Nieuws - 17th januari 2023
Tags:

10 tips voor mindfulness bij parkrun

Waterford Nature parkrun in partnership with Vhi

Bij parkrun kun je beginnen door simpelweg op te komen dagen. Mindfulness Coach Davina Driver van parkrun Noorwegen, deelt een aantal praktische mindfulness strategieën die helpen om al datgene dat parkrun en haar omgeving ons te bieden heeft, te waarderen.

 

Niet zo lang geleden las ik een boek dat me aan het denken zette over parkrun en dat daar elke week iets magisch gebeurt. En hoe we zouden moeten proberen om een leven te leiden dat meer door nieuwsgierigheid dan door angst wordt gedreven. Om een cliché te gebruiken, alleen als we uit onze comfortzone stappen kan de echte magie plaatsvinden.

 

Bij parkrun kan dit zoveel betekenen als gewoonweg op komen dagen. Het betekent niet dat je zo snel mogelijk loopt, dat je elke week een persoonlijk record loopt of dat je als eerste finisht. Het betekent eenvoudigweg dat je er bent en doet wat je kunt met wat je hebt op die dag. Sommige zaterdagen zullen beter zijn dan andere. Je motivatie kan van week tot week wisselen. Je voelt je beter of slechter afhankelijk van je gemoedstoestand. Dat maakt allemaal niks uit, zo lang je je maar voorneemt om te komen. Kom gewoon opdagen.

 

Als Mindfulness Coach kan ik ook een aantal strategieën aanbevelen die je bewust kunt toepassen om je te helpen bij je voornemen om op te komen dagen.

 

1. Doe een body scan. Hoe voelt je lichaam zich vandaag. Voel je je energiek of loom? Wat het ook is, accepteer dat. Luister naar wat je lijf nodig heeft. Als het uitgedaagd wil worden, geweldig! Als het een rustigere morgen nodig heeft, accepteer dat dan.

 

2. Luister naar je ademhaling. Laat het je verankeren. Merk waar je het voelt. In je borst? In je buik? In je zij? Je rug? Probeer vervolgens om je hele lijf te laten ademhalen terwijl je geniet van parkrun. Je kunt ook mediteren terwijl je aan het wandelen, joggen, hardlopen of meehelpen bent, door te focussen op het inademen en het uitademen en door daar zachtjes naar terug te keren telkens als je gedachten afdwalen. Als je in je eentje routeregelaar bent, kun je naar je ademhaling luisteren terwijl je wacht op de deelnemers.

 

51394482632_abdaebf7e2_o (1)

 

3. Wees aanwezig in het moment. Ben je bewust van je bewegingen. Als je samen met iemand anders deelneemt, verbind jezelf met hen. Luister aandachtig, geef hen je volle aandacht.

 

47613386331_b19b389a7b_o

 

4. Gebruik je vijf zintuigen. Probeer je koptelefoon niet te gebruiken! Geniet van het buiten zijn in de natuur. Wat kun je zien/horen/ruiken/proeven/aanraken? Dit is een goede strategie om jezelf bewust te worden van het moment. Als je een handje meehelpt en je bent vroeg op de route of je staat op een afgelegen plek, geniet dan van de stilte. Luister naar de vogels, zie hoe de zon opkomt, ruik de lucht, kijk naar de bladeren.

 

42427040190_0134dd4dcb_o

 

5. Schenk aandacht aan je gedachten zonder te oordelen. parkrun geeft ons een waardevolle omgeving om je bewust te worden van wat er gebeurt in onze normaal gesproken drukke geest. Probeer om je gedachten voorbij te zien drijven zoals wolken. Probeer je niet al te zeer te vereenzelvigen met specifieke gedachten of ze te negeren. Laat ze over je heen komen. Bemerk hoe vloeiend je gedachten zijn en hoe je geestestoestand steeds verandert. Let op welke gedachten meer aan de periferie zijn en welke meer dominant. Is er iets waar je aandacht aan moet schenken of actie op moet ondernemen? Dit is een geweldige mogelijkheid om een heldere geestestoestand te ontwikkelen.

 

6. Heb compassie met jezelf. Als je parkrun niet ging zoals je gewild had of als je geest druk is en je bent gestrest, zeg dan tegen jezelf dat je je best doet. Je bent er op uit op een zaterdagmorgen! Je bent in beweging! Je haalt adem! Het is allemaal ok! Houd het eenvoudig.

 

48942289513_4f46818e62_o

 

7. Heb compassie met anderen. Luister actief wanneer iemand anders tegen je praat. Waardeer de moeite die anderen doen om er op uit te gaan op een zaterdagmorgen. Net zoals jij je best doet, zo doen zij dat ook. Probeer om het gemeenschappelijk mens-zijn van parkrun te voelen, de gedeelde ervaring. Denk eens na over het Afrikaanse Ubuntu concept – ik ben omdat wij zijn. Als je in je eentje deelneemt, geniet ervan samen alleen te zijn.

 

8. Wees dankbaar. Voor je gezondheid. Voor elkaar. Voor de gemeenschap. Voor de natuur. Voor je nieuwe loopschoenen. Wat het ook is waar je dankbaar voor bent, ben je ervan bewust en zeg een stil dankjewel. Door regelmatig dankbaarheid oefeningen te doen, reduceer je stress en voel je je gelukkiger! Als je terneergeslagen bent, weet dan dat waardering de gemakkelijkste positieve emotie is om naar toe te werken.

 

38029469965_fd637b0285_o

 

9. Wees gewoon jezelf. Kom opdagen. Mindfulness gaat over niet-streven. Zie wat je kan doen op deze dag. Dat is waar de magie plaatsvindt! Zoals ze zeggen, we hebben niet een paar mensen nodig die het perfect doen, we hebben miljoenen mensen nodig die het niet perfect doen. Laat je hoge verwachtingen van jezelf los. Als je dit leest en je bent te bang om parkrun te proberen totdat je “goed genoeg“ bent (ik weet dat er veel van jullie zijn…), kom dan gewoon opdagen! Je hoeft niet fit te zijn om met parkrun te beginnen.

 

10. Wees lichtvoetig. Heb plezier! Lach. Neem het niet te serieus. Omarm dat je komt opdagen. En vooral, denk eraan dat het maar parkrun is. Maak van een mug geen olifant. Wat je prestatie of humeur ook moge zijn, het zal er elke zaterdag zijn, wachtend tot je komt opdagen.

 

271552807_1551762315216548_620184838835098687_n

 

Davina Driver

A5569231

 

Deel met je vrienden:

HEADER

Foto overzicht van Nederland: 28 januari

Hallo en welkom bij het fotorondje van parkrun Nederland van deze week.   Een koude, frisse winterochtend met al onze huidige 14 evenementen in actie, met honderden parkrunners waaronder meer dan 50 mensen die voor het eerst meededen aan parkrun.   Hier zijn wat foto’s uit het hele land:       Eerste stop Rotterdam…

Header 2

Acht manieren om je parkrun mojo te herontdekken!

Worstel je met je motivatie? Zijn je tijden gestagneerd? Verleid door de sluimerknop? Op zoek naar inspiratie?   Hier zijn acht manieren om je parkrun mojo te herontdekken!   Help mee!     Er is geen betere manier om geïnspireerd te raken dan op een hoek van je plaatselijke route te gaan staan en je…