Nieuws - 16th July 2020
Tags:

Een introductie tot mindfulness

couple-4495742_640

Met alles wat er zich momenteel afspeelt in de wereld zijn de vermindering van stress en het opbouwen van weerstand belangrijker dan ooit.

 

Dr Carolyn Ee is huisarts, onderzoeker, gezondheids- en welzijnspleitbezorger en hardloper. Zij vertelt ons meer over mindfulness.

 

Wat is mindfulness?

 

Met mindfulness-meditatie focus je met opzet alle aandacht op het hier en nu zonder enig waardeoordeel. Je gaat als het ware bij jezelf na hoe je je voelt van binnen en tegelijkertijd wordt je je bewust van je directe omgeving.

 

Mindfulness is veel meer dan alleen maar focussen op het moment waarin je je bevindt. Heel belangrijk is het om dit te leren zonder enige vorm van waardeoordeel. Mindfulness maakt gevoelens van nieuwsgierigheid los over hóe je je voelt in het heden waarbij ‘goede’ of ‘slechte’ gedachten en emoties geen enkele rol mogen spelen.

 

Het uitoefenen van mindfulness wordt door veel mensen omschreven als moeilijk, omdat velen het lastig vinden om hun ‘hoofd leeg te maken’. Men verwacht dat mindfulness betekent dat je geen enkele gedachten hebt in je hoofd.

 

Je hoofd zal echter nooit helemaal leeg zijn! Mindfulness leert je juist om te gaan met deze gedachten zonder daar enige waardoordelen aan te verbinden. Een goede vergelijking is dat je naar wolken in de hemel kijkt of bladeren die mee worden gevoerd in de stroming van een rivier.

 

river-5330961_640

 

Het allerbelangrijkste is dat deze gedachten tegemoet worden getreden met compassie en nieuwsgierigheid. Negatieve, veroordelende gedachten waarom deze ideeën en gevoelens bij je los komen moeten juist worden vermeden.

 

Dit is precies waar het om draait bij mindfulness: het leert ons ons goed in ons vel te voelen met ongemakkelijke gevoelens. Dit kan goed van pas komen tijdens een fysieke inspanning, bijvoorbeeld in de laatste meters voor de finishlijn bij een parkrun.
 

Wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness ons kan leren om weerstand op te bouwen en dat dit helpt om met stressvolle situaties om te gaan. Mindfulness is een effectief middel om angst en depressie te reduceren als bijvoorbeeld sport, therapie of medicatie.

 

Het is goed om te weten dat mindfulness niet voor iedereen is. Sommige mensen voelen zich benauwd bij het beoefenen van mindfulness, met name als ze enige vorm van trauma hebben ervaren. Weet je het niet zeker, lees dan dit artikel voor meer informatie.

 

Wil je mindfulness uitproberen, begin dan met SmilingMind of Headspace apps. Check je buurt- of gezondheidscentrum of ze mindfulness-activiteiten aanbieden.

 

Of geef je op voor een Mindfulness-Based Stress Reduction-programma dat vrij intensief is en waarin je binnen acht weken op een gestructureerde manier alles te weten komt over mindfulness.

 

Dr Carolyn Ee

Ee_C_photo_PAHMR_Cropped copy_1MB

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…