Nyheter - 31st December 2020
Taggar:

Tankar om 2020 och hopp inför det nya året

PSH featured image

När vi nu tar farväl av 2020 funderar parkruns grundare Paul Sinton-Hewitt CBE på tolv väldigt annorlunda månader för parkrun.

 

2020 började så bra. Nu inne på vårt 16:e år ökade vi farten. Nederländerna blev det 22:a landet på parkruns världskarta. Vi levererade en banbrytande kampanj med ”This Girl Can” för internationella kvinnodagen. Mellan januari och mars välkomnade vi fler än 200 000 nya medlemmar till parkrun-familjen.

 

Efter nyheten om coronavirusets utbredning införde hälsovårdsmyndigheter och regeringar runtom i världen åtgärder för att kontrollera dess spridning och hantera risken. Vi insåg då att vi behövde pausa parkrun för första gången på femton och ett halvt år.

 

PSH message one

 

Även om jag naturligtvis förstod och accepterade nödvändigheten av att våra event blev inställda, slog det mig omedelbart hur tomt det blev utan parkrun. Precis som för många av er är parkrun min fristad. Det kom till under en besvärlig tid och hjälpte mig igenom den.

 

parkruns regelbundet och pålitlighet stöder oss genom att vi vet att det alltid finns där: samma plats, samma vänliga ansikten, stöd och uppmuntran. En chans att fly, hinna i kapp, vara ute i friska luften och träffa andra människor. Bara det att parkrun finns är lugnande i dessa oroliga tider.

 

När något viktigt tas ifrån oss – utan någon indikation på när vi får tillbaka det – är det naturligt att känna saknad.

 

Samtidigt som vi hanterade processen att ställa in fler än 2 000 event runtom i världen gjorde vi ett åtagande. Vi lovade att trots och på grund av avsaknaden av våra vecko-event skulle vi fortsätta att hålla kontakten. Vi skulle göra vad vi kunde för att erbjuda en del av det vi alltid erbjudit: ett ställe att få kontakt med andra, prata, delta och ha kul. Någon att gråta ut hos, en tillfällig distraktion eller ett ögonblick av verklighetsflykt.

 

I ärlighetens namn tror jag inte att någon av oss trodde i detta tidiga skede att inställandet av parkrun och avbrottet i vardagslivet skulle vara så här länge. Utan våra event varje vecka skapade vi nya sätt att hålla kontakten. Great Big parkrun Quiz föddes – en högpunkt på lördagar sedan restriktionerna infördes och en frågesportsmatch varje vecka som förenade parkrun-deltagare i 30 minuter med parkruntrivia och underhållning.

 

Parallellt med frågesporten tillhandahöll parkrun-skolan parkrun-pussel och aktiviteter för barn med parkrun-tema. Vi bjöd in dig och din familj till en parkrun-uppvärmning varje söndag och välkomnade en rad med fascinerande personer och kändisar att berätta sina historier i vår live frågor- och svar-session.

 

Vi ställde frågor till dig också. Under årets lopp har vi frågat fler än någonsin och samlat in fler än 130 000 individuella svar från parkrun-deltagare. De här svaren styr våra beslut och hjälper oss att förstå hur coronaviruset har påverkat parkrun-deltagare och sannolikheten att de kommer tillbaka när det är möjligt.

 

En sak som framgår av vår undersökning är att vi alla har ett behov av att ha kontakt med människor. Minst sju av tio respondenter i varje område indikerade att kontakten med andra har påverkats negativt under pandemin. Den stora majoriteten av de tillfrågade och som konsekvent uppgav att de var redo att återvända till parkrun angav att den största drivkraften var att få känna sig som en del av en gemenskap igen.

 

Efter att ha förstått det här känner jag mig ödmjuk och stolt över de ansträngningar som lokala parkrun-grupper har gjort för att nå ut och hålla kontakten i år. Ni skapade parkrun i trädgårdar, arrangerade virtuella kaffestunder, skapade brädspel, videofilmer med mera. I den sanna parkrun-andan fanns ni där för varandra genom den här svåra tiden.

 

parkrun-gemenskapens uppfinningsrikedom och vilja att hjälpa och stödja har aldrig varit så uppenbar som i år.

 

I juni när alla event var inställda i alla 22 parkrun-länder lanserade vi (inte)parkrun – ett tillfälle för alla parkrun-deltagare att registrera sin egen 5km-promenad, -jogg eller -löpning, representera sin hemmabana och att återigen känna sig som en del av parkrun-gemenskapen. Vi hoppades att det skulle ge lite motivation och inspiration i avsaknad av parkrun-events och otroligt nog registrerade fler än 28 000 personer 750 000 (inte)parkruns inklusive 7 500 som aldrig deltagit i ett parkrun.

 

Efterhand som restriktionerna upphävs runtom i världen återstartas parkrun-events. Först i Nya Zeeland, sedan Falklandsöarna, i delar av Australien, Japan, Guernsey, Isle of Man, Namibia och Ryssland.

 

Vi avslutar året med fler än 300 återstartade events i sex länder. Vi är långt ifrån starten på året, men det inger hopp.

 

Nu när vi börjar se att events återstartas inser jag hur lyckligt lottade vi är. Lyckligt lottade att ha en sådan fantastisk gemenskap som har hittat sätt att finnas för varandra under de mest besvärliga omständigheter. Lyckligt lottade att ha stödet från handelspartners som tror på oss, som tror att det passerar och fortsatt stödjer oss oavsett, samtidigt som de själva måste hantera coronaviruset och den effekt det har på deras företag.  Lyckligt lottade att organisationen sköts så noggrant och sakkunnigt av ett litet personalteam med stödet från en fantastisk grupp av volontärer.

 

Allt detta ger mig stort hopp och tillförsikt för 2021 och därefter.

 

Det sägs att du inte vet vad du har förrän det är borta. Det är sant att avsaknaden av parkrun har hjälpt mig att förstå precis varför det fungerar och vad som gör det så speciellt. Människor behöver varandra. Vi behöver sociala kontakter, att känna oss som en del av en gemenskap och att höra till. Vi behöver veta att allt blir bra.

 

Det här året har vi hållits åtskilda men mer än någonsin har jag känt mig som en del av något. En rörelse.

 

Tack för ditt tålamod, passion och stöd. Önskar er alla ett gott och hälsosamt 2021.

 

PSH CBE

Dela med vänner:

usa_2_v2

parkwalk is here

Ready to strive for five? Here’s your eight week guide to successfully completing a 5k walk.   You can walk at the same pace throughout or, if you want, you can alter the pace that you walk as indicated below. Remember that any plan is only a guide, so please do go at your own…

USA_1

Three tips for maintaining motivation

Have you ever heard of ‘Blue Monday’?! It tends to rear its head after about three weeks of trying to change our lifestyle habits, or do something a little bit different. We’ve got some handy advice to keep you on track, and help you celebrate your success so far.   It’s that time when your…