Nieuws - 24th november 2022
Tags:

Acht redenen om als vrijwilliger bij parkrun aan de slag te gaan

GLOBAL VOL3

Huiverig om in je eentje mee te helpen als vrijwilliger? Geen idee hoe je je opgeeft? Niet zeker ervan zijn of je er de tijd voor hebt? Uit recent onderzoek kwam naar voren dat deze redenen potentiële vrijwilligers aan het twijfelen brengen om mee te helpen bij parkrun.
 

Laten we het hebben over acht hardnekkige mythen waarmee we je laten zien dat iedereen, ongeacht leeftijd, bekwaamheid of achtergrond, aan de slag kan als als parkrun-vrijwilliger.
 

Dit zijn ze!
 

1) Geen idee hoe je meehelpt?

 

Je opgeven als vrijwilliger is heel eenvoudig: iedereen is welkom.

 

Klik op het evenement van je keuze op de kaarten neem contact op via het e-mail-adres op de evenementpagina. Vermeld je naam, parkrun ID (het nummer op je barcode), de datum en eventueel de vrijwilligersrol die je in gedachte hebt. Geen idee wat je wilt doen? Er is altijd wel een rol beschikbaar. Het evenement neemt dan vervolgens contact met je op ter bevestiging.

 

Wat je ook kunt doen is je melden bij de Evenementleider bij een evenement. Jouw naam wordt dan toegevoegd aan het rooster van toekomstige evenementen.

 

global VOL1

 

2) Huiverig om in je eentje mee te helpen?

 

Voor de eerste keer meehelpen als vrijwilliger terwijl je niemand kent is eng, dat begrijpen we. Een idee is dan misschien om een vriend(in) of familielid mee te nemen. Als je je opgeeft als vrijwilliger, vermeld dan dat je met zijn tweeën komt.

 

Geloof ons, je zult het superfijn vinden!

 

3) Meehelpen is heel eenvoudig

 

Fouten maken is menselijk, ook bij ons vrijwilligerswerk. Geen reden tot paniek!

 

De virtuele vrijwillgersapp van parkrun is eenvoudig in gebruik als je tijdwaarnemer of barcodescanner bent. Je kunt ook eerst kijken hoe een andere vrijwilliger het doet als je twijfelt. Dus, wat let je om mee te helpen?

 

GLOBALVOL2

 

4) Ervaring is niet nodig

 

Een hardnekkige mythe rondom het vrijwilligerswerk is dat je eerst 5km dient te hebben afgelegd voordat je in aanmerking komt voor een vrijwilligersrol. Of dat je al elders ervaring als vrijwilliger moet hebben opgedaan.

 

Dat is absoluut niet waar! Ervaring is niet nodig om mee te helpen als parkrun-vrijwilliger: iedereen is welkom.

 

Wat te doen als je vragen krijgt waar je het antwoord niet op weet? Geen enkel probleem! We verwachten niet dat je alle vragen kunt beantwoorden. Het enige wat we verwachten is dat je gezellig met anderen in de buitenlucht bent.

 

Heeft een parkrunner een vraag en je weet het antwoord niet? Verwijs hem of haar door naar de Evenementleider.

 

5) Hoe lang duurt het vrijwilligerswerk?

 

parkrun hanteert geen exacte eindtijden. Dat betekent dat de duur van het vrijwilligerswerk per week verschilt. De duur is ook afhankelijk van de rol die je krijgt toebedeeld: sommige rollen duren hooguit een paar minuten, terwijl andere rollen iets meer tijd in beslag nemen.

 

Sommige rollen kun je zelfs combineren als parkrun-deelnemer. Je kunt blijven zolang je wilt, je kunt zelf beslissen om na het evenement een kopje koffie met andere vrijwilligers te drinken.

 

GLOBALVOL6

 

6) Loop, jog of ren en help mee als vrijwilliger op dezelfde dag

 

Wist je dat kunt meehelpen als vrijwilliger en tegelijkertijd kunt deelnemen aan parkrun op dezelfde dag? Je kunt bijvoorbeeld meehelpen om de bordjes langs de route klaar te zetten, voordat je zelf deelneemt aan parkrun.

 

Op deze manier krijg je zowel een vrijwilligerscredit als een credit als deelnemer.

 

GLOBALVOL7

 

7) Kinderen kunnen ook meehelpen

 

Moeite om een oppas te vinden terwijl je wilt meehelpen? Neem je kinderen mee naar parkrun!

 

Rollen als routeregelaar en sluitloper zijn uitermate geschikt om je kinderen erin te betrekken. Zo hoef je nooit meer te kiezen tussen parkrun en een oppas. De opgedane vaardigheden tijdens het vrijwilligerswerk geven kinderen op jonge leeftijd zelfvertrouwen waar ze op latere leeftijd baat van zullen hebben.

 

8) Meehelpen met een beperking

 

Uit ons onderzoek is ook gebleken dat sommige mensen met een beperking denken dat ze niet kunnen meehelpen als vrijwilliger. Echt iedereen is welkom bij parkrun om een handje mee te helpen. Voor iedereen is er wel een geschikte vrijwilligersrol.

 

#loveparkrun

Deel met je vrienden:

52303794673_cfc9ee5946_o

Op naar 1.000 parkruns

Heb je je ooit afgevraagd wie de meeste parkruns heeft voltooid? Wie het vaakst vrijwilliger is geweest? We stellen aan je voor Darren Wood en Nicki Clark!   Sommigen zullen verbaasd zijn dat beide parkrunners niet hebben deelgenomen aan het eerste evenement in 2004. Maar vanaf het moment Darren en Nicky begonnen aan hun parkrun-avontuur…

Ron header

Alle vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet!

Onze parkruns draaien geheel op vrijwilligers en afgelopen zaterdag behaalden vijf van onze vrijwilligers een officiële parkrun mijlpaal, dus dit leek ons een mooi moment om deze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten!     Zo behaalde Ron zijn 50 keer vrijwilliger mijlpaal bij Sonsbeek parkrun     Lucy was de grote held bij…