Nieuws - 10th March 2021
Tags:

Barrières slechten

GLOBAL_IWD_1_NEWS-c1bb20d9415c5d09

Rond deze tijd afgelopen jaar verenigden de parkrun-landen zich om op Internationale Vrouwendag 2020, deelname van vrouwen aan onze evenementen te vieren.
 
In dit artikel kijken we terug op die speciale dag, de resultaten die het opleverde en parkrun´s voortdurende inzet om barrières voor deelname van vrouwen en meisjes te slechten.
 
Op 8 maart 2020 verwelkomden we 15.000 meer vrouwen en meisjes bij onze evenementen dan op een gewone zaterdag, en hadden we bijna 151.000 vrouwen en meisjes die wandelden, jogden of hardliepen.
 
IWDparkrun, genoemd naar Internationale Vrouwendag, had ook het hoogste aantal vrouwelijke vrijwilligers ooit met 2.000 meer vrouwelijke vrijwilligers dan op een normale zaterdag, en 400 vrouwen en meisjes die voor het eerst meehielpen bij onze evenementen.
 
Eenmalige vieringen zoals IWDparkrun bieden natuurlijk een grote en waardevolle mogelijkheid om onze toewijding aan inclusiviteit voor het voetlicht te brengen, maar het is niet zo dat ons werk daarmee begon, laat staan dat het daarmee eindigt.
 
We blijven hard werken om de barrières voor deelname, inclusief die van vrouwen en meisjes, te begrijpen en ze zoveel mogelijk weg te nemen. We hebben onze evenementen wat aangepast, bijvoorbeeld door degenen die voor het eerst deelnemen welkom te heten. Ook hebben we de rol van Sluitrenner veranderd in Sluitloper om ons commitment te onderstrepen aan diegenen die willen wandelen en om de angst om als laatste te eindigen weg te nemen. Ons beeldmateriaal en onze berichtgeving is ook veranderd om beter de grote diversiteit aan deelnemers te laten zien, en om de geweldige vrouwen en meisjes van alle leeftijden, vaardigheden en achtergronden die meedoen aan onze evenementen, voor het voetlicht te brengen.
 
Voordat we parkrun stillegden vanwege COVID-19, zagen we een jaarlijkse groei in de deelname van vrouwen aan parkrun en IWDparkrun was een goede springplank voor veel mensen om actiever te zijn het afgelopen jaar.
 
Helen Morgan vertelde ons hoe haar deelname aan één evenement haar leven veranderde. Aangemoedigd door een vriend, nam Helen voor het eerst deel tijdens IWDparkrun. Ze was helemaal weg van de uitnodigende, vrolijke en vriendelijke sfeer en zegt dat het aan IWDparkrun te danken is dat ze haar liefde voor hardlopen, die ze deelt met haar hond Cookie, hervonden heeft. Sinds maart 2020 loopt Helen regelmatig twee keer per week hard en doet ze ook mee aan online fitness sessies thuis. Ze zegt “Ik ben besmet met het hardloopvirus! Ik vond mijn parkrun geweldig en ik kan niet wachten om terug te gaan zodra de restricties opgeheven zijn”.
 
Clare Jones verhaal is al even opbeurend en laat zien hoe belangrijk deelname aan parkrun kan zijn voor mensen om een nieuw en gezonder pad te kiezen.
 
Clare kon nauwelijks nog lopen door haar artrose en ze ging er vanuit dat ze nooit zou kunnen hardlopen. Toen adviseerde haar fysio haar om actiever te worden. Ze zag IWDparkrun op social media geadverteerd worden en de inclusiviteit inspireerde haar om het eens te proberen. Tijdens de lockdown begon Clare haar (not)parkruns te registreren en hield ze ook contact met haar lokale evenement, Riverside parkrun, via social media. Ze heeft inmiddels een virtuele 50km afgelegd en daarmee meer dan £100 opgehaald voor het goede doel en ook heeft ze haar 24-jarige dochter geïnspireerd om regelmatig te gaan hardlopen. Clare vindt het geweldig dat ze nu samen kunnen hardlopen en gelukkig is de pijn in haar knieën bijna helemaal verdwenen. Net als Helen, is Clare besmet geraakt met het parkrun-virus en zegt ze dat ze “…niet kan wachten tot ze weer een echte parkrun in Riverside kan doen!”
 
Sinds parkrun opgeschort is hebben wereldwijd meer dan 45.000 vrouwen en meisjes bijna een half miljoen (not)parkruns afgelegd, met een gemiddelde finishtijd van 37 minuten en 32 seconden. Iets meer dan de helft (51%) van de (not)parkrunners is vrouw en we hopen dat dit vertaald wordt in deelname aan een parkrun evenement zodra die weer van start gaan.
 
De tekenen zijn positief: afgelopen weekend waren er van de 57.350 mensen die hardliepen, wandelden of meehielpen bij evenementen die weer opgestart zijn, 50% vrouw.
 
Onze viering van Internationale Vrouwendag 2021 is dit jaar wat anders dan vorig jaar. Niettemin blijven we vastbesloten en gecommitteerd aan onze doelstelling om vrouwen en meisjes aan te moedigen deel te nemen aan parkrun, als wandelaars, joggers, hardlopers en vrijwilligers en ze als rolmodel te laten dienen voor anderen, net als Clare en Helen.
 
Nu er wereldwijd steeds meer evenementen herstart worden, kijken we ernaar uit om iedereen opnieuw welkom te heten en om voort te bouwen op het succes van voorgaande jaren om ervoor te zorgen dat parkrun toegankelijk is voor iedereen.
 
#loveparkrun

Deel met je vrienden:

COVID_APR_WEEK_NEWS1-900x416

COVID-19 (Coronavirus) Update: 13 april

Het was fantastisch om te zien dat 48 junior parkrun evenementen afgelopen zondag terugkeerden in Engeland. Maar liefst 4.000 kinderen passeerden de finishlijn waarvan 1.000 voor het eerst meededen. We zijn ongelofelijk trots op alle evenement-teams die voor het eerst in 13 maanden hun evenement organiseerden en we zijn onder de indruk van de overwegend…

COVID_APR_WEEK_1_NEWS

COVID-19 (Coronavirus) Update: 6 april

De situatie rondom Covid-19 (Coronavirus) kunnen we met gemak voor bijna ieder parkrun-land als turbulent omschrijven.   Sommige parkrun-landen gaan toenemende lockdown restricties tegemoet, Andere landen beginnen langzaam het licht aan het einde van de tunnel te zien.   In Zuid-Afrika paste de overheid de richtlijnen binnen Alert level 1 aan waardoor de capaciteit voor…