Nieuws - 10th November 2021
Tags:

Jarige parkrun Zuid-Afrika viert tiende verjaardag

GLOBAL_1_NOV_WEEK_2

Een uitgestelde start vanwege leeuwen op de weg, walvissen spotten vanaf de kust, nieuwsgierige giraffen langs het parcours en briefings in het Zulu: deze maand viert parkrun Zuid-Afrika zijn tiende verjaardag.

 

parkrun-president Zuid-Afrika Bruce Fordyce praat ons bij over de groei van parkrun in het land met de langzaamste gemiddelde finishtijd van 42:57.

 

Tien jaar geleden zagen op een zaterdagochtend 26 renners en vier vrijwilligers elkaar bij een research-instituut in Johannesburg voor een 5 km sessie in het Delta Park.

 

Delta 14_11_2011

 

Deze nogal ongebruikelijke start was het startschot voor parkrun Zuid-Afrika.

 

Westbury

 

Net zoals bij de allereerste parkrun in oktober 2004 in het Londense Bushy Park was het parkrun-oprichter Paul Sinton-Hewitt CBE die ons bij elkaar bracht. Hij opperde het idee om parkrun in Zuid-Afrika op te starten en wij hadden er wel oren naar.

 

Standerton

 

Zelfs met Paul’s steun en ons eigen enthousiasme hadden we in onze stoutste dromen nooit verwacht dat een paar jaar later meer dan 200 parkruns in Zuid-Afrika plaats zouden vinden met wekelijks tot zo’n 60.000 wandelaars, joggers, renners en vrijwilligers. In totaal hebben meer dan 1.2 miljoen mensen zich aangemeld.

 

IMG_1843

 

In het begin was er sprake van een langzame groei, daarna kwam er geleidelijk meer schot in. Na Delta ging een paar maanden later de tweede parkrun in Roodepoort van start, daarna volgden Ebotse en Eastern Cape in Nahoon Point. Vanaf dat moment groeide parkrun gestaag.

 

IMG_0933

 

Twee nieuwe parkrun-landen Eswatini en Namibië werden toegevoegd aan de parkrun-familie.

 

Walvis Bay Namibia

 

Vanaf het begin heeft parkrun Zuid-Afrika altijd wandelaars van alle niveaus aangetrokken en we zijn ongelooflijk trots hoeveel mensen wekelijks deelnemen die een gemiddelde parkrun-finishtijd neerzetten van 42 minuten en 57 seconden. Dit is de langzaamste gemiddelde parkrun-finishtijd ter wereld.

 

Ysterfontein

 

parkrun Zuid-Afrika reikt zich van de Indische Oceaan (North Beach, Amanzimtoti en Uvongo) tot aan de Atlantische Oceaan (Melkbostrand en Big Bay). Er zijn parkruns aan de uitlopers van de Drakensberg-gebergten (Cannibals Cave en Winterton), in woestijnen (Aggeneys en Springbok) en grenzend aan het Kruger Nationale Park (White River, Hoedspruit en Barberton).

 

Barbeton

 

Op zoek naar prachtige pittoreske parkruns? Ga dan naar de wijngaarden op de West-Kaap zoals Root 44, Vredendal, Franschhoek of golfbanen zoals Sand River, Vrede en Ladysmith.

 

Roses

 

Townships kunnen we ook rekenen tot ons domein, zodat ook achtergestelde groepen kennis hebben kunnen maken met het parkun-concept. Briefings voorafgaand evenementen worden gegeven in Zulu en Xhosa. Bijzondere en hartverwarmende verhalen komen voort uit deze parkruns.

 

Mofolo Soweto (1)

 

Bij de eerste Mofolo parkun heette een strijkkwartet de parkrunners welkom, plus er was zang en dans op het beroemde regenboog-podium.

 

Mofolo Soweto (2)

 

Nkomazi parkrun moest een keer de start uitstellen vanwege een kudde leeuwen uit het nabijgelegen Kruger Park die languit op de route lag. Umfolozi-parkrunners hebben regelmatig gezelschap van nieuwsgierige giraffen die ze vanaf de kant gade slaan.

 

Umfolozi (1)

 

Pelikanen zijn vaak op jacht naar vis in de lagune bij Walvis Bay parkrun en je kunt regelmatig walvissen spotten bij vele parkruns langs de kust.

 

Melkbosstrand

 

Niemand had zich kunnen bedenken hoe populair parkrun zou worden in Zuid-Afrika: sommige evenementen trekken regelmatig meer dan duizend deelnemers, een enkeling zelfs brengt meer dan tweeduizend man op de been!

 

Mapetla Soweto

 

Met een beetje nostalgie kijk ik altijd terug terug naar de eerste resultaten van de Delta parkrun in november 2011 en de fijne herinneringen die ik daarbij koester. Maar belangrijker is het feit dat veel parkrunners van het eerste uur tien jaar later nog steeds deelnemen.

 

IMG_3421

 

Ongelooflijk hoe parkrun een belangrijk en integraal deel van ons leven is geworden. Op naar de volgende tien jaar!

 

IMG_0071

 

Bruce Fordyce

 

Deel met je vrienden:

turkey header

Waar ben jij dankbaar voor?

Alle parkruns hebben elk jaar een ´speciale dag´, waarop ze een extra parkrun kunnen doen buiten de gebruikelijke zaterdagochtend.   De Verenigde Staten staan ​​op het punt Thanksgiving te vieren en dat is dan ook hun speciale parkrun dag. Laten we samen deze traditie eens bekijken.   Lange tijd waren “thanksgiving days” geen officiële feestdagen…

Scanning_cover photo

Scannen vanaf mobiele telefoons

Sinds de introductie van het persoonlijke barcode systeem in 2009 zijn meer dan 60 miljoen deelnames geregistreerd bij parkrun-evenementen over de hele wereld.   Al die tijd hebben we vastgehouden aan de regel dat elke finisher een geprinte barcode moet laten zien (op papier of officiële armband, barcodekaart of sleutelhanger).   Dit is van essentieel…