Nieuws - 9th June 2022
Tags:

Welkom bij parkrun!

header

Kom je graag naar parkrun? Vertel het dan aan anderen door deze blogpost te delen met familie, collega’s en vrienden die nog geen kennis hebben mogen maken met de parkrun-magie.

 

Wat is een parkrun?
Het is een loopevenement van 5km met tijdwaarneming iedere zaterdagochtend. Momenteel telt Nederland 13 parkrun-evenementen door het hele land (dit is een kaart met alle evenementen), wereldwijd zijn er meer dan 2000 evenementen.

 

Waarom heet het parkrun?
Onder de naam Bushy Park Time Trial werd het allereerste evenement gehouden in het Londense Bushy Park, daarna werd de naam gewijzigd in Bushy parkrun en sindsdien is de naam niet meer gewijzigd. Veel evenementen vinden plaats in parken, maar er zijn ook parkruns langs meren, door bossen en bij zee.

 

Maxima 2

 

Is het écht gratis? Zit er een addertje onder het gras?
Ja, het is écht gratis om deel te nemen aan parkrun! parkun wordt gefinancierd door sponsoring, subsidies, donaties en verkoop van parkrun-merchandise. Dankzij deze financiële bronnen is en blijft parkrun altijd gratis voor iedereen.

 

Is het écht wekelijks?
Ja, iedere zaterdag het hele jaar door, tenzij er een ander evenement plaatsvindt op de route of als de omstandigheden onveilig zijn (zoals sneeuw of ijs op de route).

 

Hoe kan ik me registreren om deel te nemen?
Je registreert je eenmalig vóór je eerste deelname via www.parkrun.co.nl/register. Bij je registratie krijg je een persoonlijke streepjescode. Deze dien je mee te nemen naar iedere parkrun. De streepjescode kun je uitprinten op papier of bewaar de streepjescode op je telefoon. Je kunt ook een armband bestellen met jouw streepjescode erop.

 

NL_Junwk2_photo4

 

Mijn eerste parkrun – wat gebeurt er precies?
Als je voor de allereerste keer deelneemt, kom dan 10-15 minuten voor aanvang naar de start. De vrijwilligers heten je graag welkom en nemen de route en hoe alles werkt met je door. De meeste parkrunners komen opdagen rond 8:55 uur, zodra je je hebt geregistreerd hoef je voor de rest niets meer te doen.

 

Hoe werkt de tijdregistratie?
Iedereen start gezamenlijk om 9 uur (net als ieder ander loopevenement). De route is duidelijk gemarkeerd met bordjes en/of route-regelaars. Zodra je finisht, krijg je een finish-token met een nummer erop. Deze komt overeen met je finishpositie. Ga naar een vrijwilliger en laat het token en je persoonlijke streepjescode scannen voor je finishpositie en tijd.

 

Wat gebeurt er daarna?
Bij het parkrun draait het ook om het sociale aspect: bij de meeste evenementen kun je terecht in een nabijgelegen café voor koffie en een praatje.

 

NL_Junwk2_photo5

 

Hoe krijg ik mijn resultaat?
Na afloop van het evenement worden de resultaten verwerkt. Je krijgt dan automatisch een e-mail met jouw resultaat. De resultaten kun je ook op de parkrun-website terugvinden.

 

Hoe snel moet ik zijn om deel te nemen? Zal ik als laatste finishen?
Maak je geen zorgen, je kunt zo snel of zo langzaam lopen als je wilt, dat maakt niets uit. We hebben ook een zogenaamde sluitloper die altijd helemaal achteraan loopt, zodat niemand als laatste finisht.

 

Wie zijn de mensen achter ieder parkrun-evenement?
Ieder parkrun wordt helemaal georganiseerd door vrijwilligers. Ieder evenement heeft een kernteam van vrijwilligers dat meegeholpen heeft met de opzet van het evenement. Vanaf het moment dat het opgezet is, is het idee dat iedereen die deelneemt aan parkrun ook een potentiële vrijwilliger is. Wij zijn een parkrun-groep waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen ‘ons’ (renners) en ‘zij’ (vrijwilligers). Wil je af en toe meehelpen als vrijwilliger, dan ben je van harte welkom.

 

NL_Junwk6_photo6

 

 

Waar vind ik mijn dichtstbijzijnde parkrun?
Een kaart met alle evenementen vind je hier: www.parkrun.co.nl/events. (met deze kaart kun je ook scrollen naar de evenementen in andere landen. Met je persoonlijke streepjescode kun je deelnemen aan elk evenement waar ook ter wereld. Check de lokale evenementpagina voor de aanvangstijden en andere informatie).

 

Waarom heb ik niet eerder gehoord over parkrun?
Wij zijn een grote organisatie met wereldwijd zo’n 7.5 miljoen geregistreerde deelnemers. Echter we hebben een klein kernteam dat achter de schermen werkt om parkruns op te zetten. Helaas is er geen budget voor marketing en advertenties. Stevig verankerd in lokale buurten en wijken is parkrun altijd gegroeid dankzij mond op mond reclame.

 

Ik vind parkrun te gek! Hoe kan ik meehelpen?
Help ons te groeien door deze post te delen, zodat vele anderen horen over parkrun. Vraag je vrienden, familie en collega’s om met je mee toe doen aan parkrun!

Deel met je vrienden:

Dutch photo header

Foto overzicht van Nederland: 25 juni

Het was afgelopen zaterdagochtend weer een mooi feestje. Jullie genoten duidelijk van de zon en de gezelligheid.   Bij Sonsbeek parkrun werd er zelfs een nieuw parcoursrecord gelopen en bij Máxima parkrun hielp Brooks Running een handje om er een nog groter feestje van te maken.   Daarnaast moest er bij Tapijn parkrun – Maastricht…

1st-image-3

Canada Day – een feestdag

​​Vrijdag 1 juli is Canada Day en het is een heel speciale dag voor Canadezen van over de hele wereld. Om feestelijk stil te staan bij de jaarlijkse gelegenheid te vieren houden veel parkruns een speciaal parkrun-evenement op Canada Day. We praten met enkele parkrunners over wat de dag voor hen betekent.   Zoals de…