Nieuws - 18th June 2020
Tags:

In de schijnwerpers: Japan

cover-900x416

De parkrun familie bestaat wereldwijd uit 22 landen en we nemen een kijkje bij een aantal daarvan.

 

Deze week is dat Japan! Chiaki Okada vertelt ons over de start en groei van parkrun in Japan.

 

Konnichi wa. Mijn naam is Chiaki Okada. Ik ben geboren en getogen in Osaka, de tweede grootste stad van Japan. Rond mijn vijfentwintigste ben ik verhuisd naar Australië en daar woon ik nu al weer 18 jaar.

 

Mijn geboortestad Osaka is een levendige en vriendelijke stad met zo’n 2,7 miljoen inwoners. Het is maar klein vergeleken met Tokio, waar in de stad zelf 14 miljoen mensen wonen en in de stadsregio 37 miljoen – bijna een derde van de hele Japanse bevolking. Hiermee is het de dichtstbevolkte stadsregio ter wereld. Japan heeft 6.852 eilanden terwijl bijna driekwart van het land uit bossen of bergen bestaat.

 

Toen ik er eind 2018 achter kwam dat parkrun het jaar daarop zou gaan starten in Japan, wist ik dat het de gezondheid en het geluk van miljoenen Japanners ten goede zou kunnen gaan komen. Maar voor andere redenen dan je misschien zou denken.

 

Chiaki14 cousin

 

Japan is een welvarend land met het op drie na hoogste bruto binnenlands product ter wereld en wordt vaak aangehaald als het land met de hoogste levensverwachting. Vrouwen worden er gemiddeld 88 jaar en mannen 81. Er zijn 60.000 Japanners van 100 jaar of ouder, waarvan de oudste 115 is. Japan kan zich ook beroepen op de laagste percentages hartkwalen en dementie in de ontwikkelde wereld.

 

Er zijn verschillende theorieën voor deze positieve gezondheidsresultaten, zoals voeding, 70 jaar aanzienlijke investeringen in nationale gezondheidszorg, succesvolle voorlichtingscampagnes over gezondheid, een hygiënebewuste cultuur en het feit dat van oudsher veel mensen er voor kiezen, zonder dat dat financieel gezien nodig is, na hun pensioengerechtigde leeftijd door te blijven werken.

 

Natuurlijk is er ook een keerzijde. In Japan lijden veel mensen, van alle leeftijden, aan sociale isolatie en depressie.

 

In Japanse families is er van oudsher een sterke band tussen twee of drie generaties. Zo worden in de Japanse samenleving ouderen traditiegetrouw gesteund door hun kinderen. Deze cultuur is echter aan het veranderen.

 

Adrian Smile 4

 

Het probleem van sociale isolatie is zó groot dat er zelfs een officieel woord voor is — hikikomori. This is a person who isolates themselves from society and family in a single room for more than six months. Dit is iemand die zichzelf voor meer dan zes maanden in een kamer afgezonderd heeft van gemeenschap en familie. Ze gaan hun huis niet uit om naar werk of school te gaan. De Japanse overheid schat dat er meer dan een miljoen van deze hikikomori zijn. De helft daarvan is minder dan 18 jaar oud.

 

Japan heeft ook het op vijf na hoogste zelfmoordpercentage van de ontwikkelde wereld. Het is de belangrijkste doodsoorzaak voor mannen in de leeftijdscategorie 20 tot 44 en voor vrouwen van 15 tot 34 jaar.

 

Helaas zijn het niet alleen jongeren die geraakt worden. Japan heeft het hoogste percentage senioren ter wereld. Een kwart van de bevolking is 65+ en men verwacht dat dit tegen het jaar 2050 oploopt naar een derde. Het geboortecijfer van Japan is zó laag dat er meer luiers voor volwassenen verkocht worden dan voor babies. Er zijn ook meer huisdieren dan kinderen.

 

Ouderen leven vaak geïsoleerd in flatgebouwen, met gevoelens van eenzaamheid die oplopen tot epidemische niveaus. Vijftien procent van de oudere mannen in Japan leeft alleen en heeft minder dan één gesprek per twee weken. Het afgelopen jaar zijn er verschillende berichten in de pers geweest over ouderen in Japan die bewust een misdrijf plegen, zodat ze naar de gevangenis gaan, waar ze makkelijker vrienden kunnen maken.

