Nieuws - 7th July 2021
Tags:

Jude Thomas verbetert Australisch parkrun record

Jude Thomas header

Toen Jude Thomas afgelopen zaterdag van start ging bij Kedron parkrun, had hij het Australisch parkrun record in zicht. Maar toen hij de finishlijn overging, wist hij niet zeker of hij het record gebroken had.
 
Te hard lopend om ook nog op zijn horloge te kunnen kijken, kwam Jude over de finish in veertien minuten en twee seconden – een duizelingwekkend tempo van 2,48 min/km – om daarmee het record van Olympiër Liam Adam van 14.13 naar de boeken te verwijzen.
 
Jude´s vorige persoonlijke record was 14.35, twee jaar eerder gelopen op de snelle Sandgate route. “Ik lag op de grond en iemand riep – dat is het Kedron record – en toen riep iemand anders – nee, dat is het Australisch record – dus ik was behoorlijk in mijn nopjes,” aldus de 19-jarige.
 
Jude´s liefde voor hardlopen ontstond in 2014 op 12-jarige leeftijd via parkrun. Toen hij begon legde hij de 5km af in ongeveer 25-26 minuten en gebruikte hij het als een manier om fit te blijven voor het voetbal. “Ik vond hardlopen niet echt leuk. Mijn vader moest me uit bed slepen om naar parkrun te gaan maar een paar jaar later was ik het die hém uit bed moest krijgen om mee te gaan,” vertelde Jude.
 
Jude_finish
 
Hij loopt sinds ongeveer drie jaar hard in competitieverband in Australië en is de nationale recordhouder onder de 20 jaar op de 1500m en 3000m en hij brak het kampioenschapsrecord op de 5000m.
 
Jude´s baanrecord staat op 13.50 and hoewel hij wist dat het parkrun wereldrecord op 13.48 stond, was verbetering daarvan op zaterdag nooit het plan, ondanks de bijna perfecte omstandigheden.
 
Maar de getalenteerde atleet zei dat een tijd onder de 14 minuten en een parkrun wereldrecord mogelijk waren en dat hij daar later dit jaar of volgend jaar een poging naar zou doen.
 
Aangezien een plaats in het Olympische team voor Tokio er niet inzat, richt Jude zich nu op de Commonwealth Games van 2022 in Birmingham en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Ook bemachtigde hij een plaats in een junior Australisch team voor een trip naar Kenia dit jaar maar Athletics Australia, de Australische atletiekunie, besloot geen team te zenden vanwege de pandemie.
 
Jude vertelde dat, hoewel hij al een paar maanden geen races meer heeft gelopen, parkrun hem een veilige omgeving biedt om er op de zaterdag vol voor te gaan. “Bij parkrun, als het niet lukt, dan maakt dat niet veel uit. Ik loop de Gold Coast 10km in een paar weken en ik wilde heel graag zien hoe ik er voorstond” zei hij.
 
Jude´s doel voor de Gold Coast is om onder de 29 minuten te duiken en hij heeft Liam Adams om tegen te lopen, voordat Liam afreist naar Tokio voor de marathon.
 
Jude zegt heel dankbaar te zijn voor de start die parkrun hem gegeven heeft. “Het toont echt aan dat parkrun je kan ontwikkelen in wat je ook maar wilt zijn. Vóór parkrun had ik helemaal geen behoefte aan hardlopen en nu heb ik vijf nationale titels en een paar nationale records. Het heeft veranderd wie ik ben en het kan mensen ten goede veranderen” zei hij.
 
Het sociale aspect van parkrun is wat het anders maakt dan andere evenementen, aldus Jude.
 
“Bij parkrun is het alsof niemand er is voor de loop – iedereen komt er om zich te vermaken en een babbeltje te maken. Dat is het verschil tussen parkrun en een 5km race. Het is zoveel positiever en stimulerender. Het sociale aspect van parkrun heeft hardlopen voor mij veranderd.”

Deel met je vrienden:

kralingse Bos measure

Feedback vanaf de finishlijn

Vanochtend hebben we onze route nog een keertje helemaal nagemeten. Precies 5km! Daarmee zijn we helemaal klaar voor onze testrun volgende week zaterdag, start om 9 uur. En natuurlijk onze officiële herstart op 31 juli.   Hebben jullie ook zoveel zin in parkrun?

not parkrun header

Negen Den Haag (not)parkruns

Hannah Gray probeerde pas geleden op één dag 9 parkrun routes uit in Den Haag – er is duidelijk veel potentieel voor parkruns in deze stad! Hier is haar verhaal.   Toen de corona restricties van kracht waren, besloot het Zuiderpark parkrun team om andere plekken in Den Haag te bezoeken en daar een (not)parkrun…