Nieuws - 21st november 2022
Tags:

parkrun – een wandeling in het park

Kagerzoom walkers header

We waren enorm enthousiast toen we hoorden dat parkrun recentelijk parkwalk voor wandelaars had geïntroduceerd, omdat 5km hardlopen voor ons, op een leeftijd van 70 en 72 jaar, zelfs met een redelijke gezondheid, moeilijk geworden was.
 
We begonnen zeven jaar geleden met parkrun in Zuid-Afrika en doen nog steeds aan parkwalk en zijn niet van plan om onze hardloop-/wandelschoenen te “park”-eren.
 
Door de jaren heen hebben we een aantal van de mijlpalen bereikt zoals de 50, 100 en 250 wandelingen en zelf moet ik nog 8 wandelingen doen voor mijn 250 t-shirt en niks gaat me daarvan weerhouden.
 
Kagerzoom walkers 1
 
We besloten om in april 2021 naar Nederland te emigreren. We zochten informatie op over alle parkruns en de week daarna begonnen we bij Kagerzoom parkrun in Leiden.
 
Door de jaren heen hebben we veel andere parkruns in andere steden en landen bezocht, waarbij we elke keer veel parkrunners van verschillende nationaliteiten ontmoetten en altijd nieuwe vrienden maakten.

 
Het leuke aan parkwalk is dat je niet tegen anderen maar alleen tegen jezelf loopt; de vrijwilligers leggen je tijd vast en sturen je een e-mail met de resultaten zodat je je prestatie voor elke loop kan zien en je een overzicht hebt van al je tijden in het verleden en wat je pr (persoonlijk record) is. Je loopt tegen jezelf om te proberen je persoonlijk record te verbeteren als je dat wilt. Toen we bij Kagerzoom begonnen waren we de enige wandelaars en nu, bijna twee jaar later, is er een gestage toename van het aantal wandelaars en vormen we met meerderen de sluitgroep. Ook al zijn we vaak 10-20 minuten langzamer dan de hardlopers, we worden even goed aangemoedigd en geprezen.
 
Kagerzoom walkers 2
 
Mensen, alleen of met het hele gezin, van alle leeftijden doen mee met parkrun. Sommigen om tegen anderen te lopen, anderen om de hond uit te laten en we zien baby’s in kinderwagens, peuters in buggy’s, moeders die hun baby dragen en ook zwangere vrouwen die beweging willen; en als dat allemaal niet van toepassing is, dan kun je altijd een handje meehelpen, parkrun is altijd op zoek naar vrijwilligers. Het allebei doen is ook mogelijk en het allermooiste is dat niks verplicht is, je beslist zelf wanneer je zin hebt in wat.
 
We houden van onze wekelijkse parkwalk, en soms helpen we mee als sluitloper of parkwalker. Na afloop gaan we naar het café voor een bakkie koffie en om een praatje te maken met onze medelopers/wandelaars. Het weer houdt ons niet tegen. parkrun/parkwalk is onderdeel van ons leven en we zouden er geen één willen missen.
 
Yvonne & Steve Van Wyk
Kagerzoom parkrun
 
Photo credit: Jens Van Hecke, @jensvh_photos

Deel met je vrienden:

52303794673_cfc9ee5946_o

Op naar 1.000 parkruns

Heb je je ooit afgevraagd wie de meeste parkruns heeft voltooid? Wie het vaakst vrijwilliger is geweest? We stellen aan je voor Darren Wood en Nicki Clark!   Sommigen zullen verbaasd zijn dat beide parkrunners niet hebben deelgenomen aan het eerste evenement in 2004. Maar vanaf het moment Darren en Nicky begonnen aan hun parkrun-avontuur…

Ron header

Alle vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet!

Onze parkruns draaien geheel op vrijwilligers en afgelopen zaterdag behaalden vijf van onze vrijwilligers een officiële parkrun mijlpaal, dus dit leek ons een mooi moment om deze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten!     Zo behaalde Ron zijn 50 keer vrijwilliger mijlpaal bij Sonsbeek parkrun     Lucy was de grote held bij…