Nieuws - 25th april 2023

Parkrunnen met taaislijmziekte

Harry-Cahill-6-900x416

Toen Harry op zijn tiende begon met parkrunnen merkte zijn moeder Ruth al snel dat regelmatige lichaamsbeweging belangrijk was voor zijn welzijn en voor zijn taaislijmziekte.

 

Ruth schrijft hoe Harry’s wekelijkse parkrun hem voor uitdagingen stelt en hem heeft gestimuleerd steeds sterker te worden.

 

Harry begon met parkrun toen hij ongeveer 10 jaar oud was omdat zijn vader, Henry, ook van parkrunnen houdt. Het doen van cardio-oefeningen was cruciaal voor Harry’s gezondheid omdat hij taaislijmziekte (CF) heeft. CF is een genetische aandoening waarbij kleverig slijm zich ophoopt in de longen en het spijsverteringsstelsel, wat longinfecties en problemen met de voedselvertering kan veroorzaken.

 

Ondanks zijn CF merkten we dat Harry een groot uithoudingsvermogen had voor langere afstanden zoals parkrun en cross country.

 

Zowel Harry als Henry werden lid van een lokale atletiekclub en hun liefde voor parkrun groeide toen er in 2019 een evenement bij ons in de buurt werd opgericht. Het werd al snel een vaste activiteit waarbij ze buren en vrienden konden ontmoeten op een zaterdagochtend. We wilden hardlopen zo leuk mogelijk maken voor Harry omdat het voordeel van de oefening voor zijn gezondheid buitengewoon is.

 

Harry-Cahill-3 (1)

 

Harry vindt het fijn bij de hardloopclub, waar hij geweldige vrienden heeft gemaakt en ook tegen de oudere kinderen opkijkt. Het teamelement van de club motiveerde hem echt toen hij zich niet goed voelde. De wetenschap dat zijn vrienden op de training zouden zijn hielp hem zeker van de bank af op de moeilijkere dagen. Harry is ook competitief ingesteld, dus als hij zijn vrienden op zaterdagochtend bij de parkrun kon zien vond hij dat geweldig, en hij kon het opnemen tegen de oudere kinderen.

 

De parkrungemeenschap is geweldig. Veel van de vrijwilligers komen uit de buurt of zijn ouders van leden van zijn atletiekclub, dus dat betekent dat we bij elke bocht wel een bekend gezicht zien. Iedereen houdt ook van het bijpraten na de parkrun in het plaatselijke koffiehuis.

 

Toen Harry voor het eerst begon met parkrunnen was het soms moeilijk, omdat hij in de winter vatbaarder is voor infecties. Elke winter belandde hij wel enkele weken in het ziekenhuis, maar het werken aan zijn hardlopen hielp hem echt om van een infectie te herstellen.

 

Harry heeft de afgelopen 14 jaar veel te verduren gehad met zijn diagnose CF. Het heeft hem echt aangespoord om op zijn gezondheid te letten en er alles aan te doen om gezond te blijven. Hij is erg gemotiveerd en sinds hij naar de middelbare school gaat, neemt hij zijn fitness heel serieus. Zijn school heeft een hardloopteam en hij rent ook voor zijn club!

 

Harry Cahill 7 Dermot Kelly photo credit

Photo credit: Dermot Kelly

 

Door de jaren heen heeft hij het geluk gehad om met zijn hardloopclub jaarlijks de All-Ireland Cross Country finales te halen. Vorig jaar verbeterde hij zich zo sterk dat hij voor het eerst individueel de finales haalde in zowel de U15 als de U16.

 

Vorig jaar was de radioloog ondersteboven van Harry’s röntgenfoto’s tijdens zijn jaarlijkse controle in het ziekenhuis. Hij zei dat hij moest blijven doen wat hij deed, want hij “had nog nooit zulke longen gezien bij een kind van die leeftijd met taaislijmziekte!”

 

We zijn zo blij dat Harry elk jaar fitter wordt. Hij stelt zichzelf graag regelmatig doelen, waarvoor hard werken, trainen en vastberadenheid nodig zijn.

 

Zijn nieuwste uitdaging is om het record van zijn leeftijdsgroep bij de plaatselijke parkrun te overtreffen voordat hij een leeftijdscategorie hoger gaat lopen. Hij houdt van een uitdaging, dus we weten dat hij vastbesloten is om het de komende weken te proberen – vorige week lukte het hem bijna!

 

Ruth

 

#loveparkrun

Deel met je vrienden:

jasBack

Ambassadeursprogramma viert tienjarig bestaan

Deze week kijken we terug op het Ambassadeursprogramma van parkrun dat tien jaar bestaat.   Dankzij de ambassadeurs raken meer mensen betrokken bij parkrun, wordt hun kennis gedeeld zodat de gezondheid en het welzijn van hun gemeenschap baat bij hebben.   Ontdek hoe het allemaal begon, wat de ambassadeurs doen en wat we samen hebben…

HEADER

Klaar voor extra parkruns op de Nederlandse ‘speciale dag’ op maandag 29 mei

Dit jaar houden we voor het eerst extra parkruns op de ‘speciale dag’ die we voor Nederland hebben uitgekozen: op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei. En het goede nieuws is dat 11 van onze (momenteel) 16 Nederlandse parkruns van plan zijn een extra parkrun te houden op deze dag.     Alle evenementen starten op…