Nieuws - 5th October 2021
Tags:

parkrun bestaat 17 jaar

17 years header

Op zaterdag 2 oktober 2004 maakten 13 renners en vijf vrijwilligers hun opwachting in Bushy Park in Teddington in west-Londen voor een gratis toegankelijk 5 km loop. Niemand had een idee wat toen in gang werd gezet.

Paul en Joanne Sinton-Hewitt, Duncan Gaskell, Simon Hedger en Robin Drummond namen de vrijwilligerstaken op zich: gewapend met pen en papier noteerden ze alle resultaten. Sluitringen van de plaatselijke doe-het-zelf-winkel deden dienst als geïmproviseerde tokens.

1

Zeventien jaar later worden wekelijks honderdduizenden finishtijden geregistreerd en hebben meer dan een half miljoen mensen zich in als vrijwilliger ingezet. Wereldwijd zijn er evenementen op meer dan 2200 locaties in 23 landen.

De parkrun-gemeenschap is nog altijd groeiende. En dat is allemaal gebaseerd op het simpele idee dat zijn oorsprong vindt in 2004: een wekelijks, laagdrempelig evenement voor iedereen uit de omgeving.

Hoe veranderde de loop in Bushy Park in een parkrun en werd daardoor een wereldwijd fenomeen?

Groei

Vóór de pandemie groeide parkrun als kool. Wereldwijd werden wekelijks tot zo’n tien evenementen opgestart.

Maar het duurde meer dan twee jaar voor het tweede evenement begon. Bushy Park Time Trial was steeds populairder geworden bij lokale hardlopers. Tegen het einde van 2006 deden er wekelijks bijna 300 deelnemers mee. De roep om een tweede evenement nam toe.

2

Uiteindelijk stemde oprichter Paul Sinton-Hewitt in en begon op zaterdag 6 januari 2007 het tweede evenement, Wimbledon Common Time Trial, in het nabij gelegen Wimbledon. Het succes van evenement nummer twee was een belangrijke stap in de toekomst van parkrun omdat het aantoonde dat het parkrun-model gekopieerd kon worden. En zo begon de groei.

Tegen het einde van 2007 waren er in totaal zevenevenementen, met parkrun uitgebreid naar Brighton, Leeds en Zimbabwe, en 24.927 geregistreerde deelnames: wandelaars, joggers en hardlopers. De groei ging door in 2008, en al snel traden Schotland en Wales toe tot de parkrun-familie. Het totaal aantal afgelegde parkruns meer dan verdubbelde naar ruim 50.000.

Ook was er de naamsverandering van de organisatie, UK Time Trials (UKTT) werd omgedoopt tot parkrun.

Trouw blijven aan de principes
Op dit punt zouden veel ondernemers zich gerealiseerd hebben dat ze met iets bijzonders bezig waren, en de verleiding om geld te verdienen aan de beweging zou te groot geworden zijn om te weerstaan. De zaterdagochtend-beleving was zo speciaal, mensen zouden er toch zeker voor willen betalen? Denk aan de miljoenen die verdiend konden worden met de verdere groei!

Maar, als een man met principes was Paul er van overtuigd dat de evenementen altijd trouw zouden moeten blijven aan dezelfde principes als bij de oprichting: gratis, wekelijks, voor iedereen, voor altijd.

Hier is de poster waarmee het allereerste evenement geadverteerd werd.

3

Al voor het eerste evenement was de fundering voor de uitnodigende sfeer van parkrun gelegd, door het evenement te adverteren als open voor alle lopers.

Dit kan ook gezien worden in het eerste verslag. Beide waren geschreven door parkrun-oprichter Paul Sinton-Hewitt.

4

Zowel de eerste twee finishers als de laatste twee kregen prijzen, wat liet zien dat deelname als belangrijker gezien werd dan snelheid. De vijf vrijwilligers werden ook bedankt voor hun hulp, wat aangeeft dat deelname als vrijwilliger altijd een belangrijk onderdeel is geweest van parkrun.

Op de tiende verjaardag van parkrun werden alle 13 lopers en vijf vrijwilligers, nu bekend als de parkrun-pioniers, beloond met gouden jubileum-barcodes.

