Nieuws - 2nd October 2020
Tags:

Een terugblik op 16 jaar parkrun

cover

Op zaterdag 2 oktober 2004 kwamen 13 hardlopers en vijf vrijwilligers bij elkaar in Bushy Park, Teddington, Londen voor een gratis loop van 5km met tijdwaarneming, toen bekend onder de naam Bushy Park Time Trial.
 
Ze hadden geen idee wat ze teweegbrachten.
 
1
 
16 jaar later hebben wereldwijd meer dan 4,4 miljoen verschillende mensen, verspreid over 22 verschillende landen, een parkrun gedaan. Gezamenlijk is dat een ongelofelijke 61 miljoen parkruns!
 
Hoe is Bushy Park Time Trial uitgegroeid tot parkrun, en een wereldwijd fenomeen geworden?
 
Het prille begin
Het aantal parkrun-locaties is snel gegroeid, vooral gedurende de laatste vijf jaar, tot het huidige totaal van bijna 2.000. Elke week starten er tot wel tien nieuwe parkruns in gemeenschappen over de wereld.
 
Maar het duurde meer dan twee jaar voor het tweede evenement begon. Bushy Park Time Trial was steeds populairder geworden bij lokale hardlopers. Tegen het einde van 2006 deden er wekelijks bijna 300 deelnemers mee. De roep om een tweede evenement nam toe.
 
2
 
Uiteindelijk stemde oprichter Paul Sinton-Hewitt in en begon op zaterdag 6 januari 2007 het tweede evenement, Wimbledon Common Time Trial, in het nabij gelegen Wimbledon. Het succes van evenement nummer twee was een belangrijke stap in de toekomst van parkrun omdat het aantoonde dat het parkrun-model gekopieerd kon worden. En zo begon de groei.
 
Tegen het einde van 2007 waren er in totaal zevenevenementen, met parkrun uitgebreid naar Brighton, Leeds en Zimbabwe, en 24.927 geregistreerde deelnames: wandelaars, joggers en hardlopers. De groei ging door in 2008, en al snel traden Schotland en Wales toe tot de parkrun-familie. Het totaal aantal afgelegde parkruns meer dan verdubbelde naar ruim 50.000.
 
Ook was er de naamsverandering van de organisatie, UK Time Trials (UKTT) werd omgedoopt tot parkrun.
 
Trouw blijven aan de principes
Op dit punt zouden veel ondernemers zich gerealiseerd hebben dat ze met iets bijzonders bezig waren, en de verleiding om geld te verdienen aan de beweging zou te groot geworden zijn om te weerstaan. De zaterdagochtend-beleving was zo speciaal, mensen zouden er toch zeker voor willen betalen? Denk aan de miljoenen die verdiend konden worden met de verdere groei!
 
Maar, als een man met principes was Paul er van overtuigd dat de evenementen altijd trouw zouden moeten blijven aan dezelfde principes als bij de oprichting: gratis, wekelijks, voor iedereen, voor altijd.
 
Hier is de poster waarmee het allereerste evenement geadverteerd werd.
 
3
 
Al voor het eerste evenement was de fundering voor de uitnodigende sfeer van parkrun gelegd, door het evenement te adverteren als open voor alle lopers.
 
Dit kan ook gezien worden in het eerste verslag. Beide waren geschreven door parkrun-oprichter Paul Sinton-Hewitt.
 
4
 
Zowel de eerste twee finishers als de laatste twee kregen prijzen, wat liet zien dat deelname als belangrijker gezien werd dan snelheid. De vijf vrijwilligers werden ook bedankt voor hun hulp, wat aangeeft dat deelname als vrijwilliger altijd een belangrijk onderdeel is geweest van parkrun.
 
Op de tiende verjaardag van parkrun werden alle 13 lopers en vijf vrijwilligers, nu bekend als de parkrun-pioniers, beloond met gouden jubileum-barcodes.
 
5
 
Nieuwe technologie & internationale uitbreiding
Denemarken werd het volgende land dat parkrun omarmde in 2009, en in 2010 kwam Noord-Ierland bij de familie, wat betekende dat parkrun nu plaatsvond in alle vier de landen van het Verenigd Koninkrijk. Er werden verder nog 30 nieuwe evenementen gestart, en het totaal aantal afgelegde parkruns liep op tot bijna 250.000, inclusief het eerste junior parkrun evenement.
 
In 2010 werden ook de verplichte barcodes geïntroduceerd bij parkrun. Tot dat moment konden parkrunners eenvoudigweg finishen en hun token meenemen naar een vrijwilliger met een laptop. Deelnemers konden hun naam geven aan de vrijwilliger, die hun dan op zocht in de database om het resultaat toe te kennen.
 