 

Dit zijn slechts een paar van de redenen waarom ik het belangrijk vind dat parkrun een steentje bijdraagt aan het, op een leuke en ondersteunende manier, (opnieuw) verbinden van Japanners met hun families en gemeenschappen. Ik twijfel er geen moment aan dat parkrun een belangrijke bijdrage kan leveren aan het welzijn in Japan.

 

coffee

 

Als parkrunners hebben we allemaal ons eigen verhaal dat vertelt hoe en waarom we zijn begonnen met parkrun. Ik was verhuisd naar Australië, had mijn bachelordiploma als voedingsdeskundige behaald, had mijn toekomstige echtgenoot ontmoet en we hadden zojuist ons tweede kind gekregen. Het enige waar ik naar op zoek was, was een mogelijkheid om even ons huis te ontvluchten!

 

Ik ging daarom online op zoek, en vond parkrun. In eerste instantie dacht ik dat het een soort sekte was want het leek te mooi om waar te zijn. Ik probeerde uit te vogelen wat het nadeel was, of dat ze me iets probeerden te verkopen.

 

De eerste keer keek ik er behoorlijk tegen op om te gaan omdat ik er niemand kende en ik dacht dat het allemaal snelle lopers zouden zijn. Ik was blij dat het juist erg gemoedelijk bleek te zijn. Ik was meteen verkocht en werd een parkrunner. Tegenwoordig is parkrun een gezellige tijd met familie en vrienden, en niet langer een manier om het huis te ontvluchten.

 

Chiaki7 Family

 

Ik was daarom erg verheugd toen ik in januari 2019 in de parkrun nieuwsbrief las dat ze iemand die Japans sprak aan hun team wilden toevoegen. De dag dat ze me de baan aanboden was één van de gelukkigste dagen van mijn leven omdat ik wist dat het mij de kans bood elke dag andere mensen gelukkig te maken.

 

Toen ik begon te werken voor parkrun zou acht weken later de start van het eerste evenement in Japan al zijn, veel werk aan de winkel dus!

 

parkrun Japan had op dat moment al meer dan twee jaar in de pijplijn gezeten. In oktober 2017 informeerde Sumitomo Life, een levensverzekeraar, naar de mogelijkheid om parkrun in Japan te starten. Sumitomo was al de lancering van het Vitality Health programma aan het voorbereiden. Omdat parkrun op dat moment al een goede relatie had met Vitality in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, en Japan al een land was waar parkrun interesse in had, werd al snel voortgang gemaakt.

 

Sumitomo Life bezocht Dulwich parkrun in Londen om parkrun in levende lijve te kunnen ervaren. Vervolgens ontmoetten vertegenwoordigers van parkrun Verenigd Koninkrijk en parkrun Australië in Tokio vertegenwoordigers van Sumitomo, waar ze potentiële locaties bezochten en overlegden met een brede groep mensen die geïnteresseerd waren om parkrun naar Japan te brengen.

 

Met de lancering van Futakotamagawa parkrun in Tokio werd Japan op 6 april 2019 het 21e land dat zich bij de parkrun-familie voegde .

 

launch pic

 

De start van parkrun in Japan is een moment dat ik me altijd zal blijven herinneren. De eerste week van april is in de Japanse cultuur de tijd van een nieuw begin, met de kersenbomen in bloei, scholieren die een nieuw schooljaar beginnen, of net geslaagd zijn en naar de universiteit gaan, of aan hun eerste baan beginnen . Het was een gepast moment voor parkrun om te beginnen.

 

Tot vlak voor de start van de briefing was ik bloednerveus. Maar dat verdween als sneeuw voor de zon toen ik samen met Paul, de oprichter van parkrun’, en collega’s van parkrun in Australië en het Verenigd Koninkrijk op een heuveltje tegenover de startlijn stond. Mijn passie, enthousiasme en dankbaarheid welden op uit de grond van mijn hart toen ik begon te spreken. Vooraf had ik notities gemaakt, maar ik heb er geen moment naar gekeken. Ik was zó blij om parkrun te delen met mensen uit het land waar ik vandaan kom en waar ik van houd. Treinen in Japan mogen dan het meest punctueel zijn ter wereld, met een gemiddelde vertraging van slechts 18 seconden, maar die dag begon parkrun 18 minuten te laat en niemand vond dat erg!

