Nieuws - 27th maart 2023
Tags:

Vijf mentale trucs voor je volgende parkrun

nl 5

Vijf kilometer. 5000 meter. 500.000 centimeter. 5.000.000 millimeter. Hoe je het ook bekijkt, parkrun is elke week dezelfde afstand.

 

Maar sommige weken voelt het veel, veel langer!

 

Hier zijn vijf mentale trucs die je kunt gebruiken om je wekelijkse parkrun te laten voelen als een wandeling, jog of hardloopwedstrijd in het park…

 

49459723832_cdbe591993_h

 

1. Deel het in

 

Als je de totale afstand als ontmoedigend en overweldigend ervaart, vooral in het begin als je nog “maar 4,9 km te gaan hebt!”, breek het dan op in kleinere, beheersbare stukken.

 

Deze tactiek kan door iedereen worden toegepast, of je het parcours nu in 75 minuten aflegt of in 15 minuten in sneltreinvaart. We leggen allemaal dezelfde afstand af.

 

Als je bijvoorbeeld van plan bent het parcours te joggen: in plaats van te denken “ik kan geen 5km afleggen”, stel jezelf veel kleinere doelen. Richt je op oriëntatiepunten in de verte – een bankje, boom of paal – en maak het je doel om daar te komen.

 

Door dit te doen zul je vaak denken: “Dat was niet zo moeilijk als ik dacht.” De volgende keer kun je een doel kiezen dat iets verder weg ligt en voor je het weet ben je bij de finish!

 

nl 3
 

 2. Visualiseer de finish

 

Iedereen heeft met parkrun wel eens periodes waarin je motivatie afneemt, vooral tijdens de koudere wintermaanden. Gebruik visualisatie om de verleiding te vinden die je naar de finish lokt.

 

Bijvoorbeeld, als het moeilijk wordt, stel je dan voor dat je met een grote glimlach op je gezicht het laatste stukje naar de finish loopt.

 

Of stel je voor hoe lekker die koffie na de finish zal smaken. En bedenk hoe prettig en trots je je daarna zult voelen.

 

Onze verbeelding is een krachtig instrument, doe er je voordeel mee!

 

Kagerzoom

 

3. Focus op je omgeving, niet op je horloge

 

Als je jezelf een tijdsdoel hebt gesteld, bijvoorbeeld om voor het eerst 20, 30 of 60 minuten te breken, of om een nieuw PB te halen, kan de verleiding groot zijn om tijdens je parkrun om de vijf seconden op je horloge of app te kijken hoe het gaat.

 

Hoewel dit een verstandig idee lijkt, kan het ook stress opleveren. Als je op je streeftijd zit is er druk om dat vol te houden, en als je langzamer bent dan je had gehoopt kan dat demotiverend en ontmoedigend zijn.

 

Probeer je technologie te dumpen en concentreer je op je omgeving. Je bent op zaterdagochtend uit bed, in de buitenlucht, actief – omarm de vrijheid. Neem het allemaal in je op, negeer wat de cijfers je vertellen, en wacht op de verrassing als de e-mail met je resultaten in je inbox valt!

 

En als de gedachte aan “naakt” parkrunnen en het missen van alle duimpjes ondenkbaar is kun je altijd proberen wat tape over het scherm te plakken om de verleiding van het kijken te vermijden tot na afloop.

 

nl 6

 

4. Word een wiskundegenie

 

Een andere verandering voor als je het moeilijk hebt tijdens je parkrun is tellen. Het is een geweldige manier om aan iets anders te denken en je gedachten af te leiden van hoe snel je gaat en hoe ver je nog moet.

 

De mogelijkheden zijn onbeperkt (niet dat wij tellen!). Je kunt proberen tot 100 te tellen en dan weer terug, of terug te tellen vanaf 1000, of zelfs proberen te tellen hoe vaak je bepaalde dingen ziet tijdens de parkrun, zoals het aantal mijlpaal T-shirts, petjes, vogels of honden.

 

Voor je het weet ben je bij de finish en een stap dichterbij je ontwikkeling als rekenwonder!

 

Schot 1

 

5. Geef jezelf een positieve peptalk

 

Van tijd tot tijd geeft iedereen zichzelf een goede preek! Maar dan bedoelen we niet de les lezen. Als je je alleen richt op alle dingen die je verkeerd doet, is de kans groot dat je ze in de toekomst gaat herhalen. Richt je liever op het positieve.

 

In plaats van negatief te denken in de trant van “ik kan dit niet” of “ik moet stoppen”, denk aan hoe ver je bent gevorderd met je parkruns en hoeveel je bent verbeterd.

 

Terugdenken aan alle keren dat je het moeilijk vond, maar de tegenslag overwon, kan de inspiratie zijn om je motivatie aan te wakkeren. Als je het zover geschopt hebt is er niets dat je tegenhoudt om nu en in de toekomst nog meer te bereiken!

 

Denk je eraan om parkrun te proberen? Hier is de kaart met locatie.

 

Deel met je vrienden:

jasBack

Ambassadeursprogramma viert tienjarig bestaan

Deze week kijken we terug op het Ambassadeursprogramma van parkrun dat tien jaar bestaat.   Dankzij de ambassadeurs raken meer mensen betrokken bij parkrun, wordt hun kennis gedeeld zodat de gezondheid en het welzijn van hun gemeenschap baat bij hebben.   Ontdek hoe het allemaal begon, wat de ambassadeurs doen en wat we samen hebben…

HEADER

Klaar voor extra parkruns op de Nederlandse ‘speciale dag’ op maandag 29 mei

Dit jaar houden we voor het eerst extra parkruns op de ‘speciale dag’ die we voor Nederland hebben uitgekozen: op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei. En het goede nieuws is dat 11 van onze (momenteel) 16 Nederlandse parkruns van plan zijn een extra parkrun te houden op deze dag.     Alle evenementen starten op…