Dit bracht natuurlijk enige uitdagingen met zich mee- zoals het beheer van de hardware, het zoeken naar meerdere parkrunners met dezelfde naam, lange rijen met parkrunners en het gebruik van een laptop buiten in het prachtige Britse weer!
 
6
 
Met de introductie van evenementen in Australië, Polen, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten werd parkrun in 2012 een wereldwijde organisatie. Dat jaar startten er 90 nieuwe evenementen, en met wereldwijd 992.308 gecompleteerde lopen misten we op een haar na de mijlpaal van één miljoen afgelegde parkruns.
 
junior parkrun
Een andere belangrijke stap voorwaarts in de impact van parkrun werd genomen in 2013 toen, na een aanvankelijke start in 2010, junior parkrun – evenementen voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud die op zondagochtend plaatsvinden – door heel het Verenigd Koninkrijk werd uitgerold.
 
Deze evenementen van 2km lang zijn enorm succesvol gebleken bij het kinderen van jongs af aan kennis laten maken met lichamelijke activiteit en vrijwilligerswerk, terwijl ouders en verzorgers ook mee kunnen doen. Er zijn nu meer dan 300 evenementen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië.
 
7
 
Groeiend aantal deelnemers & Little Stoke
Tegen het eind van 2014 had parkrun z’n 10e verjaardag gevierd, had Paul Sinton-Hewitt een koninklijke onderscheiding gekregen, en waren er evenementen gestart in Rusland en Ierland. Het wekelijkse aantal deelnemers groeide tot ruim 60.000.
 
In 2015 werd Nick Pearson aangenomen als CEO. Hij bracht een strategische aanpak, en heel belangrijk, een extern perspectief en werkte samen met Tom Williams en Paul aan de lange termijn financiële stabiliteit en een duurzame groei. De groei van parkrun in Europa kreeg een duwtje in de rug met de introductie van evenementen in Italië en Frankrijk.
 
In het begin van 2016 haalde parkrun landelijk de krantenkoppen toen het lokale bestuur van Stoke Gifford (in het noorden van Bristol) aankondigde kosten in rekening te gaan brengen voor het laten doorgaan van Little Stoke parkrun. Ondanks de publieke verontwaardiging en grote media-aandacht stemde het bestuur in met de voorgestelde heffing. In lijn met het parkrun-principe ‘gratis, voor iedereen, voor altijd’ werd het evenement helaas geschrapt.
 
Er was ook positief nieuws, parkrun breidde zowel in Scandinavië als in Noord-Amerika uit met de start van parkrun in Canada en Zweden, en er werd vooruitgang geboekt op de weg naar financiële stabiliteit met de introductie van de parkrun ‘Apricot’ kledinglijn.
 
8
 
Gericht op degenen die het het meest nodig hebben
Met als missie een gezondere en gelukkigere planeet te creëren werd in 2017 een belangrijk gezondheids- en welzijnsinitiatief gelanceerd met de introductie van de eerste parkrun ter wereld op het terrein van een gevangenis, bij ‘Haverigg Prison’ in Engeland.
 
Het evenement was een doorslaand succes, met gevangenen die wandelden, jogden, hardliepen en meehielpen als vrijwilliger, en werd al snel gevolgd door parkrun-evenementen in diverse andere strafinrichtingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. Er vinden nu wekelijks 25 parkruns plaats binnen de muren van een gevangenis of een andere detentie-inrichting.
 
De vrijwilligersrol ‘sluitloper’, een rol die aanvankelijk ‘sluitrunner’ werd genoemd en optioneel was, werd een verplicht onderdeel voor alle evenementen in het Verenigd Koninkrijk. Dit was een volgende stap om publiekelijk ons streven te demonstreren om wandelaars, en lopers die bang waren te langzaam te zijn of als laatste te eindigen, welkom te heten.
 
9
 
We leerden meer over de belemmeringen die het sommige mensen onmogelijk maakt aan parkrun-evenementen mee te doen, en realiseerden ons dat taalgebruik van doorslaggevend belang is. Bij parkrun eindigt niemand als laatste, alleen de sluitloper!
 
parkrun ging ook van start in Noorwegen, Finland en Duitsland, en in een streven om verder te ontwikkelen, operationele belemmeringen voor het opstarten van nieuwe evenementen te verminderen en nieuwe technologie te omarmen, werd de Virtuele vrijwilliger app met succes uitgerold waarmee vrijwilligers zowel tijdwaarneming als het scannen van barcodes kunnen doen met hun mobiele telefoon.
 
