Nieuws - 12th October 2021
Tags:

10 jaar parkrun in Polen

Cover photo_PL

The first parkrun in Poland took place on 15 October 2011.

 

Terwijl Polen haar 10 jarig parkrun jubileum viert, kijken we terug op een aantal speciale momenten.

 

Toen in de herfst van 2011 vijf deelnemers arriveerden bij de allereerste Poolse parkrun, parkrun Gdynia, kon niemand voorspellen hoe de toekomst voor parkrun in Polen eruit zou komen te zien. Het is nu tien jaar geleden dat die eerste parkrun op 15 oktober 2011 plaatsvond. Na een decennium van groei kunnen deelnemers kiezen uit meer dan 80 evenementen verspreid over het noorden, zuiden, oosten en westen van het land.

 

Photo 2

 

Welke veranderingen hebben we gezien bij parkrun Polen gedurende die tien jaar? De belangrijkste verandering heeft te maken met het idee achter parkrun zelf. In eerste instantie trokken de evenementen voornamelijk hardlopers aan maar na een aantal jaren zijn het echte gemeenschapsevenementen geworden, waar wandelaars, joggers, hardlopers en vrijwilligers van diverse leeftijden, vaardigheden en achtergronden aan deelnemen.

 

Photo 3

 

Maar laten we even teruggaan naar het allereerste begin. Na het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nieuw-Zeeland en Australië, was Polen het vijfde land – en het eerste land in dit deel van Europa – waar parkrun van start ging. Het bleek een volledig nieuw initiatief te zijn binnen het spectrum van fysieke activiteiten in Polen, en het begon een reis van stad naar stad en bracht fans samen van evenementen georganiseerd door de deelnemers voor de deelnemers.

 

Photo 4

 

Het initiatief ontwikkelde zich geleidelijk aan. Vanuit Gdynia, waar de eerste parkrun werd opgestart in 2011, breidde parkrun uit naar het nabijgelegen Gdańsk, toen naar Łódź en Poznań. Tegen het eind van 2013 waren er al 10 parkrun-evenementen en in de daaropvolgende 12 maanden volgden er nog eens 5. Gedurende 2015 verdubbelde het aantal evenementen van 15 naar 30. Vanaf dat moment tot aan maart 2020, toen alle evenementen werden stilgelegd vanwege de pandemie, nam parkrun Polen een hoge vlucht en konden deelnemers kiezen uit 74 parkrun-locaties. Toen parkrun terugkeerde afgelopen juni werden nog eens 7 nieuwe evenementen opgestart, waarmee het totaal aantal evenementen nu op 81 staat.

 

Photo 5

 

Net als in andere parkrun-landen veranderde de pandemie alles gedurende een aantal maanden. Maar ondanks dat onze evenementen werden stilgelegd, hebben we nooit het vertrouwen verloren dat we elkaar te zijner tijd weer zouden kunnen ontmoeten in parken en bossen.

 

Photo 6

 

Die speciale dag kwam op 12 juni 2021. Vanaf die datum organiseren we weer evenementen op de zaterdag en kunnen we weer wandelen, joggen, hardlopen en meehelpen met onze vrienden, kunnen we weer kiekjes maken in de parkrun fotolijsten en weer met plezier samen tijd doorbrengen in de buitenlucht.

 

Photo 7

 

Hoe ziet parkrun Polen er uit in getallen? Binnen 10 jaar is parkrun het grootste initiatief in zijn soort geworden in het land. We naderen stapje voor stapje het aantal van 15.000 evenementen en tot op heden hebben 72.000 deelnemers de finishlijn 800.000 keer gepasseerd.

 

Photo 8

 

Ongeveer 12.000 vrijwilligers van alle leeftijden hebben bij parkrun een handje meegeholpen. Het leeftijdsverschil tussen onze jongste en oudste deelnemer is 88 jaar! Op 27 december 2015 namen er in total 1.110 mensen deel aan ons evenement in Poznań ter herdenking van de Groot-Polenopstand – het was het hoogste aantal deelnemers ooit.

 

Photo 9

 

Onze wekelijkse evenementen op zaterdag kunnen het beste opgesomd worden met zestien kernwoorden die ons allemaal verbinden: goede energie, passie, relaties, inclusiviteit, familie, vriendschap, endorfines, lachen, gemeenschap, samenkomen, high five, blijdschap, buitenlucht, activiteit, kracht en toewijding.

 

WOLONTARIAT-parkrun-Gdansk-Poludnie-fot-Pawel-Marcinko-26082000

 

Het is moeilijk om je nu Polen zonder parkrun voor te stellen, zonder het vieren van de mijlpalen voor het wandelen, joggen, hardlopen en meehelpen. En we willen de ochtenden waarin duizenden mensen bij elkaar komen, met elkaar een babbeltje maken over hun leven en een luisterend oor bieden, ook niet onvermeld laten.

 

Photo 11

 

De parkrun magie werkt onder alle weersomstandigheden en seizoenen, of het nou heet is in de zomer, regent in de herfst, stormt in de winter of vriest in de lente. Zoals ook in andere landen, heeft parkrun voor veel mensen hun kwaliteit van leven verbeterd, hebben ze er nieuwe vrienden gemaakt en voelen ze zich gezonder en gelukkiger. Het hebben van een mijlpaal t-shirt geeft je een gevoel van trots terwijl de slogan „Het is zaterdag, dus parkrun-dag“ een glimlach op de gezichten doet toveren!

 

#loveparkrun

 

 

Deel met je vrienden:

Cover photo_PL

10 jaar parkrun in Polen

The first parkrun in Poland took place on 15 October 2011.   Terwijl Polen haar 10 jarig parkrun jubileum viert, kijken we terug op een aantal speciale momenten.   Toen in de herfst van 2011 vijf deelnemers arriveerden bij de allereerste Poolse parkrun, parkrun Gdynia, kon niemand voorspellen hoe de toekomst voor parkrun in Polen…

50297475598_2a088f737f_o (1)

Nieuwe Mijlpaal-T-shirts

Goed nieuws! De voorraad van mijlpaal-T-shirts is aangevuld: maar liefst zes nieuwe mijlpaal-T-shirts zijn nu verkrijgbaar voor parkrunners die ervoor in aanmerking komen.   Voor de eerste keer krijgen zowel lopers als vrijwilligers dezelfde mijlpaal-T-shirts:   Junior 10 en v10 25 en v25 50 en v50 100 en v100 250 en v250 500 en v500…