Nyheter - 3rd March 2020
Taggar:

parkrun – en sammanfattning om hur det fungerar

Matt cover

Så, du har hört talas om parkrun men är fortfarande lite fundersam över hur allt egentligen fungerar. Är det verkligen varje vecka? Är det en tävling? Är det verkligen gratis? Hur fungerar det om man vill delta? Hur får man sin tid? Här kommer en kort sammanfattning för de som ännu inte är insatta:
 

parkrun är ett gratis 5km-event med tidtagning, som äger rum varje vecka i parker och grönområden över hela världen (för närvarande i 22 länder). I Sverige finns det för tillfället tio event och det finns planer för fler event på andra platser i landet. Varje event är anordnat av volontärer; utan volontärerna skulle parkrun inte finnas!
 
parkrun bygger på att skapa en lyckligare och mer hälsosam värld, samt att göra motion roligare, mer välkomnande och lättillgängligt. Vid varje event kan du springa, jogga, gå eller ställa upp som volontär. Huvudsaken är att du är delaktig och att du får vara en del av den trevliga gemenskapen.
 
Och nu till alla frågor…
 
Är det verkligen varje vecka?
Ja, parkrun äger rum varje vecka!* Att ha ett återkommande event innebär att folk kan lita på att parkrun alltid finns där och vi tror att det hjälper personer att känna att de är del av gemenskapen. (* Emellanåt kan vi komma att behöva ställa in event på grund av farligt underlag på banan (t.ex. is) eller om det finns ett annat event i parken)
 
Gen5 cover
 
Är det verkligen gratis?
Ja, det är verkligen gratis och kommer alltid att vara det! Ett av de främsta motiven som Paul Sinton-Hewitt, parkruns grundare, hade när han startade parkrun var att han kände att tävlingar började bli för dyra och att han ville ge alla möjligheten att delta. Att göra parkrun gratis tar bort ett hinder för att delta och gör det enkelt för alla att vara med. Löpning är ju, trots allt, ett enkelt och billigt sätt att motionera på och parkruns enkla karaktär speglar just detta.
 
Är det en tävling?
‘Det är ett motionslopp, inte en tävling!’. Du kommer att höra detta ofta vid parkrun! Vad detta innebär är att fokus ligger på att delta och ha roligt, inte på ‘tävlande’ eller ‘vinnare’. Du får en tid för varje gång du deltar och många personer tycker att det är roligt att se deras utveckling i och med att deras tider förbättras. I slutändan är parkrun det DU vill att det ska vara!
 
Hur fungerar det om man vill delta?
Innan du deltar i ditt första parkrun måste du registrera dig. Detta tar bara ett par minuter och du måste bara göra det en gång; därefter får du tillgång till över 2000 event över hela världen. Här kan du registrera dig. Du behöver sedan skriva ut din personliga streckkod (lika stort som ett bankkort), som du tar med dig till ditt event. Detta är det enda du behöver för att delta i parkrun!
 
Skatås main pag
 
Hur får man sin tid?
Vid varje event startar alla deltagare vid samma tidpunkt. När du sedan korsar mållinjen får du en pollett som motsvarar din placering i eventet. Denna tar du med dig, samt din personliga streckkod som du har skrivit ut, till en volontär som skannar de vid mållinjen. Därefter matchas detta med tiden från tidtagaren och vips, så har du din slutgiltiga tid! När resultaten har blivit bearbetade (strax efter att eventet avslutats) kommer du att få ett mejl skickat till dig och resultaten laddas också upp på parkruns hemsida, tillsammans med några bilder från varje event.
 
Vi hoppas att du känner dig inspirerad att göra oss sällskap vid parkrun! Oavsett var du är i världen så erbjuder parkrun en avslappnad, trevlig och välkomnande stämning till alla som deltar – ge det en chans!
 
Vallaskogen 3
 

Dela med vänner:

coronavirus update

COVID-19 (koronavirus) päivitys

Pidämme tärkeänä, että teemme tämän tauon aikana säännöllisiä tilannekatsauksia ja haluamme vakuuttaa teidät kaikki siitä, että olemme entistäkin enemmän sitoutuneita tavoitteeseemme luoda terveellisempi ja onnellisempi planeetta. Haluamme teidän tietävän, että heti kun tilanne vain sen sallii, niin me kaikki täällä olemme valmiita juoksemaan (kävelemään, hölkkäämään tai toimimaan vapaaehtoisena) ja kun tämä hetki tulee, niin meillä…

coronavirus update

Oppdatering om COVID-19 (koronavirus)

Vi synes at det er viktig at gi jevnlige oppdateringer under denne situasjonen, spesielt ettersom vi ønsker å forsikre deg om at vi står ved forpliktelsen vår i denne tiden om å levere på målet vårt om å skape en sunnere, lykkeligere planet. Vi vil også at du skal vite at vi står klare til…