Nieuws - 25th May 2022
Tags:

Een nieuw thuis vinden bij parkrun

IMG_20220514_100518

Jane woonde in Oekraïne tot haar leven in één klap op zijn kop werd gezet. Nadat ze zich aanvankelijk in een bunker had verstopt, maakte zij met haar moeder de moeilijke reis naar Italië en vonden een gezin waar ze konden verblijven.

 

Te midden van alle onrust vertelt Jane hoe de vriendelijkheid van de parkrun-gemeenschap een constante is geworden in hun nieuwe leven.

 

Ik ben een Oekraïense vrouw en ik heb de afgelopen zeven jaar in Kiev gewoond en gewerkt. Op 24 februari werd ik heel vroeg in de ochtend gewekt door luide explosies in Kiev. Onze wereld stond in één klap op zijn kop.

 

De eerste dagen sliepen mijn partner en ik de hele nacht in een bunker in de school vlakbij ons huis. Toen kregen we te horen dat het ook relatief veilig was om ons in de ruimte tussen de muren van onze huizen te verstoppen, dus dat deden we. Bij elke sirene waren we weggedoken aan het bidden.

 

Het gebied rond Kiev werd steeds gevaarlijker en ik moest vluchten naar West-Oekraïne. Via een website die noodlijdende Oekraïners in contact brengt met mensen die tijdelijke huisvesting kunnen bieden, vond ik een gezin in Italië. Ze vertelden me dat mijn moeder en ik een veilige plek konden krijgen om te wonen.

 

 

De volgende dagen waren erg moeilijk: een lange reis, een nieuw land, een nieuwe cultuur, een nieuwe taal en een nieuw gezin. In die verwarrende en moeilijke tijden waren we absoluut op zoek naar stabiliteit en standvastigheid. Die hebben we op meer manieren gevonden dan we hadden verwacht.

 

Drie dagen na aankomst in Italië waren we al ingeschreven voor parkrun en sindsdien zijn we elke zaterdag aanwezig. Ik heb er één gewandeld en de anderen hardgelopen, mijn moeder was één keer routeregelar en leerde tijdwaarnemer te zijn, wat ze nu elke week doet! Ze spreekt geen Italiaans, maar ze doet het fantastisch!

 

Er zijn zoveel geweldige mensen bij parkrun – we begrijpen niet alles wat ze zeggen, maar we weten dat ze aardig zijn en ons willen helpen. We doen ons uiterste best om alles wat goed, nuttig en aardig is te accepteren en deel uit te maken van het Italiaanse leven. parkrun is een zeer stabiele constante in ons heel nieuwe, heel andere leven. We weten nu hoe het werkt, we weten wat we kunnen verwachten en elke week kennen we mensen die we kunnen groeten, in welke taal dan ook!

 

IMG_20220514_093712

 

Ik waardeer alles wat we nu hebben en ben de parkrun-gemeenschap, de Italianen, en zoveel mensen in de wereld die ons op zoveel verschillende manieren helpen erg dankbaar.

 

Джейн Доу (Jane Doe)
(Jane Doe is een pseudoniem)
 

De evenementleider van parkrun:

 

“Na een traumatische reis kwamen de schrijfster en haar moeder in Italië aan, bij ons huis. Het was een woensdag. Ik ben een evenementleider bij een parkrun en natuurlijk waren ze voor zaterdag volledig aangemeld en bij een parkrun in Italië. De tweede keer dat ze naar ging parkrun leerde de moeder tijdwaarnemer te zijn; ze sprak geen Italiaans en heel weinig Engels. Ze deed het geweldig! Haar dochter verbaasde ons met hoe ze hardliep over ons moeilijke parcours, ze glimlachte de hele weg.

 

De lokale parkrun-gemeenschap was geweldig. Hardloopschoenen en -kleding arriveerden (wanneer je snel je land moet verlaten hebben hardloopschoenen en sportkleding geen topprioriteit), en de interesse om ze zich betrokken en welkom te laten voelen was overweldigend. Ik was zo blij met hoeveel mensen wilden helpen en inderdaad op verschillende manieren hebben geholpen.

 

Nu gaat ons parkrun-bord met het parkrun-nummer, de datum en een unieke boodschap voor die week elke week omhoog in minstens twee talen, Italiaans en Russisch (de taal die moeder en dochter met elkaar gebruiken), en vaak Engels ook voor onze toeristen.”

 

20220514_095819

 

parkruns zijn veilige plekken voor iedereen.

 

#loveparkrun

Deel met je vrienden:

Dutch photo header

Foto overzicht van Nederland: 25 juni

Het was afgelopen zaterdagochtend weer een mooi feestje. Jullie genoten duidelijk van de zon en de gezelligheid.   Bij Sonsbeek parkrun werd er zelfs een nieuw parcoursrecord gelopen en bij Máxima parkrun hielp Brooks Running een handje om er een nog groter feestje van te maken.   Daarnaast moest er bij Tapijn parkrun – Maastricht…

1st-image-3

Canada Day – een feestdag

​​Vrijdag 1 juli is Canada Day en het is een heel speciale dag voor Canadezen van over de hele wereld. Om feestelijk stil te staan bij de jaarlijkse gelegenheid te vieren houden veel parkruns een speciaal parkrun-evenement op Canada Day. We praten met enkele parkrunners over wat de dag voor hen betekent.   Zoals de…