Nieuws - 30th June 2022
Tags:

Canada Day – een feestdag

1st-image-3

​​Vrijdag 1 juli is Canada Day en het is een heel speciale dag voor Canadezen van over de hele wereld. Om feestelijk stil te staan bij de jaarlijkse gelegenheid te vieren houden veel parkruns een speciaal parkrun-evenement op Canada Day. We praten met enkele parkrunners over wat de dag voor hen betekent.

 

Zoals de website van de regering van Canada uitlegt, is deze speciale dag een gelegenheid waar “Canadezen in het hele land en over de hele wereld laten zien trots te zijn op hun geschiedenis, cultuur en prestaties.”

 

Als je op 1 juli in een Canadese stad bent, is de kans groot dat je je in menigte bevindt die naar parades kijkt, zwaait met de Canadese vlag en het volkslied ‘O Canada’ zingt.

 

Als je echt geluk hebt, kun je ‘s ochtends deelnemen aan een van onze Canada Day parkrun-evenementen. Ze zullen door het hele land plaatsvinden en we houden ze sinds 2017, zelfs als het niet op een zaterdag valt! Dit jaar valt 1 juli op een vrijdag, dus is er een zeldzame mogelijkheid om twee parkruns op opeenvolgende dagen te doen.

 

downsview parkrun

 

Lawrence Bromley, evenementleider bij Downsview Parkrun, komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Hij vertelt waarom hij van parkrun houdt en hoe Canada Day een geweldige kans is voor nieuwe reizigers.

 

“Toen ik naar Canada verhuisde, kende ik niemand en parkrun hielp me om vrienden te maken.”

 

Hij vervolgt: “Ik zou het iedereen aanraden die naar Canada komt – het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten.”

 

Lawrence legt uit hoe belangrijk Canada Day is en waarom het een geweldige kans is om nieuwe vrienden te maken: “Er is een massale opkomst voor parkrun op Canada Day. Iedereen heeft een vrije dag, zelfs de winkels zijn gesloten, dus het geeft familie en vrienden de mogelijkheid om samen te komen en de dag te vieren.”

 

mousette parkrun canada dayy

 

In de provincie Quebec, waar we elke zaterdag drie evenementen hebben, komt er dit jaar één evenement bij voor de speciale Canada Day parkrun. Moussette parkrun is sinds september 2021 actief en dit wordt hun eerste Canada Day parkrun.

 

Dominique, de evenementleider bij Moussette Parkrun, deelt zijn enthousiasme voor het evenement en wat het betekent voor de gemeenschap: “Deelnemers krijgen de kans om het prachtige uitzicht vanaf de Parliament Hill te zien wanneer ze deelnemen.

 

Op het evenement is er een mix van Frans- en Engelstaligen waardoor iedereen de kans krijgt om elkaars eerste taal te leren en te spreken.”

 

De voordelen houden daar niet op. Hij legt uit: “We proberen mensen aan te moedigen hun eigen ding te doen, of het nu gaat om wandelen, hardlopen of joggen, waardoor het inclusief is voor iedereen in plaats van er een competitie van te maken.”

 

Dominique vertelt ook hoe hij parkrun voor het eerst beleefde. “Mijn neef en zijn vrouw ontdekten parkrun en toen we erover hoorden, vonden we het een heel leuk idee. Dus mijn vrouw en ik gingen naar een parkrun in Orleans en dachten: we moeten er zelf een opzetten!” Vanuit zijn ervaringen bij parkrun merkt hij op: “parkrun heeft zijn eigen unieke aanpak.”

 

mousette canada day

 

In de buurt van Toronto doet Whitby parkrun mee. Aneez Kanji, oorspronkelijk afkomstig uit het VK, leidt het team vrijwilligers en startte Whitby parkrun in 2017. Hij deelt zijn perspectief:

 

65794092_2225311401113857_4228500078639185920_o_2225311397780524

 

“Canada Day biedt iedereen de mogelijkheid om samen te komen en het geeft hen de mogelijkheid om zich in wit en rood uit te dossen. Het is mooi om iets terug te kunnen doen voor de gemeenschap.

 

Het evenement is de aftrap van de festiviteiten van de dag. Daarna gaan gezinnen hun eigen feest vieren door barbecues te houden en deel te nemen aan activiteiten.”

 

We hopen dat je een goede indruk hebt gekregen van hoe belangrijk Canada Day is voor parkrunners. Het is een ideale manier om je te mengen met andere Canadezen en de dag samen te vieren.

Deel met je vrienden:

HEADER

Foto overzicht van Nederland: 30 juli

Welkom bij de wekelijkse fotoronde langs onze evenementen in Nederland, waar voor het eerst sinds ons openingsweekend in februari 2020 meer dan 700 mensen deelnamen. Het is geweldig om te zien dat zo veel mensen parkrun weten te vinden! Hier een overzicht van afgelopen zaterdag:     En graag feliciteren wij Andrew die zijn 200e…

Lois-Rowland-2-899x416

Ik heb nooit geloofd dat ik het kon

Je hoeft geen 5km te doen bij parkrun. Lois Rowland was een parkrun-vrijwilliger voor meer dan 10 jaar voordat ze uiteindelijk besloot om de 5km te proberen, nadat ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had gehad.   Ze heeft inmiddels 50 parkruns gedaan en ze vertelt ons haar verhaal.   Mijn man is een enthousiast parkrunner en…