News - 4th October 2021
Taggar:

parkrun – det är beroendeframkallande

Mikael header

I lördags blev Mikael Sandberg den första parkrunner i Sverige att nå 3 så kallade “parkrun Milestones” – 50 och 100 gånger som deltagare och 25 som funktionär. Här är hans berättelse:
 
“Min kompis Titti säger ibland att när jag hittar något jag tycker är kul, har jag en förmåga att gå in för det väldigt mycket. Det smärtar jag mig djupt varje gång jag måste erkänna att Titti har rätt (vilket å andra sidan inte inträffar så ofta), men den här gången får jag väl ändå säga att hon är något på spåret. Det är alltså parkrun jag syftar på.
 
Mikael 1
 
Mitt liv med parkrun började väl på samma sätt som för de flesta, där man känner sig lite okunnig och har funderingar i stil med ”kommer jag vara långsammast” och ”hoppas att jag inte gör något fel”. Och inte kände jag en enda människa heller. Min umgängeskrets på den tiden innehöll mest folk som tycker att det där med löpning är något man sysslar med när man är sen till bussen eller när glassbilen är på väg att åka.
 
Det dröjde dock inte speciellt länge innan de orosmolnen skingrades. På parkrun visade det sig att tydligen alla var välkomna; både snabba, långsamma och vi som är lite mittemellan. Och trevlig stämning var det också. Så jag kom tillbaka veckorna efter, och nu började beroendet bli ett faktum. När jag varit med omkring 10-15 gånger började samvetet påminna att jag kan inte bara kan komma och springa vecka efter vecka utan att ge något tillbaka, så när det efterlyses funktionärer till nästa vecka anmälde jag mig. Och åter kom funderingarna ”hoppas att jag inte kommer göra fel”. Och återigen var den oron obefogad.
 
Mikael 3
 
Jag fick en av de enkla uppgifterna, som innebar att sätta ut koner och band, och sedan stå och peka vilken väg löparna skulle svänga in på. Inga problem, inget jobbigt och man fick fortfarande träffa alla glada löpare. Så efter en omgång veckors deltagande som löpare anmälde jag mig igen som funktionär. När jag senare var tvungen att ta ett uppehåll från löpningen p.g.a en fot som ansåg att jag sprungit för mycket med för lite vila, blev funktionärs uppdragen ett perfekt sätt att ändå kunna hålla kontakten med parkrunfamiljen. Jag kunde inte springa, men jag kunde stå stilla och ta tid, och självklart äta glass med löparna efteråt.
 
Mikael 2
 
I Lördags gjorde jag mitt 25:e funktionärsuppdrag, och jag blev därmed tydligen först i Sverige med att ha fått ihop både 100 löpningar och 25 funktionärsuppdrag på parkrun. Och eftersom jag aldrig är först i mål när jag springer parkrun känns det kul att jag iallafall blev först med något! Strax innan coronan drog igång fick jag förfrågan att blir funktionskoordinator, vilket jag tackade ja till, men av naturliga skäl fick vänta med i ca 1,5 år.
 
parkrun behöver alltid volontärer, så var inte rädda att anmäla er. Det finns uppgifter som alla klarar av och kom ihåg; även funktionärer får vara med och fika efteråt.”
 
Mikael Sandberg, A3392879, Örebro parkrun
 
Mikael 4

Share this with friends:

Ulla mum header

Martta Sergejeff, 90v. osallistui maailman pohjoisimpaan parkruniin

Pokkinen parkrunin aloitustapahtuma 11.9.2021 teki ennätyksen starttaamalla maailman pohjoisimman parkrunin. Tämän lisäksi tapahtumassa tuli toinenkin ennätys, sillä mukana oli Suomen iäkkäin rekisteröitynyt osallistuja. