Nieuws - 21st July 2020
Tags:

In de schijnwerpers: Duitsland

Spotlight-on-Germany_cover

De parkrun familie bestaat wereldwijd uit 22 landen en we nemen een kijkje bij een aantal daarvan.

 

Deze week is dat Duitsland. Country Manager Jakub Fedorowicz en Ambassadeur Michelle Purse vertellen ons meer over het ontstaan van parkrun Deutschland.

 

Duitsland was het negentiende land dat, in december 2017, werd opgenomen in de parkrun-familie. Aan de eerste parkruns in Hannover, Leipzig en Mannheim deden meer dan 200 (hard)lopers, joggers en vrijwilligers mee. Maar de geschiedenis van parkrun in Duitsland gaat verder terug dan dat.

 

Germany_1

 

 

In de jaren voordat de eerste evenementen in Duitsland van start gingen ontvingen we veel vragen over de mogelijkheid er een parkrun op te zetten. Op dat moment waren we nog niet klaar om parkrun aan de lokale gemeenschappen in Duitsland aan te bieden, maar door het toenemende aantal verzoeken zijn we het toevoegen van een extra land aan onze wereldwijde parkrun-gemeenschap serieus gaan overwegen.

 

Welkom in Duitsland! 

 

Om een idee te krijgen over de lokale interesse en om inzicht te krijgen in de omstandigheden en mogelijkheden om parkrun van start te laten gaan in Duitsland, hadden Paul Sinton-Hewitt en het parkrun Global team in september 2017 een ontmoeting met een aantal mensen die, verspreid over het land, interesse hadden getoond een parkrun te starten.

 

Als team legden we meer dan 2.000km af en brachten we een bezoek aan acht steden, waar we bijzonder hartelijke en inspirerende ontmoetingen hadden met ruim 60 mensen die stonden te popelen om bij de ontwikkeling van parkrun betrokken te worden. Ieder van hen vertelde ons over hun parkrun-kennis. Hoewel velen nog nooit aan een parkrun hadden deelgenomen, wisten ze meteen dat de parkrun-waarden met een gratis, wekelijks, inclusief evenement in hun lokale gemeenschappen omarmd zouden worden. Hun passie om parkrun naar Duitsland te brengen was overduidelijk. We konden dan ook bijna niet wachten!

 

Germany_3

 

Tegen het einde van de reis wisten we 100% zeker dat het de juiste tijd was om parkrun in Duitsland te lanceren. Het duurde niet lang om dit te realiseren; toestemming van de eerste landeigenaar was er al voor het eind van onze trip!

 

Drie, twee, één, start!

 

De officële start van parkrun in Duitsland vond plaats in december van dat jaar, toen de eerste deelnemers in Hannover, Leipzig en Mannheim de 5km (hard)lopend of joggend aflegden. Er waren iets meer dan 150 deelnemers en tientallen vrijwilligers bij de lancering van de eerste drie evenementen in het land. Succes!

 

Germany_4

 

Nog geen maand later werden er nog drie steden aan de parkrun Deutschland familie toegevoegd. In january 2018 verwelkomden we Berlijn, Frankfurt en Osnabrück, en niet lang daarna konden we er tot ons genoegen nog meer welkom heten. Gedurende de eerste 12 maanden werden 11 parkrun-evenementen gestart in Duitsland; op dat moment het grootste aantal ooit.

 

De thuisbasis van parkrun-innovaties

 

De start van parkrun in Duitsland was een goede gelegenheid om wat nieuwe dingen uit te proberen. De grootste verandering was om de nieuwe evenementen te starten zonder stopwatch, scanner en laptop, en alleen de zojuist ontwikkelde parkrun Virtual Volunteer app te gebruiken. Duitsland was hiermee het eerste land om te experimenteren met deze goedkope technologische oplossing. Laat het maar aan de Duitsers over als het om efficiency gaat!

 

Germany_5

 

Alle parkrun evenementen in Duitsland worden vertegenwoordigd door het parkrun Global team, wat ons helpt obstakels bij het opstarten van parkruns in nieuwe landen te overkomen.

 

Toenemende interesse en het aantal deelnemers

 

Gedurende de laatste drie jaar zijn de populariteit van, en de interesse in onze evenementen gestaag toegenomen. In 2019 kwamen er nog eens 17 parkrun-locaties bij in Duitsland, en het aantal individuele lopen nam toe van 21.000 in 2017 en 2018 tot ruim 48.000 in 2019.

 

Door de COVID-19 pandemie zijn onze plannen om meer nieuwe locaties te starten opgeschort, maar er staan een aantal evenementen klaar om van start te gaan zodra we in verschillende delen van het land weer kunnen herstarten.

 

Germany_6

 

parkrun-gemeenschappen in Duitsland hebben heel snel de parkrun-waarden omarmd en zijn begonnen het belangrijkste element daarvan te gebruiken – de mogelijkheid om lokale gemeenschappen op te bouwen en mensen met elkaar te verbinden. Op veel plaatsen is parkrun een steeds belangrijker hulpmiddel bij het helpen van internationale deelnemers (studenten, expats, vluchtelingen) om in contact te komen met lokale bewoners, om nieuwe vriendschappen te ontwikkelen en zich meer thuis te voelen.

 

Bij veel parkrun evenementen in Duitsland zie je tegenwoordig deelnemers en organisatoren van diverse nationaliteiten, die verschillende talen spreken maar allemaal dezelfde parkrun-waarden delen. We hopen dat iedereen zich welkom voelt.

 

parkrun-toerisme

 

Vanaf het eerste begin was Duitsland een aantrekkelijke bestemming voor parkrun-toeristen. Gelegen in Centraal-Europa, met goede verbindingen met andere parkrun-landen, heten we wekelijks bezoekers uit andere landen welkom bij onze evenementen.

 

Germany_7

 

 

Berlijn is bijzonder populair; elk jaar komen er honderden deelnemers naar Hasenheide parkrun op de vooravond van de wereldberoemde marathon van Berlijn. En dan is er natuurlijk München waar in oktober het Oktoberfest wordt gevierd, en voor de liefhebbers van het parkrun-alfabet biedt Duitsland de zeldzame ‘Z’ (Ziegelwiese parkrun).

 

Germany_8

 

Hou je ogen open voor nieuwe locaties die ook in de buurt van andere toeristische attracties opduiken – we raden zeker aan om wat langer te blijven en van meer dan alleen een parkrun te genieten! parkrun-toerisme biedt interessante mogelijkheden om het plezier van parkrun te combineren met het ervaren van de unieke stijlen, dialecten, landschappen, gerechten, kleding en cultuur van de diverse Duitse deelstaten; er zijn er 16 in totaal, maar we zijn nog niet in alle 16 vertegenwoordigd!

 

Ruimte voor meer!

 

Het aantal parkrun-locaties in Duitsland neemt gestaag toe, maar we weten dat er behoefte is aan nog meer. We zullen parkrun door het hele land blijven aanbieden aan die gemeenschappen waar een groep vrijwilligers bereid is een evenement te ondersteunen. We zijn er van overtuigd dat we door middel van parkrun de lokale bewoners in belangrijke mate kunnen steunen, en hen kunnen helpen gezamenlijk een gezondere en gelukkigere planeet te creëren.

 

Germany_9

 

Michelle Purse
Jakub Fedorowicz
parkrun Deutschland

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…