5

Nieuwe technologie & internationale uitbreiding
Denemarken werd het volgende land dat parkrun omarmde in 2009, en in 2010 kwam Noord-Ierland bij de familie, wat betekende dat parkrun nu plaatsvond in alle vier de landen van het Verenigd Koninkrijk. Er werden verder nog 30 nieuwe evenementen gestart, en het totaal aantal afgelegde parkruns liep op tot bijna 250.000, inclusief het eerste junior parkrun evenement.

In 2010 werden ook de verplichte barcodes geïntroduceerd bij parkrun. Tot dat moment konden parkrunners eenvoudigweg finishen en hun token meenemen naar een vrijwilliger met een laptop. Deelnemers konden hun naam geven aan de vrijwilliger, die hun dan op zocht in de database om het resultaat toe te kennen.

Dit bracht natuurlijk enige uitdagingen met zich mee- zoals het beheer van de hardware, het zoeken naar meerdere parkrunners met dezelfde naam, lange rijen met parkrunners en het gebruik van een laptop buiten in het prachtige Britse weer!

6

Met de introductie van evenementen in Australië, Polen, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten werd parkrun in 2012 een wereldwijde organisatie. Dat jaar startten er 90 nieuwe evenementen, en met wereldwijd 992.308 gecompleteerde lopen misten we op een haar na de mijlpaal van één miljoen afgelegde parkruns.

Het parkrun Ambassadeur Programma werd opgezet in 2013 om zo het netwerk van actieve, enthousiaste en toegewijde vrijwilligers te ondersteunen dat verantwoordelijk is voor de wereldwijde groei van parkrun.

Momenteel wordt parkrun ondersteund door meer dan 600 ambassadeurs die ons met van alles helpen: van het opzetten van nieuwe evenementen tot aan sociale media en van fotografie tot aan technische ondersteuning en vertalingen.

junior parkrun
Een andere belangrijke stap voorwaarts in de impact van parkrun werd genomen in 2013 toen, na een aanvankelijke start in 2010, junior parkrun – evenementen voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud die op zondagochtend plaatsvinden – door heel het Verenigd Koninkrijk werd uitgerold.

Deze evenementen van 2km lang zijn enorm succesvol gebleken bij het kinderen van jongs af aan kennis laten maken met lichamelijke activiteit en vrijwilligerswerk, terwijl ouders en verzorgers ook mee kunnen doen. Er zijn nu meer dan 300 evenementen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië.

7

Groeiend aantal deelnemers & Little Stoke
Tegen het eind van 2014 had parkrun z’n 10e verjaardag gevierd, had Paul Sinton-Hewitt een koninklijke onderscheiding gekregen, en waren er evenementen gestart in Rusland en Ierland. Het wekelijkse aantal deelnemers groeide tot ruim 60.000.

In 2015 werd Nick Pearson aangenomen als CEO. Hij bracht een strategische aanpak, en heel belangrijk, een extern perspectief en werkte samen met Tom Williams en Paul aan de lange termijn financiële stabiliteit en een duurzame groei. De groei van parkrun in Europa kreeg een duwtje in de rug met de introductie van evenementen in Italië en Frankrijk.

In het begin van 2016 haalde parkrun landelijk de krantenkoppen toen het lokale bestuur van Stoke Gifford (in het noorden van Bristol) aankondigde kosten in rekening te gaan brengen voor het laten doorgaan van Little Stoke parkrun. Ondanks de publieke verontwaardiging en grote media-aandacht stemde het bestuur in met de voorgestelde heffing. In lijn met het parkrun-principe ‘gratis, voor iedereen, voor altijd’ werd het evenement helaas geschrapt.

Er was ook positief nieuws, parkrun breidde zowel in Scandinavië als in Noord-Amerika uit met de start van parkrun in Canada en Zweden, en er werd vooruitgang geboekt op de weg naar financiële stabiliteit met de introductie van de parkrun ‘Apricot’ kledinglijn.

8

Gericht op degenen die het het meest nodig hebben
Met als missie een gezondere en gelukkigere planeet te creëren werd in 2017 een belangrijk gezondheids- en welzijnsinitiatief gelanceerd met de introductie van de eerste parkrun ter wereld op het terrein van een gevangenis, bij ‘Haverigg Prison’ in Engeland.

Het evenement was een doorslaand succes, met gevangenen die wandelden, jogden, hardliepen en meehielpen als vrijwilliger, en werd al snel gevolgd door parkrun-evenementen in diverse andere strafinrichtingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. Er vinden nu wekelijks 30 parkruns plaats binnen de muren van een gevangenis of een andere detentie-inrichting.

