Nieuws - 24th augustus 2023

Fijne verjaardag parkrun Zweden en Noorwegen!

Sweden-header

De geschiedenis van Zweden en Noorwegen is nauw met elkaar verweven en dat geldt ook voor hun parkrunverhaal, want beide landen naderen eind augustus hun verjaardag.

 

parkrun Zweden begon in augustus 2016 met het eerste evenement, Haga parkrun, in het prachtige koninklijke park Hagaparken in Stockholm. Een jaar later was het de beurt aan Noorwegen om zich bij de parkrunfamilie aan te sluiten met Tøyen parkrun in Oslo als gastheer voor hun eerste evenement. 132 parkrunners namen deel aan het eerste evenement – een prachtige start van het verhaal van parkrun in dit mooie land.

 

Toyen

 

Samen hebben de twee landen onlangs de mijlpaal van meer dan 25.000 geregistreerde deelnemers bereikt en de aantallen blijven jaar op jaar stijgen. Het tweede kwartaal van 2023 bracht de hoogste opkomst ooit in Scandinavië.

 

Momenteel zijn er 18 evenementen verspreid over de twee landen, met parkruns in de meeste grote steden. Zweden en Noren hebben het concept van een gratis, wekelijkse zaterdagochtendwandeling, -jog of -run zeker omarmd en we hebben een aantal prachtige parkrungemeenschappen opgebouwd in al onze locaties.

 

Uppsala

 

De parkruns beginnen er om 9.30 uur. Dit heeft deels te maken met het feit dat het in hartje winter om 9 uur ‘s ochtends nog donker is als de teams in de noordelijke delen van de landen hun route aan het opzetten zijn. Er zijn ook andere uitdagingen in de winter, zoals sneeuw en ijs.

 

Zo blijkt een boormachine een essentieel onderdeel van de gereedschapskist om borden op te zetten!

 

drill

 

De meeste Noorse parkruns hebben een gemeenschappelijk thema – ze zijn erg heuvelachtig! Het is misschien zwaar voor de benen, maar er zijn spectaculaire uitzichten vanaf de top. Bijvoorbeeld hieronder in Løvstien parkrun, Bergen.

 

Lovstien

 

In Zweden zijn er evenementen in parken, bossen en natuurreservaten, rond meren, langs rivieren en aan zee. In Scandinavië is de natuur altijd dichtbij en parkrun laat echt zien welke prachtige locaties Zweden te bieden heeft.

 

Växjö

 

Nu evenementen zijn opgezet in de grootste bevolkingscentra van het land kijken we ernaar uit om parkruns naar andere gemeenschappen te brengen. Wie weet, misschien zelfs een poolcirkelparkrun in de noordelijke stad Tromsø, die zeker de eer zou opstrijken als ‘s werelds noordelijkste parkrun!

 

#loveparkrun

Deel met je vrienden:

HEADER

Foto-overzicht van Nederland: 16 september

Welkom bij het wekelijkse fotorondje. Deze week hadden we een recordaantal evenementen (18) en een recordaantal vrijwilligers (172) om dit allemaal mogelijk te maken. Weer een recordweek dus!   Bekijk hier een selectie van de foto’s     Feest in Almere ter gelegenheid van het éénjarig jubileum van Beatrixpark parkrun!     Felicitaties voor Claire…

HEADER

Warm lopen voor parkrun

Johan Neve vindt het, als snelle loper in de Masters-categorie, leuk om op topniveau te strijden met atleten van over de hele wereld. Maar als hij niet aan het trainen is kun je hem op de fiets vinden, waar hij lokale lopers die hij tegenkomt aanmoedigt om mee naar parkrun te komen!   Lees hier…