardeerd door bezoekende parkrunners

 

psh
14 november 2015: Paul en Joanne Sinton-Hewitt bezoeken Uditore parkrun
 

We kunnen ons in Italië gelukkig prijzen met enkele unieke evenementen. Zo hebben we Montelepre parkrun, met zijn parcours met zes ronden van 830 meter, middenin een mooi en levendig stadspark in de kleine stad Montelepre. Dit blijkt de kleinste parkrun ter wereld te zijn!

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.06.02
Jonge en oude parkrunners bij Montelepre parkrun!
 

Verder hebben we ook Treviso parkrun, in de thuisstad van Prosecco, en Etna parkrun, met haar parcours op de hoogste actieve vulkaan in Europa!

 

Voor toeristen zijn er natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden om op zaterdagochtend bij de dichtsbijzijndste parkrun langs te gaan en dan verder op stap te gaan.
 

Het is bijvoorbeeld zo makkelijk als wat om met het openbaar vervoer van Venetië naar Padua te gaan om mee te doen met Farfelle parkrun, in het magnifique Parco delle Farfalle.
 

Reizigers zouden zich ook vanuit hun vakantie in Rimini of Riccione aan kunnen sluiten bij Marecchia parkrun, met de geweldige Tiberius-brug in de achtergrond.

 

imageedit_2_3878110438
De Tiberius brug valt op als achtergrond van de Marecchia parkrun
 

Laat staan de Eeuwige Stad, waar de iconische koepel van de Sint Pieter zichtbaar is vanaf de start van Roma Pineto parkrun. Of de sensatie van het wandelen, joggen of hardlopen over de top van de langste sectie van middeleeuwse muren op het continent, bij Mura di Lucca parkrun.

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.14.54
De start van de Roma Pineta parkrun met de majestueuze koepel van de Sint Pieter (foto Emanuele Musolino)
 

Maar zoals we allemaal weten is het belangrijkste onderdeel van parkrun de mensen die eraan deelnemen. Natuurlijk zijn alle parkrunners bijzonder, maar er zijn er een paar bij die voor iedereen een referentiepunt vormen, vanwege hetgeen waar ze voor staan of de uitdagingen die ze tegenkomen.

 

Een van de belangrijkste redenen dat ik voor eeuwig dank verschuldigd ben aan Paul Sinton-Hewitt is dat ik, doordat ik parkrun naar Italië mocht brengen, een veelvoud aan geweldige mensen heb kunnen ontmoeten, verspreid over het hele land en zelfs daarbuiten. Dit alles heeft me verrijkt als mens en mijn vertrouwen in de mensheid versterkt.

 

Na bijna vijf jaar activiteit zijn er natuurlijk vele gedenkwaardige momenten. Naast de euforie die we vanzelfsprekend voelen bij de inauguratie van elk Italiaans evenement kunnen we een paar gebeurtenissen kiezen die tot onze verbeelding spraken.

 

De eerste gebeurde bij Milano Nord parkrun, op een ochtend in mei 2017. Franco Tonoli, een uitzonderlijke atleet met een ijzeren wil.

 

Franco heeft een achtergrond als klimmer en hardloper in de bergen, maar raakte verlamd door een serieus ongeluk. Hij heeft het gevoel voor een uitdaging en het weer op eigen benen kunnen lopen kunnen herontdekken dankzij een futuristische Rewalk exoskelet.

 

Bij zijn tweede poging, op zaterdag 27 mei 2017, lukte het hem om de hele afstand van 5 kilometer af te leggen in 2:57:12! Ik geloof dat dit tot nu toe de enige deelname van een atleet met exoskelet aan een parkrun is, en het laat zeker zien dat parkrun echt voor iedereen is!

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.16.22
Franco Tonoli komt over de eindstreep bij Milano Nord parkrun 36
 

Een ander hoogtepunt was de eerste keer dat we mee konden doen aan het jaarlijkse ‘dubbele parkrun’ feestje, ook wel bekend als de New Year’s Day Double.

Veel parkrunners uit Palermo grepen de kans om dit op 1 januari van dit jaar te doen met beide handen aan, dankzij de beschikbaarheid van de vrijwilligers van Favorita parkrun en Foro Italico parkrun.

 

Dezelfde viering vond plaats met een uitwisseling tussen Caffarella parkrun en Roma Pineta parkrun in de Italiaanse hoofdstad.

 

Screen Shot 2020-05-15 at 12.17.22
De dubbele parkrun op nieuwjaarsdag bij Foro Italico parkrun (foto Paolo Beccari)
 

Naast het menselijk element in parkrun zijn er natuurlijk ook de statistieken. We weten dat parkrun in Italië nog een groeiend fenomeen is. Er zijn toch diverse interessante getallen, die zonder twijfel met de tijd steeds zullen verbeteren.

 

Het gemiddelde aantal deelnemers bij Italiaanse evenementen zit over het algemeen in de tientallen, maar het record is in handen van Milano Nord parkrun, afgelopen september, toen er 230 mensen over de streep kwamen bijgestaan door 16 vrijwilligers.

 

De toekomst van parkrun in Italië

 

We leven over de hele wereld natuurlijk in vreemde tijden en parkrun is op het moment gepauzeerd. De gehele grote parkrun familie beseft dat, zodra de omstandigheden en veiligheid het toelaten, onze geliefde zaterdagochtend-activiteit weer zal beginnen met nog meer enthousiasme dan voorheen.

 

In de tussentijd, we hebben al twee nieuwe evenementen gereed voor als we terugkomen: Turijn in het prachtige Mandria park. La Mandria parkrun had op 4 april moeten starten.

 

Alles is gereed om 18 evenementen weer op te starten door het hele land en er staan diverse anderen in de planning voor noord, centraal en zuid Italië . Plezier is zeker!

 

Terwijl we vijf jaar parkrun in Italië vieren zal ik in mijn hart altijd die dag van intense emotie herinneren vijf jaar geleden. Wie had gedacht dat parkrun ook in Italië succesvol zou zijn?

 

Er zijn al veel mensen in ons land die het genot hebben ervaren van vroeg opstaan op zaterdagmorgen en hun tijd delen met hun parkrun-vrienden, of het gevoel van voldoening van het vrijwilliger zijn.

 

Een ieder van ons heeft het geluk ervaren een deel te zijn van de grotere parkrun familie hier in Italië. Mijn hoop is dat meer en meer mensen in Italië zich geroepen voelen zich bij deze familie te voegen en samen bij te dragen aan een gezondere en gelukkigere planeet.
 
#loveparkrun
 

Giorgio

 
Giorgio Cambiano (A883689)
Country Manager, parkrun Italia

Deel met je vrienden:

sleep-cover-900x416

Slaap lekker: de sleutel tot een goede nachtrust, elke nacht!

Mijn naam is Dr Carolyn Ee en ik ben naast renner ook huisarts, researcher en gezondheids- en welzijnsadvocaat in Sydney.   Met ons leven dat sterk beïnvloed is door COVID-19 waar ook ter wereld hebben velen van ons last van slaapproblemen.   Allereerst is dit geen slecht nieuws! Het voordeel is dat we er over…

Corona update

COVID-19 (Coronavirus) Update: dinsdag 2 juni

In de update van vorige week hebben wij nogmaals aangegeven dat alle parkrun evenementen wereldwijd blijven opgeschort tot ten minste het einde van deze maand. In sommige landen was dit geheel volgens verwachting, omdat deze zich in een vroeg stadium bevinden in de strijd tegen COVID-19. In andere parkrun landen is er echter sprake van…