 

Chiaki12 launch copy

 

Chiaki13 brief copy

 

Er werd veel gelachen en geglimlacht. Een parkrun-toerist uit Australië gaf aan dat hij geamuseerd was door de Google-vertalingen van het vrijwilligersrooster, zoals tijdwaarnemer (“Time Measurement Person in Charge”), sluitloper (“Last Confirmation Officer”) en briefing nieuwe lopers (“The Person in Charge of Explanation to the First Participant”). Hoe mooi is het om deel uit te maken van een wereldwijde beweging met zoveel diversiteit in taal, cultuur en ervaringen, allemaal samengebracht via het gezamenlijke doel om te helpen mensen gezonder en gelukkiger te maken.

 

De dag daarna hadden we een formeel diner met Sumitomo. Er waren iets van 20 van ons aanwezig, en iemand van de andere kant van de tafel kwam naar me toe. Hij zei dat hij gisteren genoten had van de briefing omdat hij recent naar Tokio verhuisd was vanuit een andere stad in Japan en dat hij zich eenzaam en gestrest voelde. Hij zei dat mijn woorden hem een warm gevoel gegeven hadden, wat op zijn beurt mij weer een warm gevoel gaf. Dat was omdat parkrun in Japan nu al één persoon gelukkiger gemaakt had en ik wist dat hij de eerste van miljoenen zou zijn.

 

De volgende twee weken reisde ik naar dorpen en steden door heel Japan om potentiële evenement-teams te ontmoeten. Het was een eer om deze mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen. Het is hartverwarmend hoe mensen die volkomen vreemden zijn je in hun leven binnenlaten als het over parkrun gaat, waar ook ter wereld.

 

Twee maanden na de start van Futakotamagawa begon Kashiwanoha parkrun in het noorden van Tokio en de week erna Fukakitaryokuchi parkrun in mijn geboortestad Osaka.

 

59491916_1095464960638936_9004855173259984896_o

 

Wataraseyusuichi parkrun, 75 kilometer ten noorden van Tokio was de eerste van drie evenementen die in september 2019 begonnen. Het is een route van één rondje om een dam die gebouwd is in de vorm van een hart.

 

Oyodokawa shiminryokuchi parkrun was de volgende die begon in de stad Miyazaki op het eiland Kyushu. Miyazaki is een populaire bestemming voor Japanse toeristen en is beroemd om het feit dat er het hele jaar door uitstekend kan surfen.

 

Dit evenement was opgezet door Sarah Barnes die parkrun in 2014, samen met haar moeder in Engeland ontdekt had. Ze was tijdens haar studie aan de universiteit doorgegaan met parkrun, en nadat ze naar Japan verhuisd was om Engelse les te geven miste ze haar wekelijkse dosis parkrun, en ook de kans om eerder dan haar ouders de parkrun 100 club te bereiken. Sarah liep mee in de eerste Japanse parkrun en besloot het naar haar nieuwe woonplaats te brengen.

 

Sarah zegt: “Miyazaki ligt ver van de felle verlichting en drukke straten van Tokio maar dat betekent niet dat het zelf niet adembenemend is. Fantastisch eten, prachtige stranden en de aardigste mensen die je ooit zal tegenkomen. Miyazaki is zonder twijfel mijn favoriete plek in Japan.”

 

Sarah

 

Horinouchi koen parkrun in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku scande haar eerste barcodes twee weken na hun vrienden in Miyazaki. Matsuyama is de grootste stad op Shikoku met een populatie van ruim een half miljoen. Het is gelegen op het noordoostelijke deel van de Dōgo vlakte en de naam betekent ‘Dennenberg’. De stad staat bekend om haar warmwaterbronnen (onsen), een van de oudste in Japan, en is de thuisbasis van de Dōgo Onsen Honkan, een houten badhuis uit de Meiji-periode, gebouwd in 1894.

 

Yodogawa kasenkoen Hirakata chiku parkrun, wat nogal een monvol is, begon de week erna in Osaka.

 

Op 12 oktober begon Shimanami Earthland parkrun op het noordelijke punt van het eiland Shikoku. De route bestaat uit 3 ronden om een heuvel op zowel verharde als onverharde paden. Evenementcoördinatoren Angela en Tomofumi zijn een paar dat in het Verenigd Koninkrijk woonden. Angela komt uit Engeland en ze zijn naar Japan verhuisd om voor Tomofumi’s ouders te zorgen. De vader van Tomofumi is in de negentig en helpt bijna alle weken mee als vrijwilliger met het uitdelen van de finish tokens.