De vrijwilligersrol ‘sluitloper’, een rol die aanvankelijk ‘sluitrunner’ werd genoemd en optioneel was, werd een verplicht onderdeel voor alle evenementen in het Verenigd Koninkrijk. Dit was een volgende stap om publiekelijk ons streven te demonstreren om wandelaars, en lopers die bang waren te langzaam te zijn of als laatste te eindigen, welkom te heten.

9

We leerden meer over de belemmeringen die het sommige mensen onmogelijk maakt aan parkrun-evenementen mee te doen, en realiseerden ons dat taalgebruik van doorslaggevend belang is. Het is de eervolle taak van de Sluitloper om altijd als laatste te finishen, zodat geen enkele deelnemer als laatste over de finishlijn komt.

parkrun ging ook van start in Noorwegen, Finland en Duitsland, en in een streven om verder te ontwikkelen, operationele belemmeringen voor het opstarten van nieuwe evenementen te verminderen en nieuwe technologie te omarmen, werd de Virtuele vrijwilliger app met succes uitgerold waarmee vrijwilligers zowel tijdwaarneming als het scannen van barcodes kunnen doen met hun mobiele telefoon.

In een ongekende stap werd Duitsland het eerste land dat parkrun lanceerde met een ‘app-only’ aanpak waardoor het niet meer nodig was deze evenementen van de gebruikelijke, en dure, laptop, scanners en stopwatches te voorzien. Deze stap is omarmd door vrijwilligers in heel Duitsland en vormt de basis voor een slimmere en meer gestroomlijnde aanpak bij de lancering in nieuwe landen.

10

Baanbrekend werk
In 2018 waren gezondheid en welzijn nog steeds een speerpunt in de strategische richting van parkrun en, volgend op het succes van parkruns in gevangenissen, werd er een eerste parkrun gestart in een instelling voor jeugdige gedetineerden in Wetherby, Engeland.

In een ander baanbrekend initiatief bundelde parkrun haar krachten met het Royal College of General Practitioners (RCGP) – vergelijkbaar in Nederland met de Landelijke Huisartsen Vereniging – en werd de “parkrun praktijk” gelanceerd. Onder dit initiatief worden artsen en personeel in de gezondheidszorg aangemoedigd om parkrun aan patiënten en personeel voor te schrijven ter bevordering van hun gezondheid en welzijn.

Het was een groot succes met vele inspirerende case studies en meer dan 1.250 praktijken, meer dan 10% van alle dokterspraktijken in het Verenigd Koninkrijk, die zich bij het programma aansloten.

Gelijkwaardige samenwerkingsverbanden staan momenteel in de steigers in Ierland en Australië.

34% van de zorgprofessionals schrijft parkrun voor aan hun patiënten om actief mee te doen aan parkrun als vrijwilliger or deelnemer. Ook het meehelpen aan parkrun wordt door professionals gezien als middel om je beter te voelen.

11

De groei van parkrun was internationaal dusdanig dat er voor het eerst meer evenementen buiten het Verenigd Koninkrijk waren dan in het Verenigd Koninkrijk zelf, wat geholpen werd door de lancering van parkrun in Maleisië.

Om de financiële stabiliteit van parkrun verder zeker te stellen, lanceerde Paul Sinton-Hewitt CONTRA, het ethische en inclusieve sportkleding merk.

CONTRA pakt een aantal van de problemen aan die continue vergeten en genegeerd worden door andere kledingmerken, door sportkleding te produceren die geslachtsspecifieke kleuren mijdt en een veel grotere reeks van maten aanbiedt, met tien verschillende maten voor mannen en vrouwen. Alles wordt in Europese fabrieken gemaakt die eerlijke lonen betalen en alle gemaakte winst wordt gedoneerd aan parkrun.

12

Tijdens ons vijftienjarig jubileum in oktober 2019 publiceerden we de resultaten van ons allereerste gezondheids- en welzijnsenquête. Meer dan 60.000 Britse parkrunners namen eraan deel waardoor het een van de grootste onafhankelijke studies op het gebied van fysieke activiteiten werd.

