Nieuws - 15th July 2020
Tags:

In de schijnwerpers: Finland

Tampere-start-photo

De parkrun familie bestaat wereldwijd uit 22 landen en we nemen een kijkje bij een aantal daarvan.

 

Deze week is Finland aan de beurt en Country manager Deri Thomas vertelt ons over de geschiedenis van parkrun Finland.

 

Tokoinranta main page

 

parkun in Finland is grotendeels te danken aan de toewijding en het enthousiasme van drie van de oprichters van Tampere parkrun: Johanna Riippi, Olli Ström en zijn partner Ulla Sergejeff. Om niet overtroffen te worden door hun westerburen volgde Finland op de hielen van Noorwegen toen ze in de herfst van 2017 tot de parkrun-familie toetraden met het eerste evenement in Tampere.

 

Ulla en Olli maakten voor het eerst kennis met parkrun toen ze parkrun-enthousiaste vrienden bezochten terug in het Verenigd Koninkrijk en ze zagen het als hun missie om de parkrun-magie naar hun woonplaats te brengen. Johanna, die voor een lokale organisatie werkte met het doel om de stad Tampere een actievere plaats te maken en kort daarvoor ook had geïnformeerd over parkrun, was in de perfectie positie om te helpen deze droom waar te maken.

 

Tampere parkrun was de eerste die op de regenachtige ochtend van 14 oktober 2017 begon. Meteen vanaf het begin trok het evenement een groot scala van deelnemers: Van 18-minuten lopers tot de sluitloper die bijna een uur later de finishlijn bereikte.

 

Ook hadden we het geluk dat we bezoek hadden van lokale bekendheid Moomintroll van de Moomin familie die geholpen had het evenement op te zetten en iedereen over de finishlijn applaudisseerde.

 

Moomin

 

Alle drie evenementen die we nu in Finland hebben vinden langs het water plaats – daar is heel veel van te vinden in Finland. Naast Tampere hebben Tokoinranta parkrun in Helsinki en Vääksyn kanava parkrun zich bij de familie gevoegd.

 

Er is een verbazingwekkend contrast tussen de seizoenen, en dat maakt parkrunnen een heel andere ervaring afhankelijk van het seizoen.

 

Vääksy 1

 

We houden van de gebreide sokken van een van de evenement-coördinatoren bij Vääksyn kanava parkrun voor haarzelf gebreid heeft. Blijkbaar is lopen in gebreide sokken een ding in Finland en er is zelfs een kampioenschap hardlopen in gebreide sokken!

 

Vääksy 3

 

Een van de meest regelmatige deelnemers is Jansku, over wie we vorig jaar al een verhaal schreven dat je hier kan lezen. Hij heeft nu bijna 100 parkruns gelopen en we kijken er naar uit om dat te vieren wanneer parkrun terugkeert naar Finland.

 

Janskku

 

Finland is een dunbevolkt land maar we zijn er zeker van dat er meer locaties moeten zijn die baat zouden hebben bij het hebben van een parkrun! Interesse genoeg vanuit het hele land, maar we hebben ze nog niet over de streep weten te krijgen.

 

We zijn heel enthousiast over de toekomst van parkrun Finland.

 

Deri Thomas

 

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…