 

Shimanami Earthland parkrun

 

Hirono kaigankoen parkrun in Shizuoka aan de zuidkust van Japan en bekend om haar uitzicht op de berg Fuji, begon op 30 november 2019. De route is 5 ronden in Hirono Kaigan Park aan de kust van de Suruga baai.

 

Het was slechts een kwestie van tijd voordat parkrun geïntroduceerd zou worden in Nagoya, wat meer dan 2,3 miljoen inwoners heeft. Odakaryokuchi parkrun voegde zich op 7 december bij de parkrun-familie.

 

Nagoya heeft de oudste tv-toren in Japan, hij werd voltooid in 1954, en is ook bekend als de “Thunder Tower” vanwege de verlichting ´s nachts. De toren is 180 meter hoog met twee observatiedekken en het heeft een restaurant, galerij en zelfs een bowlingbaan op de hoogste verdieping! Maar het is waarschijnlijk het meest bekend van Godzilla die de toren neerhaalde in de Mothra vs Godzilla film uit 1964. En in de remake 28 jaar later gebeurde dat ook weer!

 

Sanukikodomonokuni parkrun in Takamatsu City begon ook op 7 december en de route is aan de andere kant van het hek van de binnenlandse luchthaven van de stad. Ze loopt letterlijk parallel aan de start- en landingsbaan. Takamatsu heeft een vochtig subtropisch klimaat met hete zomers en koude winters.

 

runway

 

De twee oorspronkelijke Evenement Coördinatoren van Sanukikodomonokuni parkrun hebben contrasterende maar fascinerende verhalen over hoe ze bij parkrun betrokken raakten.

 

Angela Fukutome is getrouwd met een Japanner en ze hebben drie kinderen. Toen het gezin naar Japan verhuisde, kende Angela daar niemand en was ze thuisblijfmoeder. Ze begon Engelse les te geven aan een energieke groep gepensioneerden in haar stad en ze geeft nu les aan scholen en universiteiten en geeft af en toe lezingen en workshops om de Britse cultuur te introduceren. Ze is nu heel actief in haar gemeenschap.

 

Angela´s mede Evenement Coördinator was Toru Taguchi, een medewerker van Sumitomo, een sponsor van parkrun Japan. Maar Toru wist niet dat zijn werkgever een sponsor was totdat we hem dat vertelden – hij had zowaar via sociale media over parkrun gehoord!

 

Toru was geïnspireerd door het concept van parkrun, waarbij de lokale gemeenschap leidend is. Hij werkte in Takamatsu, ver weg van huis, en voelde zich geïsoleerd en met niks verbonden. Toru werkte samen met Angela en ze onderhandelden zes maanden met de lokale instanties om de benodigde vergunningen te krijgen, en ze waren heel blij toen de gemeenteambtenaren aan het eerste evenement deelnamen.

 

Toru is sindsdien verhuisd naar een andere stad, weer ver weg van zijn familie, en is op dit moment op zoek naar een locatie om een parkrun in zijn nieuwe “thuis”stad op te zetten.

 

Nagaragawa koen parkrun, in de industriestad Gifu aan de rand van de Nōbi Vlakte, begon op 14 december 2019. Gifu heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Japan vanwege de centrale ligging van de stad.

 

84702398_146332250161420_6346973082275545088_n

 

Meijo koen parkrun in Nagoya City was de eerste nieuwe parkrun in Japan in 2020.

 

Yuko Seki, een vrouw van in de veertig, was van cruciaal belang in de ontwikkeling van dit evenement. Yuko was een beginnende hardloper die er plezier aan kreeg om mee te doen aan lokale recreatielopen maar het moeilijk vond om een babysitter te vinden voor haar zesjarige zoon. Bovendien moest ze betalen om aan deze evenementen mee te kunnen doen.

 

Op zekere dag ging Yuko online en zocht specifiek naar ´gratis, loop, gezin, kinderen´ en toen kwam, niet verwonderlijk, parkrun als resultaat naar boven. Ze e-mailde naar parkrun Japan en vroeg om hulp om parkrun naar haar favoriete park te halen.

 

Rond dezelfde tijd waren Sumitomo en een looptrainer bezig om parkrun in dezelfde stad op te zetten, maar in een ander park. Yuko werd gevraagd om bij dit team te komen, maar ze hield vol dat parkrun in haar lokale park moest plaatsvinden. Na gesprekken met het park management kreeg ze bijna direct toestemming en zo hebben we nu twee parkruns in Nagoya City.

