Nieuws - 8th July 2020
Tags:

Bevorder je gemoedstoestand en je parkrun finishtijd met meditatie

lake-4426212_1920-900x416-1

Met alles wat er momenteel gaande is in de wereld, is het nu meer dan ooit belangrijk dat we in staat zijn om stress te reduceren en weerbaarheid op te bouwen.

 

Dr Carolyn Ee is huisarts, onderzoeker, gezondheids- en welzijns pleitbezorger en hardloper. Dr Ee vertelt ons meer over meditatie.

 

Wat is meditatie?

 

De afgelopen decennia heeft de wetenschap grote vorderingen gemaakt met het begrijpen van de effecten van onze gemoedstoestand op onze fysieke gesteldheid en vice versa.

 

Geest-lichaam geneeskunde richt zich op de interacties tussen hersenen, geest, lichaam en gedrag en het omvat onder andere de beoefening van meditatie.

 

In haar meest eenvoudige vorm betekent meditatie dat je bewust de tijd neemt om je aandacht te richten op iets, of dat nou het hier en nu is (Mindfulness), aardig zijn voor jezelf en anderen (Liefdevolle Vriendelijkheid Meditatie) of op een mantra.

 

beauty-1845520_640

 

Waarom zou ik gaan mediteren?

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meditatie meerdere voordelen heeft voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat door op mindfulness gebaseerde interventies de cardiovasculaire gezondheid en immuunreactie verbetert, de cellulaire veroudering afneemt en de algemene psychologische gesteldheid verbetert en tegelijkertijd stress, depressie en angst vermindert.

 

Het verminderen van stress en het opbouwen van weerbaarheid zijn nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Onzekerheid, angst en negativiteit zijn allemaal natuurlijke reacties op de manier waarop Covid-19 de geestelijke gezondheid van mensen over de hele wereld heeft beïnvloed.

 

Meditatie kan ook je sportieve prestaties verbeteren. Het is algemeen bekend dat fysieke activiteit verschillende psychologische vaardigheden vereist zoals weerbaarheids- en motorische vaardigheden, pijnmanagement en motivatie.

 

Bijvoorbeeld, als je gaat hardlopen, dan moet je jezelf een doel kunnen stellen, er vertrouwen in hebben dat je dat doel kunt bereiken, de motivatie ontwikkelen om het doel te bereiken, een plan maken om het te bereiken, belemmeringen overwinnen om de deur daadwerkelijk uit te gaan (zoals je moe voelen of liever op de bank willen liggen en Netflix kijken), omgaan met de lichamelijke ongemakken van fysieke activiteit en gemotiveerd blijven tot aan het eind van je loop. Wow! Dat zijn wel een heleboel psychologische vaardigheden!

 

Meditatie kan helpen om vele van deze vaardigheden op te bouwen, zoals bijvoorbeeld het verduidelijken van waarden om je een doel te stellen en om negatieve emoties en zelfpraat te reguleren.
 

sunset-1207326_640
Liefdevolle Vriendelijkheid Meditatie

 

Liefdevolle Vriendelijkheid Meditatie (LVM) is een techniek die gebruikt wordt om gevoelens van warmte en zorgzaamheid voor jezelf en anderen te stimuleren. Anders dan bij mindfulness, waarbij de aandacht gericht wordt op het hier en nu, richt je bij LVM je emoties op warme en zachtaardige gevoelens op een ruimhartige manier.

 

Zo zou LVM bijvoorbeeld zorgpersoneel kunnen helpen met zelfcompassie en zo helpen om het risico op compassie moeheid en burnout te verminderen.

 

Er zijn aanwijzingen dat LVM ook bevorderlijk zou zijn voor een aantal psychische aandoeningen zoals depressie, eetstoornissen en ook voor fysieke aandoeningen zoals chronische pijn.

 

LVM beoefenen is eigenlijk vrij eenvoudig en het kost je maar 15 minuten. Je kunt luisteren naar begeleide meditaties om je in het begin te helpen met je oefeningen. LVM vraagt je om liefdevolle gevoelens in eerste instantie op jezelf te richten en dan in toenemende mate op anderen (van dierbaren naar alle levende wezens).

 

Ben je geïnteresseerd om LVM te proberen, dan is hier een goed voorbeeld om mee te beginnen.

 

Top tips om met meditatie te beginnen

 

1. Meditatie onder begeleiding van een podcast is de makkelijkste manier om te beginnen. Dit kan zo kort zijn als vijf minuten.

 

2. Kies een tijd waarop je meditatie zou willen proberen en varieer met de tijd om te zien wat het beste voor je werkt. Voor sommige mensen is dit aan het begin van de dag. Voor anderen kan dit gedurende de dag zijn (vooral op bepaalde overgangstijden, bijvoorbeeld op weg van werk naar huis) of net voor bedtijd.

 

3. Maak je geen zorgen als je in slaap valt! Dit is hoe je lichaam reageert op benodigde rust en het was waarschijnlijk precies wat je op dat moment nodig had.
 

Dr Carolyn Ee

Ee_C_photo_PAHMR_Cropped copy_1MB

Deel met je vrienden:

31003488801_6da0dab5de_k (1)

COVID-19 Kader

Eerder deze week hebben we aangegeven dat we ons COVID-19 kader hebben afgerond. Het beschrijft hoe evenementen georganiseerd zullen worden in die landen waar nog een zekere mate van gemeenschapsbesmetting bestaat.   We willen benadrukken dat we als onderdeel van onze terugkeer-strategie hebben besloten dat we het definiëren van de manier waarop evenementen kunnen worden…

insight

Hoe inzicht de weg wijst

Terwijl parkrun gestaag doorgroeit (zelfs tijdens een wereldwijde pandemie) is het begrijpen van de meningen en houdingen van 7 miljoen geregistreerde parkrunners niet alleen van essentieel belang, maar ook een hele uitdaging. De ontwikkeling van parkrun, van een enkel evenement en een handvol deelnemers, tot duizenden locaties op 5 continenten betekent dat het praktisch gezien…