Nieuws - 7th September 2022
Tags:

De 500 vrijwilligersclub in het zonnetje

LEAD IMAGE

695,890 Wereldwijd weet iedereen hoe fijn het is om mee te helpen als vrijwilliger bij parkrun.

 

Een frisse neus halen, een dosis vitamine D binnenkrijgen, nieuwe mensen ontmoeten, samen zijn met familie en vrienden, actief zijn, problemen oplossen, teambuilding en nieuwe vaardigheden opdoen: zowel op fysiek als mentaal vlak zijn de voordelen van het verrichten van vrijwilligerswerk legio.

 

Een hardnekkig gerucht gaat nog altijd de ronde dat je ervaring dient te hebben voordat je bij ons aan de slag kunt gaan. Ongeacht je ervaring, vaardigheden of kennis, iedereen is welkom om mee te helpen als vrijwilliger. Wij kijken niet naar leeftijd, bekwaamheid of achtergrond, help gezellig mee!

 

Kies wat het beste bij jou past, we verplichten je tot niets. Enkelen hebben een keer meegeholpen, sommigen een enkele keer, terwijl anderen wekelijks een handje meehelpen. Jij bepaalt het helemaal zelf!

 

A tail walker is jogging towards the camera with her arms in the air and smiling in a park. There are two ladies behind her.

 

Een ander hardnekkig gerucht is dat je eerst bij een parkrun dient te hebben gelopen voordat je bij ons als vrijwilliger aan de slag kunt. Ook dit is niet waar! Nieuwe mensen zijn altijd welkom. Weet je niet precies wat je te wachten staat? Ga dan naar je lokale evenement om te kijken hoe alles in zijn werk gaat.

 

Weet je al van tevoren dat je wilt meehelpen als vrijwilliger? Stuur dan een email naar je lokale parkrun-evenement en zij nemen contact met je op. Of maak een praatje met een van de vrijwilligers bij een evenement.

 

Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van verschillende rollen, zoals routeregelaars, token-uitdeler, sluitloper of evenementleider. De volledige lijst van rollen kun je hier vinden.

 

1 pic

 

Weet je niet zeker hoe je weekend eruit gaat zien en wil je je niet van tevoren vastleggen? Kom gewoon naar een evenement op de dag zelf en meld je aan bij een vrijwilliger: we hebben nooit teveel vrijwilligers!

 

Als je je al geregistreerd hebt voor parkrun, kun je je aanmelden voor de vrijwilligers email in je parkrun-profiel die je hier kunt vinden. Heb je je nog niet geregistreerd voor parkun? Doe dan dat hier. Let op: je hoeft je niet apart te registreren als vrijwilliger als je je al geregistreerd hebt als loper. In je parkrun-profiel kun je de voortgang die je boekt bijhouden. Ook kun je zien of je op koers ligt van je eerstvolgende mijlpaal.

 

Vrijwilligerswerk is ook perfect voor het hele gezin. De rollen zijn makkelijk, dus ook kinderen kunnen meehelpen.

 

Sommige rollen duren hooguit vijf minuten, andere rollen duren iets langer, afhankelijk van de rol. Je kunt zelfs sommige rollen combineren met lopen of rennen, zodat je credits opstrijkt als deelnemer én vrijwilliger.

 

Heb je een voorkeur voor een bepaalde rol? Laat dit het lokale parkrun-team weten, zodat ze daar zoveel mogelijk rekening mee houden.

 

Iedere keer als je meehelpt kom je een stap dichter bij een officiële parkun-mijlpaal. Mijlpalen zijn er vanaf 10 (voor kinderen onder de 18 jaar), 25, 50, 100, 250 en 500 keer. Een icoontje komt naast je naam te staan op de website. Ook kun je een speciaal mijlpaal-t-shirt bestellen!

 

guide pic

 

Momenteel telt de 500 mijlpaalclub 57 mensen. Gezamenlijk hebben zij 32.530 dagen vrijwilligerswerk gedaan, verdeeld onder 28 unieke rollen. In totaal hebben zij 1206 unieke parkrun-dagen erop zitten.

 

De top 5 van meest vervulde rollen wordt aangevoerd door de vrijwilligerscoördinator (met maar liefst 7060 keer), gevolgd door pre-evenement set up (7014 keer), evenementleider (6262 keer), routeregelaar (5613 keer) en uitslagcoordinator (5562 keer).

 

junior pic

 

Deze week zetten we de helden van de 500 mijlpaalclub in het zonnetje. We vroegen ze naar hun parkrun-ervaring tot nu toe, hoe ze zijn begonnen plus enig advies wat ze zouden willen geven aan anderen. Dit is wat ze zeiden:

 

Hoe en waarom ben je parkrun ingerold?

 

“Mijn man hoorde over parkrun in de Marathon Talk podcast en zocht het online op. We gingen er naartoe, werden op slag fan, omdat we wisten dat dit bijzonder was. We begonnen als vrijwilliger vanaf evenement vijf en 11 jaar later zijn we nog steeds van de partij” – Helen Hood

 

“Omdat ik een dierbare verloor aan kanker schreef ik me in voor een marathon om zo geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ik werd lid van een renclub waar ik een vriend ontmoette die me introduceerde in de wereld van parkrun” – Nicki Clark

 

nikci

 

Wat vind je zo leuk aan het vrijwilligerswerk?

