Nieuws - 25th November 2020
Tags:

Bereik en invloed van parkrun: een overzicht

review cover

Recentelijk heeft een team van academici een overzicht gemaakt van bestaand onderzoek waaruit duidelijk blijkt dat deelnemers aan parkrun verbeteringen laten zien in onder andere fitness, lichamelijke activiteit en gemoedstoestand. Eén van de onderzoekers, dr. Anne Grunseit van de ’Sydney School of Public Health’ aan de University of Sydney, vertelt ons over de bevindingen.
 
Van alle pogingen om lichamelijke activiteit te stimuleren is parkrun de meest bijzondere – slechts weinigen waren internationaal zo populair als parkrun, of bleken zo duurzaam. Er is daarentegen maar een beperkte hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar parkrun. We hebben onlangs een overzicht van bestaand onderzoek gepubliceerd. We vonden 15 studies, uitgevoerd tussen 2004 en december 2019, die zich specifiek op parkrun en parkrunners hebben gericht, inclusief de invloed van deelname op gezondheid en welzijn. Van die studies kwamen er 12 uit het Verenigd Koninkrijk en drie uit Australië.
 
Het onderzoek maakt duidelijk dat deelnemers aan parkrun verbeteringen laten zien in onder andere fitness, lichamelijke activiteit en gemoedstoestand (stress, angst en depressie). Het is vooral bemoedigend dat de positieve effecten het grootst zijn voor diegenen die minder actief waren toen ze zich registreerden bij parkrun, en dat er een dosis-effectrelatie is. Dit betekent dat hoe vaker iemand meedoet aan parkrun, hoe groter het effect daarvan.
 
De nadruk op deelname in plaats van competitie en het sociale karakter van parkrun worden gezien als belangrijke redenen voor de aantrekkingskracht van parkrun op traditioneel in sport en lichamelijke activiteit ondervertegenwoordigde groepen, zoals vrouwen of diegenen die minder actief zijn.
 
Volgens de studies die we hebben doorgenomen, komt de aantrekkingskracht van parkrun voort uit het gevoel van voldoening, lichamelijke beweging, het vertoeven in een aangename omgeving en de mogelijkheid tot sociaal contact. Meehelpen als vrijwilliger bij parkrun maakt het mensen mogelijk om deel te nemen, zelfs als ze geen 5km (hard)lopen. Daarnaast biedt parkrun aan mensen die zichzelf normaal gesproken niet zien als hardloper, een nieuwe en samenbindende identiteit – die van parkrunner – waarmee ze een band opbouwen met een gemeenschap gebaseerd op actief bezig zijn.
 
Ons onderzoek concludeert dat het bewijs voor het positieve effect van deelname aan parkrun veelbelovend is, maar dat er nog steeds ruimte is voor verbetering van het wetenschappelijk inzicht in toepassing en invloed van parkrun. Onderzoekers zouden bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen in meer parkrun-gebieden, kennis op kunnen bouwen over diegenen die zich registreren voor parkrun maar vervolgens niet deelnemen of kunnen kijken hoe parkrun nog inclusiever kan worden, bijvoorbeeld voor mensen met gezondheidsaandoeningen en beperkingen of voor achtergestelde groepen.
 
Er is nog ontzettend veel te leren over dit unieke fenomeen, en als onderzoekers kijken we er naar uit aan de ontwikkeling van dit inzicht bij te dragen.
 
Dr. Anne Grunseit
 
Prevention Research Collaboration, Sydney School of Public Health, University of Sydney, Camperdown, Australia
Sydney School of Public Health, University of Sydney, Camperdown, Australië

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…