 

Yuko moedigt moeders en gezinnen aan om mee te doen omdat ze weet dat het moeilijk kan zijn voor vrouwen om met kinderen mee te doen aan evenementen.

 

Drie nieuwe parkruns zijn voortgekomen uit de twee evenementen in Nagoya City. Eén daarvan gaat van start zodra parkrun weer begint en twee zijn er in voorbereiding.

 

smiles

 

Hikarigaoka koen parkrun in Nerima-ku, Tokio, had de eer om als enige in Japan van start te gaan op 29 februari, een eer die ze in elk geval voor vier jaar zullen houden!

 

Evenement Coördinator Masato Kobayashi, die in de vijftig is, had deelgenomen aan Futakotamagawa parkrun, ons allereerste evenement in Japan. Masato liep hard met zijn dochter toen ze jonger was maar toen ze ouder werd verruilde hij dat voor het maken van bergwandelingen op de zaterdagmorgen.

 

Masato e-mailde parkrun Japan om een evenement in zijn omgeving te beginnen. Hij reisde naar de meeste parkruns in Japan, vaak bleef hij een extra nacht als hij op zakenreis was zodat hij met een parkrun in de buurt kon meedoen, en soms maakte hij een lange reis. Op een gegeven zaterdag stond hij om twee uur ´s ochtends op en fietste naar het nabijgelegen station om van daaruit de eerste sneltrein van de dag te pakken, om mee te kunnen doen met de eerste Hirono Kaigan Koen parkrun. Dat is ook waar ik hem voor het eerst ontmoette.

 

Masato vormde een vrijwilligersteam in zijn omgeving met mensen die hij had ontmoet via parkrun, waarvan een aantal de leeftijd van zijn kinderen had. Ze deden samen onderzoek en testten twee parken bijna elk weekend gedurende 10 maanden! Met veel volharding ging Hikarigaoka koen parkrun van start, om na slechts twee evenementen te worden stilgelegd vanwege de COVID-19 lockdown. Masato is niet iemand om bij de pakken neer te gaan zitten en hij plaats elke zaterdag een bericht op de Facebook evenementpagina om zo de gemeenschap betrokken te houden gedurende de lockdown.

 

japan family

 

In de 11 maanden tussen de lancering van parkrun in Japan en het stilleggen van de evenementen, hebben er 5.300 verschillende mensen bijna 20.000 keer gewandeld, hardgelopen en meegeholpen aan de 14 Japanse parkruns. Veelbelovend is dat 447 parkrunners 18 jaar of jonger zijn en 188 ouder dan 65. 17% van alle finishers zijn wandelaars en de gemiddelde finishtijd is 1 uur en 11 minuten, wat aantoont dat parkrun nu al veel mensen van de doelgroep van parkrun aanspreekt.

 

Zodra de restricties in Japan dusdanig worden versoepeld dat we weer van start kunnen gaan, staan er vijf parkruns klaar om te beginnen en hebben we acht actieve kandidaten. We hebben nu zeven vertaal-vrijwilligers die in Japan, Australië en het VK wonen en die onmisbare steun verlenen met het vertalen van handboeken en blog artikelen.

 

Ik geloof dat de verhalen van gewone mensen in Japan de reden is dat we ons bevoorrecht kunnen voelen onderdeel te zijn van parkrun. Ze tonen ook aan hoe parkrun, wanneer onze geliefde evenementen weer van start gaan, een aanzienlijke rol te spelen heeft bij het verbeteren van gezondheid en welzijn.

 

En als we weer beginnen in Japan, wanneer dat ook moge zijn, zal parkrun opnieuw een nieuwe dageraad vertegenwoordigen over het land van de rijzende zon.

 

Happy parkrunning,
Chiaki Okada (parkrunner A2631954)

 

Volunteering copy

Deel met je vrienden:

Covid

COVID-19 (Coronavirus) Update: dinsdag 7 juli

Afgelopen zaterdag stond in het teken van de terugkeer van parkrun in Nieuw-Zeeland. Hier vonden de eerste evenementen plaats na een tijd van mondiale lockdown. Het was een terugkeer naar het normale leven van vóór de impact van corona, althans in dat deel van de wereld. Sinds het begin van deze uitdaging is het onze…

Covid

COVID-19 (Coronavirus) Update

Hierbij het laatste nieuws van Tom Williams, parkun Chief Operating Officer.