In een ongekende stap werd Duitsland het eerste land dat parkrun lanceerde met een ‘app-only’ aanpak waardoor het niet meer nodig was deze evenementen van de gebruikelijke, en dure, laptop, scanners en stopwatches te voorzien. Deze stap is omarmd door vrijwilligers in heel Duitsland en vormt de basis voor een slimmere en meer gestroomlijnde aanpak bij de lancering in nieuwe landen.
 
10
 
Baanbrekend werk
In 2018 waren gezondheid en welzijn nog steeds een speerpunt in de strategische richting van parkrun en, volgend op het succes van parkruns in gevangenissen, werd er een eerste parkrun gestart in een instelling voor jeugdige gedetineerden in Wetherby, Engeland.
 
In een ander baanbrekend initiatief bundelde parkrun haar krachten met het Royal College of General Practitioners (RCGP) – vergelijkbaar in Nederland met de Landelijke Huisartsen Vereniging – en werd de “parkrun praktijk” gelanceerd. Onder dit initiatief worden artsen en personeel in de gezondheidszorg aangemoedigd om parkrun aan patiënten en personeel voor te schrijven ter bevordering van hun gezondheid en welzijn.
 
Het was een groot succes met vele inspirerende case studies en meer dan 1.250 praktijken, meer dan 10% van alle dokterspraktijken in het Verenigd Koninkrijk, die zich bij het programma aansloten.
 
11
 
De groei van parkrun was internationaal dusdanig dat er voor het eerst meer evenementen buiten het Verenigd Koninkrijk waren dan in het Verenigd Koninkrijk zelf, wat geholpen werd door de lancering van parkrun in Maleisië.
 
Om de financiële stabiliteit van parkrun verder zeker te stellen, lanceerde Paul Sinton-Hewitt CONTRA, het ethische en inclusieve sportkleding merk.
 
CONTRA pakt een aantal van de problemen aan die continue vergeten en genegeerd worden door andere kledingmerken, door sportkleding te produceren die geslachtsspecifieke kleuren mijdt en een veel grotere reeks van maten aanbiedt, met tien verschillende maten voor mannen en vrouwen. Alles wordt in Europese fabrieken gemaakt die eerlijke lonen betalen en alle gemaakte winst wordt gedoneerd aan parkrun.
 
12
 
In januari 2020 hadden we enorme deelnamerecords overal ter wereld, met meer dan 400.000 mensen die in één enkel weekend wandelden, jogden, hardliepen of meehielpen als vrijwilliger. 2020 was ook het jaar waarin Nederland als 22ste land aan de parkrun-familie werd toegevoegd.
 
Op dat moment was parkrun inmiddels een stichting geworden en, na vele jaren van vragen en aanbiedingen van parkrunners die stonden te trappelen om parkrun´s toekomst financieel zeker te stellen, werd het parkrun Forever donatie platform gecreëerd dat mensen die kunnen en willen in staat stelt om kleine maandelijkse bijdragen te leveren.
 
Gemiddelde finishtijden
In 2005 was de gemiddelde tijd om een parkrun af te leggen 22:17. In 2020 was dat 32:30.
 
Voor 16 opeenvolgende jaren zijn de gemiddelde finishtijden bij parkrun langzamer geworden, wat aantoont dat parkrun in toenemende mate obstakels voor deelname heeft afgebroken en steeds meer mensen verwelkomt voor wie fysieke activiteit voorheen niet gebruikelijk was.
 
Wat als een hardloopevenement startte, is een gemeenschapsevenement geworden dat daadwerkelijk voor iedereen is – of je nu wandelt, jogt, hardloopt of meehelpt als vrijwilliger.
 
13
 
Nu, met ongeveer 2.000 evenementen over de gehele wereld en 16 jaar parkrun waarbij we gegroeid zijn van 13 deelnemers naar meer dan 4 miljoen, zou je kunnen denken dat parkrun onherkenbaar is veranderd.
 
Maar parkrun is nog steeds gratis, elke week, voor iedereen en voor altijd.
 
In 2024 zullen meer dan één miljoen parkrunners elke week deelnemen. Maar, de aantallen even daargelaten, waar we altijd trots op zullen zijn en wat onze focus zal blijven, is de impact die parkrun wereldwijd heeft en zal blijven hebben op het verbeteren van gezondheid en welzijn en het versterken van gemeenschappen.
 
Samen creëren we een gezondere, gelukkigere planeet.

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 30 maart

Ondanks dat er deze week geen grote verandering is in de 22 landen waar we actief zijn, zijn we verheugd te kunnen bevestigen dat we verwachten dat er 52 junior parkrun evenementen in Engeland herstarten op zondag 11 april.   We werken samen met de teams hard aan het afwerken van de checklist voor het…