Nieuws - 6th August 2020
Tags:

Hoe inzicht de weg wijst

insight

Terwijl parkrun gestaag doorgroeit (zelfs tijdens een wereldwijde pandemie) is het begrijpen van de meningen en houdingen van 7 miljoen geregistreerde parkrunners niet alleen van essentieel belang, maar ook een hele uitdaging. De ontwikkeling van parkrun, van een enkel evenement en een handvol deelnemers, tot duizenden locaties op 5 continenten betekent dat het praktisch gezien niet mogelijk is om de volledige gemeenschap te raadplegen over belangrijke beslissingen.

 

Maar als organisatie zijn we als nooit tevoren gecommitteerd aan onze parkrunners en willen we op de hoogte blijven hoe de gemeenschap zich voelt. Daarom hebben we ons de laatste paar jaar er in toenemende mate op gericht een continue stroom van betekenisvolle inzichten en feedback te verzamelen.

 

Aan de frontlinie van dat essentiële werk staat Mike Graney, Global Head of Analysis bij parkrun. Mike, een vaste parkrunner met zijn gezin in Salford, vertelt ons hier meer over zijn rol, waarin hij de vragen stelt en de cijfers verwerkt die parkrun voorzien van de informatie die nodig is om de juiste beslissingen op het juiste moment te nemen.

 

Een groot deel van mijn werk komt voort uit de statistieken die worden gegenereerd, elke keer dat een parkrunner wandelt, jogt, hardloopt of meehelpt als vrijwilliger, zo rond de tijd dat het nagenieten van parkrun begint. Het zijn deze deelname-statistieken waar we naar kijken om te zien hoe vaak bepaalde demografische groepen deelnemen, en het zijn deze data die inzichten geven zoals de gemiddelde parkrun finishtijd die elk jaar langzamer wordt.

 

50058371526_bd70d104db_o

 

Een ander deel van mijn rol is om te luisteren naar en te leren van parkrunners, en veel daarvan is in de vorm van enquêtes. In meer normale tijden richten onze enquêtes zich op vragen zoals waarom mensen deelnemen, waarom ze dat niet doen, hoe mensen over parkrun hebben gehoord, hoe ze onze evenementen vinden en hoe goed ze weten wie onze sponsoren zijn.

 

We hebben altijd ingezien dat het belangrijk is om naar de gemeenschap te luisteren en om inzichten te verzamelen om ons te helpen in ons beslissingsproces. Dat is een redelijk eenvoudige taak als je het hebt over een handvol evenementen en wanneer je de meeste, zo niet alle, deelnemers kent.

 

Maar als je je realiseert dat parkrun in 22 landen actief is, meer dan 2.100 locaties heeft met 7 miljoen geregistreerde mensen – dan wordt het verzamelen van inzichten en data analyse een stuk ingewikkelder. Maar niet minder belangrijk.

 

48858758601_de87e1a1d7_o

 

In recente jaren hebben we betere en beter schaalbare manieren gevonden om feedback van de gemeenschap te verzamelen, om snel antwoorden te vinden op vragen die ons hebben geholpen op essentiële vlakken: het informeren van operationele beslissingen, het ontwerpen van gezondheids- en welzijnsinterventies of om ons te helpen bij het verkrijgen van nieuwe geldmiddelen.

 

We doen dit door een continue proces van verzameling van data via deelname-analyse en een veelvoud van reguliere en losstaande enquêtes. Dat betekent dat we doorlopend luisteren naar feedback, belangrijke inzichten verzamelen en trends zien die we gebruiken om de juiste beslissingen op de juiste tijd te nemen.

 

Elke maand ontvangen we ingevulde enquêtes, over een divers aantal onderwerpen, van meer dan 10.000 parkrunners. De grootte van de gemeenschap en de bereidheid van parkrunners om onze vragen te beantwoorden betekent dat we een statistisch robuust niveau van responses hebben en dit stelt ons in staat om onze bevindingen met een hoge graad van nauwkeurigheid te extrapoleren.

 

Deze regelmatige enquêtes helpen ons om gevoelens en sentiment te volgen over langere tijd. Een van de dingen waar we goed op letten is het niveau van vertrouwen dat de gemeenschap heeft in parkrun. We zien telkens dat 93-95% van parkrunners positief antwoordt op de vraag “parkrun is een merk dat ik vertrouw” – een ongelooflijk hoog percentage, maar één dat al het harde werk vertegenwoordigt van zoveel mensen over de jaren om dingen simpel en consistent te houden, om goed afgewogen beslissingen te nemen en die duidelijk, eerlijk en transparent te communiceren.

 

Recentelijk is onze focus verlegd naar de terugkeer van parkrun in de 21 landen waar we momenteel nog opgeschort zijn. Het verzamelen van inzichten van die landen helpt ons om de ervaringen met de COVID-19 uitbraak en de lockdown te begrijpen en de mate waarin de respectievelijke parkrun-populatie klaar is om terug te komen.

 

Op dit moment wordt er in een aantal parkrun-landen op wekelijkse basis een “Terugkeer naar parkrun” enquête gestuurd naar een representatief aantal parkrunners en dit helpt ons een beeld te vormen over hoe mensen erover denken om terug te keren als wandelaars, joggers, hardlopers en vrijwilligers.

 

Onze bevindingen duiden erop dat een meerderheid van parkrunners graag terug wil komen naar parkrun, en elke week zien we een verdere stijging daarvan. Maar, wat we ook gezien hebben is dat er een, even belangrijke, minderheid is die niet zo zeker is over terugkeer, en we zullen altijd met deze mensen rekening houden.

 

Een andere, recent ontwikkelde, enquête kijkt naar de impact die de COVID-19 uitbraak en de lockdown heeft gehad op de levens van parkrunners.

 

Deze enquête is ontworpen met het parkrun Health and Wellbeing team, omdat hun werk zich richt op het maximaliseren van parkrun´s impact in gemeenschappen waar we denken dat we de grootste positieve impact kunnen hebben.

 

Het zal ons helpen om te begrijpen wie het hardst geraakt is door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, wie onzeker is om terug te keren naar fysieke activiteit en parkrun, en hoe we die mensen die de meeste steun nodig hebben kunnen helpen om terug te keren en weer te kunnen laten genieten van actief bezig zijn in de open lucht bij parkrun.

 

Dus, alhoewel er op dit moment genoeg te doen is, kijken we uit naar het moment dat parkrun terugkeert in meer landen, de Virtual Volunteer app op volle toeren draait en onze gratis, wekelijkse activiteit met tijdwaarneming weer opgestart wordt.

 

Ik kan niet wachten.

 

Mike Graney

 

Deel met je vrienden:

Chrissie article

Het is tijd voor actie

Het ziet er naar uit dat we in een wereld komen te leven waar afstand houden het nieuwe normaal is, en waar de risico’s die gepaard gaan met sociale interactie en het meedoen aan fysieke activiteiten geacht worden groter te zijn dan de voordelen.   Chrissie Wellington, parkrun’s Global Head of Health and Wellbeing, legt…

Big tree

COVID-19 (Coronavirus) Update: 15 september

Het is nog maar een paar nachtjes slapen. Komende zaterdag zal de Cape Pembroke Lighthouse parkrun op de Falklandeilanden opnieuw worden opgestart. Ook de drie evenementen in het Noordelijk Territorium van Australië zullen weer beginnen. Dit is een ontzettend spannend moment en ik ben ervan overtuigd dat ik voor de gehele parkrun-familie spreek als ik…