De resultaten gaven ons de bevestiging dat deelname aan parkrun fundamenteel goed was voor je fysieke en mentale gezondheid. Wat ook uit de bus kwam was dat degenen die meehielpen als vrijwilliger het meeste baat hadden. Zo’n 84% van de vrijwilligers zei dat parkrun ze gelukkiger maakte.

In januari 2020 hadden we enorme deelnamerecords overal ter wereld, met meer dan 400.000 mensen die in één enkel weekend wandelden, jogden, hardliepen of meehielpen als vrijwilliger. 2020 was ook het jaar waarin Nederland als 22ste land aan de parkrun-familie werd toegevoegd.

Op dat moment was parkrun inmiddels een stichting geworden en, na vele jaren van vragen en aanbiedingen van parkrunners die stonden te trappelen om parkrun´s toekomst financieel zeker te stellen, werd het parkrun Forever donatie platform gecreëerd dat mensen die kunnen en willen in staat stelt om kleine maandelijkse bijdragen te leveren.

Kort nadat parkrun in Nederland van start ging, legde de wereldwijde pandemie alles compleet stil, inclusief alle parkrun-evenementen.

Met het doel om de wereld een stukje gelukkiger en gezonder te maken, werd bij gebrek aan fysieke evenementen een aantal initiatieven gelanceerd. Zo was er de Great Big parkrun Quiz (live iedere zaterdag), School of parkrun, parktoberfest, The parkrun Resolution en onze allereerste Strive for Five plan.

Oók introduceerden we (not)parkrun: dit gaf parkrunners de mogelijkheid hun eigen 5 km-loop vast te leggen, waar ook ter wereld gelopen.

Evenementen-teams overal ter wereld namen veel tijd en moeite om in contact blijven met de lokale parkrunners, zoals met quizzen, koren, virtuele koffie-bijeenkomsten en (not)parkrun-wedstrijden.

parkrun-evenementen worden langzaamaan overal opgestart en het is heel fijn om te zien dat parkrunners wereldwijd weer bij elkaar komen.

Gemiddelde finishtijden
In 2005 was de gemiddelde tijd om een parkrun af te leggen 22:17. In 2020 was dat 32:30.

Voor 16 opeenvolgende jaren zijn de gemiddelde finishtijden bij parkrun langzamer geworden, wat aantoont dat parkrun in toenemende mate obstakels voor deelname heeft afgebroken en steeds meer mensen verwelkomt voor wie fysieke activiteit voorheen niet gebruikelijk was.

Wat als een hardloopevenement startte, is een gemeenschapsevenement geworden dat daadwerkelijk voor iedereen is – of je nu wandelt, jogt, hardloopt of meehelpt als vrijwilliger.

13

Evenementen op zo’n 2200 locaties wereldwijd, 17 jaar parkrun week in week uit, van 13 deelnemers uitgegroeid naar meer dan zeven miljoen geregistreerde deelnemers: je zou denken dat parkun onherkenbaar is geworden.

Maar parkrun is nog steeds gratis, elke week, voor iedereen en voor altijd.

In 2024 zullen meer dan één miljoen parkrunners elke week deelnemen. Maar, de aantallen even daargelaten, waar we altijd trots op zullen zijn en wat onze focus zal blijven, is de impact die parkrun wereldwijd heeft en zal blijven hebben op het verbeteren van gezondheid en welzijn en het versterken van gemeenschappen.

Samen creëren we een gezondere, gelukkigere planeet.

Deel met je vrienden:

Cover photo_PL

10 jaar parkrun in Polen

The first parkrun in Poland took place on 15 October 2011.   Terwijl Polen haar 10 jarig parkrun jubileum viert, kijken we terug op een aantal speciale momenten.   Toen in de herfst van 2011 vijf deelnemers arriveerden bij de allereerste Poolse parkrun, parkrun Gdynia, kon niemand voorspellen hoe de toekomst voor parkrun in Polen…

50297475598_2a088f737f_o (1)

Nieuwe Mijlpaal-T-shirts

Goed nieuws! De voorraad van mijlpaal-T-shirts is aangevuld: maar liefst zes nieuwe mijlpaal-T-shirts zijn nu verkrijgbaar voor parkrunners die ervoor in aanmerking komen.   Voor de eerste keer krijgen zowel lopers als vrijwilligers dezelfde mijlpaal-T-shirts:   Junior 10 en v10 25 en v25 50 en v50 100 en v100 250 en v250 500 en v500…