Nyheter - 18th March 2019
Taggar:

Lathund för nybörjare på parkrun!

cover pic

Det svåraste för en första gångs-parkrunner är just att ta sig till sitt första parkrun event.
 
Du har sett dina vänner eller en familjemedlem posta om det på sociala medier i veckor, månader eller till och med år. Du har alltid varit nyfiken men var aldrig säker på om du hade vad som krävdes för att springa eller gå 5 km och att göra det med andra människor. Med vår praktiska 10-stegs lathund för nybörjare är vi säkra på att vi inte bara uppmuntrar dig att göra din första parkrun men att du kommer tillbaka till parkrun redan veckan efter.
 
Steg ett
Registrera online och välj ditt hem-parkrun. Det finns 7 stycken i Sverige.
 
form
 
Steg två

Skriv ut streckkoden! Mycket viktigt, eftersom det här är det enda “utrustningen” du behöver och det blir ditt “pass” för att göra parkruns över hela världen, när du väl har blivit biten! Med parkruns policy – är ingen streckkod, ingen tid – kommer du troligen inte glömma den. Du är fortfarande välkommen att delta utan streckkoden, men du får ingen registrerad tid. Om du jobbar på att få de gratis, eftertraktade parkrun-milstolpe t-shirts – 50, 100, 250 och 500 lopp, lär du dig snart att ha några extra streckkoder liggande på strategiska ställen.
 
Om du är säker på att du blir regelbunden parkrunner, kan du köpa återanvändbara streckkoder för att fästa på dina skor, nycklar eller handled.
 
Steg tre

Ta med kompis! Att motionera blir ofta bättre när man har sällskap av en kompis. Uppmuntra en vän eller granne att komma med eller ta med din partner och barn – inklusive små i barnvagnar. Om du hellre har sällskap av en hund, ta med den! Av säkerhetsskäl föreslår vi en hund eller en barnvagn per person och hundar måste hållas på kort koppel. Vissa lopp äger rum i parker och stränder där hundar inte är tillåtna, så det är bäst att kolla din lokala parkrun i förväg. Om dina barn är under 11, se till att de finns i ditt synfält under loppets gång.
 

step 4
 

Steg fyra

Sikta på att komma 10-15 minuter innan loppet för att lyssna på försnacket. Då har du chansen att mingla med andra parkrunners och få en uppfattning om banan – det är alltid skönt att veta på förhand om du måste ta dig upp för en backe!
 
Var inte blyg att presentera dig som en first timer, då får du en chans på tu man hand att höra allt du behöver veta. Det viktigaste budskapet du kommer få är att ha kul!
 

step 5
 
Steg fem

Du behöver inte springa! Många människor kan bli avskräckta av ordet parkrun, men man behöver inte springa och det är definitivt inte en tävling! Om du tar dig från start till mål – på banan som är 5 km – oavsett om du springer på 15 minuter, joggar på 30 eller tar en avslappnad promenad på en timme, kommer du aldrig att lämnas kvar ensam ute på banan och du kommer alltid att vara välkommen att delta.
 
Om du är orolig kommer du att “komma sist” eller uppehålla folk – var inte det .Funktionären ”sistagångare” kommer alltid att gå sist av alla in över mållinjen och säkerställa att alla deltagare tar sig säkert tillbaka in i mål och målområdet kommer inte packas ihop förrän alla är klara.
 
För all del – sträva gärna efter att slå personbästa, men tro aldrig att du är för långsam för parkrun – det är du inte!

 
step 6
 

Steg sex
När du har passerat mållinjen, ta en bricka/polett från en funktionär och ta den och din streckkod till funktionären som skannar. Med den moderna teknologins magi beräknar du då din sluttid och placering som kommer senare till dig i ett mail. Oavsett vad du gör, vänligen ta inte brickan som en souvenir – vi måsta ha dem tillbaka för nästa veckas parkrun!
 
step 7
 
Steg sju

Om du inte har bråttom iväg, stanna gärna och fika och prata. Om det finns en sak som parkrunners älskar mer än parkrun, är det att prata om parkrun.
Den sociala biten och att känna sig välkommen i ett sammanhang är vad parkrun egentligen handlar om. Så var inte blyg för att stanna och lära känna andra parkunners. De flesta parkruns har ett närliggande kafé där deltagare och funktionärer träffas efter loppet – så häng på!
 
step 8

 

Steg åtta

Funktionärerna är en stor del av parkrun! Funktionärsrollerna är roliga och lätta att göra utan att någon särskild träning krävs – och ja, det inkluderar även tidtagarens roll! Man får också en gratis t-shirt för funktionärerna. Efter 25 gånger i reflexväst, kommer du att kunna beställa en eftertraktad och högt ansedd lila t-shirt.
 

step 9

 
Steg nio

När du kommit hem från parkrun (eller kanske till och med på kaféet) är det dags att börja uppdatera din mailbox som en galning för att få ditt resultat! parkrunnare är ofta kända för att vara “statistiknördar”, så kolla din tid och slutposition och för att se om du hade turen att slå ditt PB. Om du är på sociala medier, är lördag eftermiddag eller kväll då evenemangets Facebook-sida uppdateras och bilder läggs upp på hemsidan. Vem vet, ditt foto kanske inspirerar någon annan att komma till parkrun också!
 

Steg tio

Viktigast av allt – kom tillbaka! Livet ibland kan komma i vägen och hindra oss från att komma till parkrun varje vecka, men det bästa är att du kan komma och gå som du vill – det finns ingen förhandsanmälan eller kontrakt som binder dig till något. Förutom vid halt underlag kommer parkrun gå av stapeln varje lördag. Några parkruns har till och med speciella evenemang vid jul och nyår!
 
step 10
 

Vårt mål är att förbli gratis för alltid, och vi är säkra på att du kommer tillbaka till oss snart igen – med lite tur redan nästa vecka!

Dela med vänner:

4 million

Approaching 6 million registered parkrunners!

Pictured above, Nadine Evans from South Africa, who was registered parkrunner number 4 million   It’s that time of year when we celebrate an amazing milestone with yet another million people signed up to take part in parkrun. Later in July (probably sometime around when you are reading this newsletter) parkrunner number A6000000 will register…

Joey

Joey’s Spirit

If there’s one young life to have seen more than a multitude of adults, it’s Joseph Oosterhoff from Quinns Rocks parkrun in Australia.   Looking at his youthful physique whenever he attends parkrun, one would be hesitant to think the 15-year-old has undergone numerous procedures for health conditions which have plagued him since birth –…