Nieuws - 24th november 2022
Tags:

Kun je griep of verkoudheid voorkomen?

Cold article HEADER

In de herfst- en wintermaanden is de kans op een griepje of verkoudheid groter. Dat kan een vervelende onderbreking in je training zijn. Bestaan er manieren om een griep of verkoudheid te voorkomen? Hardlopen.nl-expert Mirjam Steunebrink geeft 7 tips.
 
Een griepje of verkoudheid kun je nooit helemaal voorkomen. Zeker als er een griepepidemie heerst, is dat lastig. Maar je kunt wel wat doen om de kans op besmetting te verkleinen.
 
1. Goede weerstand
Een goede weerstand is van belang, zeker voor jou als hardloper. Als je vermoeid bent, weinig slaapt of wanneer je een erg laag vetpercentage hebt, gaat je weerstand omlaag. Ook vlak na een training heb je een verminderde weerstand en ben je dus vatbaarder voor infecties.
 
2. Gezonde voeding
Een gezonde voeding met daarin antioxidanten zoals vitamine C en Zink dragen bij aan verbetering van je weerstand. Antioxidanten helpen je lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers, dat zorgt dus ook dat je minder vatbaar bent voor griep.
 
3. Goede hygiëne
Dat een goede hygiëne belangrijk is om de verspreiding van griepvirussen te voorkomen, daar zijn we ons mede dankzij het coronavirus behoorlijk bewust van geworden. Regelmatig je handen wassen of het gebruiken van een desinfectiemiddel helpt om virussen op afstand te houden.
 
4. Drinken
Blijf goed water drinken en laat koffie liever staan. Door je lichaam goed te hydrateren zorg je dat de slijmafvoer wordt verbeterd en eventuele virussen zich minder goed kunnen nestelen.
 
5. Doorluchten
Lucht je huis, de slaapkamer en werkomgeving goed! Door ramen open te zetten krijgt een virus minder kans zich in de omgeving te nestelen en zich daar te verspreiden.
 
6. Bescherm slijmvliezen
Een infectie ontstaat doorgaans door contact met de slijmvliezen. Raak daarom zo min mogelijk met je handen je mond, neus en ogen aan. Drink niet uit een glas of fles van iemand anders. En maak voorwerpen als deurklinken, afstandsbedieningen, telefoons, ipad, en toetsenborden regelmatig schoon.
 
7. Rustiger aan trainen
Als je je minder fit voelt of een verkoudheid voelt opkomen, kan het helpen om rustiger te trainen. Dat helpt ook je weerstand op peil te houden, want door intensief trainen zal je weerstand tijdelijk verminderen. Een hulpmiddel hierbij is je hartslag in rust. Deze is vaak 5 tot 10 slagen hoger bij een opkomende verkoudheid of griep. Dat kan dus een voorbode zijn.
 
Met dank aan de website hardlopen.nl voor de content, powered by Atletiekunie

Deel met je vrienden:

52303794673_cfc9ee5946_o

Op naar 1.000 parkruns

Heb je je ooit afgevraagd wie de meeste parkruns heeft voltooid? Wie het vaakst vrijwilliger is geweest? We stellen aan je voor Darren Wood en Nicki Clark!   Sommigen zullen verbaasd zijn dat beide parkrunners niet hebben deelgenomen aan het eerste evenement in 2004. Maar vanaf het moment Darren en Nicky begonnen aan hun parkrun-avontuur…

Ron header

Alle vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet!

Onze parkruns draaien geheel op vrijwilligers en afgelopen zaterdag behaalden vijf van onze vrijwilligers een officiële parkrun mijlpaal, dus dit leek ons een mooi moment om deze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten!     Zo behaalde Ron zijn 50 keer vrijwilliger mijlpaal bij Sonsbeek parkrun     Lucy was de grote held bij…