Nieuws - 24th November 2021

Waar ben jij dankbaar voor?

turkey header

Alle parkruns hebben elk jaar een ´speciale dag´, waarop ze een extra parkrun kunnen doen buiten de gebruikelijke zaterdagochtend.

 

De Verenigde Staten staan ​​op het punt Thanksgiving te vieren en dat is dan ook hun speciale parkrun dag. Laten we samen deze traditie eens bekijken.

 

Lange tijd waren “thanksgiving days” geen officiële feestdagen in de Verenigde Staten. Verschillende staten en regio’s vierden om verschillende redenen dankdagen op verschillende dagen. Tot 1863 was er geen officiële Thanksgiving Day feestdag. Op het hoogtepunt van de Amerikaanse Burgeroorlog voerde president Abraham Lincoln Thanksgiving in op de laatste donderdag van elke november om de verdeelde natie te helpen samen te komen en de velen die iemand in de oorlog hadden verloren te troosten.

 

In de loop der jaren hebben zich Thanksgiving-tradities ontwikkeld. Naast gebraden kalkoen, cranberrysaus, pompoentaart en Amerikaans voetbal, zijn er in het hele land op Thanksgiving-ochtend hardloopwedstrijden, ook wel “Turkey Trots” genoemd.

 

Het is een fantastische mogelijkheid die nog toegankelijker is gemaakt met parkrun-evenementen die ervoor kiezen om ook op deze feestdag een speciale dag te houden. Veel andere landen hebben een speciale extra dag op eerste kerstdag en in Canada is er op 1 juli een extra evenement voor Canada Day.

 

Hier in de VS zijn we verheugd om het op Thanksgiving Day te hebben.

 

De traditie gaat terug tot 2013, toen Clermont Waterfront een speciale Thanksgiving Day parkrun hield. Ze waren die dag het enige evenement en pas in 2017 kwam er een tweede bij. Dit jaar zijn er, op het moment van schrijven, 16 parkruns die zich hebben aangemeld om een evenement te hosten!

 

77264892_1677573809045169_7906623776450674688_n

Een kalkoen keerpunt!?

 

Bij Clermont Waterfront parkrun hebben deelnemers de tijd gehad om hun Thanksgiving Day-routine te perfectioneren. We hebben gehoord dat de slimste tijdbespaarders hun kalkoen in de oven zetten voordat ze op pad gaan om de feestdag te vieren en hun dankbaarheid te uiten met hun parkrun-gemeenschap.

 

Clermont Waterfront parkrun ligt op zo’n 25 mijl van Disney World, wat betekent dat ze soms internationale parkruntoeristen krijgen die niet veel weten over de feestdag. Chrissie Connor, evenementcoördinator bij Jamaica Pond parkrun, is het hier mee eens: “Het is echt een geweldige manier voor internationale toeristen om deel te nemen aan deze speciale dag in onze cultuur op een manier waarop ze dat anders niet zouden kunnen doen. Zoals alle speciale parkruns is het een leuke ervaring voor toeristen, maar dan net iets feestelijker!”

 

Eagan Parkrun in Minnesota was de tweede die meedeed aan de parkrun fun. Het heeft ervoor gekozen om sinds 2017 elk jaar een Thanksgiving-evenement te organiseren, behalve in 2020 natuurlijk, en ze krijgen 40-60 deelnemers. Deelnemers aan Eagan parkrun kunnen hun gebruikelijke bar niet bezoeken omdat deze vanwege de vakantie gesloten is. Ze verplaatsen daarom hun post-parkrun Thanksgiving-bijeenkomst naar een lokale bar en genieten van voetbal en kameraadschap voordat ze weer naar huis gaan.

 

23800197_372326569879199_7898466789043579608_o

De Eagan evenementleider die dag!

 

Het evenement gebruikt de gelegenheid om dankbaar te zijn voor de open ruimte, het gebruik van het land en de parkrun-gemeenschap. Het is ook een uitgelezen kans voor nieuwelingen die familie bezoeken om een ​​parkrun te komen proberen. Omgekeerd kunnen feestdagen eenzaam zijn voor mensen zonder mogelijkheid om contact te maken. Elk moment van het jaar, maar vooral tijdens de feestdagen, biedt parkrun een gezellige plek om contact te maken.

 

Iedere speciale parkrundag, waar ook ter wereld, heeft een uniek betekenis voor hen. Thanksgiving Day is niet anders, zoals Chrissie van Jamaica Pond uitlegde: “Er is absoluut iets speciaals aan deze dag. Waar we in 2018 en 2019 van genoten, was dat veel mensen konden genieten van een ‘dubbele gemeenschapsdag’. Mensen komen om hun parkrunfamilie te ontmoeten, voordat ze de dag met hun andere families gaan doorbrengen!”

 

Sterker nog, sommigen komen langs om mee te helpen en mee te doen aan de parkrun terwijl ze dat anders niet zouden doen. “We zien een aantal ouders en broers en zussen die zich bij hun gezin voegen terwijl ze normaal niet deelnemen aan wandel- en hardloopevenementen”, zei Chrissie. “Voor sommigen is het eens per jaar en dan zien we ze het volgend jaar weer, anderen krijgen de smaak te pakken en blijven elke week terugkomen!”

 

79368780_1677575722378311_4137031843763453952_n

Jamaica Pond parkrunners op Thanksgiving Day 2019

 

“Het is zeker de moeite waard”, zei Chrissie terwijl ze terugdacht aan 2018 toen het, ondanks dat het zo koud was, geweldig was om zoveel nieuwe en bekende gezichten te zien.

 

Of je dit jaar op 25 november aan een parkrun meedoet of niet, we wensen je een fijne Thanksgiving!

 

#loveparkrun

 

Deel met je vrienden:

turkey header

Waar ben jij dankbaar voor?

Alle parkruns hebben elk jaar een ´speciale dag´, waarop ze een extra parkrun kunnen doen buiten de gebruikelijke zaterdagochtend.   De Verenigde Staten staan ​​op het punt Thanksgiving te vieren en dat is dan ook hun speciale parkrun dag. Laten we samen deze traditie eens bekijken.   Lange tijd waren “thanksgiving days” geen officiële feestdagen…

Scanning_cover photo

Scannen vanaf mobiele telefoons

Sinds de introductie van het persoonlijke barcode systeem in 2009 zijn meer dan 60 miljoen deelnames geregistreerd bij parkrun-evenementen over de hele wereld.   Al die tijd hebben we vastgehouden aan de regel dat elke finisher een geprinte barcode moet laten zien (op papier of officiële armband, barcodekaart of sleutelhanger).   Dit is van essentieel…