Nieuws - 27th July 2022
Tags:

Leven als jezelf

ada-cover-900x416

parkrun zet er zich voor in om haar evenementen zo toegankelijk mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen en dit betekent ook het afbreken van barrières om je te registreren. Daarom hebben we, na een lange internationale consultatie, in 2020 de gendervraag op ons registratieformulier aangepast en heeft het formulier de opties ´andere gender-identiteit´ en ´zeg ik liever niet´.

 

Meer dan 16.000 mensen hebben zich nu bij ons geregistreerd met één van die opties, zo ook Ada Macey. Ada legt uit waarom het zo belangrijk is voor transgenders om aan lichaamsbeweging te doen en om bij hun gemeenschap betrokken te zijn en waarom het opnemen van non-binaire gender-opties op ons registratieformulier een belangrijke stap was om meer inclusief te zijn.

 

Toen ik begon met parkrunnen, had ik mijn coming-out als transgender nog niet gehad en worstelde ik er zelf erg mee. ´Dysforie´ heet het formeel maar dat woord kende ik toen nog niet.

 

Ik voelde me gewoon een beetje meer ´in balans´ als ik actief en fit was en ik voelde me vertrouwd met mijn lichaam. Als transgender persoon kan het vaak een ware worsteling zijn om dat te vinden.

 

In mijn ervaring was, en is, de parkrun-gemeenschap heel tolerant. parkrunnen sprak onbewust veel van de behoeften aan die ik had om me verbonden te voelen en het was heel erg goed voor mijn headspace.

 

Screenshot 2022-07-21 at 15.43.35 (2)

 

Een transgender persoon in de meest brede zin van het woord is iemand die zich niet volledig kan vinden met het geslacht dat hen werd toegewezen bij de geboorte.

 

Je geboorteakte geeft aan jongen of meisje, maar ergens kom je op een punt in je leven waar je weet dat dat gewoon niet klopt. Het is niet wie je bent.

 

Toen ik begon met parkrun werd ik sterk gemotiveerd door mijn finishtijden.

 

Maar toen ik eenmaal hormonen begon te nemen en het testosterongehalte in mijn lichaam afnam, waren mijn sportieve prestaties niet meer wat ze geweest waren. Ik had het daar heel moeilijk mee want ik was toch een soort van trots op mijn lijf, wist dat het fantastische dingen kon doen en de manier waarop ik dat meette was via mijn tijden.

 

De medische transitie was voor mij het belangrijkste gedeelte. Maar ik had al snel door dat de sociale transitie en gewoon te kunnen leven en geaccepteerd en gezien te worden als mezelf een veel grotere impact op me hadden. Ik krijg er kippenvel van als ik er over praat.

 

Dat was het moment waarop ik meer gebruik van de parkrun-gemeenschap begon te maken, of dat nu was als begeleider van slechtzienden of als sluitloper. Zo trok ik er op uit en was ik actief bezig zonder me druk te maken om mijn finishtijd. Het klinkt makkelijk als ik er nu zo over praat maar het was een mentale weg van vele jaren.

 

De beslissing van parkrun om het registratieformulier aan te passen om mensen te erkennen en te bereiken die zich niet identificeren als man/vrouw was echt een belangrijke stap voor de gemeenschap in het algemeen. Ik ben blij en dankbaar dat ik onderdeel kon zijn van die discussie omdat mensen zich nu gezien voelen.

 

Screenshot 2022-07-19 at 18.57.58

 

Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen die willen aangeven dat hun gender anders is dan het binaire man/vrouw, een optie hiervoor hebben.

 

Mogelijkheden voor transgenders om betrokken te zijn bij sport en lichaamsbeweging en om contact te hebben met de gemeenschap zijn ongelooflijk krachtig. Of het nu de mogelijkheid is om je te registreren en identificeren op een formulier, betrokken te zijn bij de gemeenschap of erop uit te gaan om te wandelen of hard te lopen. Zo belangrijk is normalisering.

 

Als je het hebt over transgenders, gaat het vaak over voornaamwoorden. In mijn geval zijn dat ´zij´ en ´haar´. Je hoeft ze niet te begrijpen, je hoeft het niet eens perfect te doen. Probeer het gewoon en je zult iemands leven veranderen.

 

Er is niks beters in deze wereld dan daadwerkelijk te kunnen leven als jezelf.

 

Ada Macey

 

Klik hier om een filmpje te zien over Ada´s parkrun-verhaal.

 

My Post

Deel met je vrienden:

HEADER

Foto overzicht van Nederland: 30 juli

Welkom bij de wekelijkse fotoronde langs onze evenementen in Nederland, waar voor het eerst sinds ons openingsweekend in februari 2020 meer dan 700 mensen deelnamen. Het is geweldig om te zien dat zo veel mensen parkrun weten te vinden! Hier een overzicht van afgelopen zaterdag:     En graag feliciteren wij Andrew die zijn 200e…

Lois-Rowland-2-899x416

Ik heb nooit geloofd dat ik het kon

Je hoeft geen 5km te doen bij parkrun. Lois Rowland was een parkrun-vrijwilliger voor meer dan 10 jaar voordat ze uiteindelijk besloot om de 5km te proberen, nadat ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had gehad.   Ze heeft inmiddels 50 parkruns gedaan en ze vertelt ons haar verhaal.   Mijn man is een enthousiast parkrunner en…