 

“Het geeft me het gevoel dat ik iets bijdraag. De voldoening die daaruit voortvloeit is met niets te vergelijken” – Damian Brooks

 

“Vrijwilligerswerk bij parkrun is heel bijzonder. Het is zo fijn om een kleine schakel te zijn in een positief en inclusief buurtevenement. Mijn rol als ambassadeur geeft mij meer dan voldoening als ik samen met lokale teams nieuwe parkruns opzet waardoor de parkrun-vlam wordt doorgegeven en aangewakkerd” – Karen Barnard

 

“Het is zo fijn om mensen van alle rangen en standen te ontmoeten” – Alan Guy

 

Alan is wearing glasses and a pink hi vis, stood next to a woman. They are both smiling.

 

“Dat zo’n honderd mensen deelnemen aan iets wat mogelijk een grote verandering teweeg brengt in hun leven, omdat het mij alleen maar een uur of twee kost, geeft mij een goed gevoel” – Nicki Clark

 

“Het brengt een buurt bij elkaar” – Jo Frazer-Wise

 

Wat heeft parkrun jou persoonlijk opgeleverd?

 

“Het geeft mij gevoel ergens bij te horen. Het positieve gevoel werkt aanstekelijk en bij parkrun krijg je een wekelijkse dosis ervan” – Damian Brooks

 

“Het vrijwilligerswerk geeft mij de focus om ergens naar uit te kijken en dat helpt mij enorm bij mijn mentale gezondheid” – Rory Marriott

 

Rory is wearing a white and blue run director vest, high fiving a young boy who is crossing the finish line.

 

“Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen” – Alethia Reid

 

“Een gevoel van trots maakt mij altijd meester” – Chris Harbord

 

“Ik heb er een hoop nieuwe vrienden door gekregen, nieuwe vaardigheden geleerd en mijn zelfvertrouwen heeft een oppepper gekregen. Ik kijk altijd uit naar de zaterdag en als ik als thuis kom zit ik lekker in mijn vel” – Gill Stalley

 

“Ik voel me gewaardeerd” – David Harpin

 

Wearing his blue milestone tee, David is stood next to a woman in an orange tee and they are both smiling at the camera.

 

Wie zijn er op je pad terecht gekomen?

 

“Zoveel prachtige personen, helaas een enkeling is niet meer onder ons, maar ik draag ze voor altijd in mijn hart” – Helen Hood

 

“Hechte vriendschappen zijn ontstaan met de meest grappige en gulle, vriendelijkste en soms moedigste mensen ik nergens anders zou zijn tegen gekomen” – Damian Brooks

 

Damian is wearing a pink hi vis in a park, stood next to other parkrunners and volunteers.

 

Welke vrijwilligerstaak doe je het liefste en waarom?

 

“Ik doe het liefste de tijdswaarneming: de app is makkelijk in gebruik en het is fijn om mensen aan te moedigen als ze finishen!” – David Duggan

 

“Nieuwe lopers verwelkomen, omdat ik het leuk vind nieuwkomers te zien aan het begin van hun parkrun-avontuur, hopende dat ze lang bij ons blijven!” – Gareth Jones

 

Gareth has his back to the camera, delivering a first timers briefing to a large group of parkrunners in front of him. He is wearing a green 250 milestone tee.

 

“De route uitzetten met anderen, omdat het zo leuk om te doen is” – Edwin Bartlett

 

Welk advies zou je willen geven aan iemand die overweegt om een handje mee te helpen bij parkrun?

 

“Zodra je het een paar weken doet vraag je je af waarom je je niet eerder hebt opgegeven. Zeker weten!” – Damian Brooks

 

“Gewoon doen! Je krijgt er absoluut geen spijt van!” – Karen Barnard

 

“Niet twijfelen, gewoon doen!” – Paul Tremere

 

We vroegen aan de 500 mijlpaalclub het vrijwilligerswerk bij parkrun in drie woorden te omschrijven. Dit zijn de meest gegeven woorden:
 
Screenshot-2022-09-01-at-17.21.48-21

 

Altijd al met het idee rondgelopen om iets te doen wat vervullend, verrijkend, inspirerend, maar vooral gezellig is? Meld je aan als parkrun-vrijwilliger!

 

Tot volgende week!

 

#loveparkrun

Deel met je vrienden:

Mail story header pic

parkrun komt naar je toe!

D​​enk je erover om een ​​parkrun op te zetten waar je woont? Of ken je iemand die interesse zou hebben om een ​​parkrun te starten op een locatie in Nederland?     Laat ons je plannen weten en maak van de gelegenheid gebruik om het parkrun-team op tournee te ontmoeten tussen 16 en 20 november….

HEADER

Foto overzicht van Nederland: 17 september

De herfst begint officieel pas volgende week, maar we hadden vandaag al wel herfstachtige parkruns! Een aantal parkruns hielden het droog, maar bij andere was het lopen in de regen. Het weer had geen invloed op jullie enthousiasme, wat zagen we weer veel vrolijke gezichten!   Bij Kkralingsebos parkrun hadden we aanmoediging van Brooks Running….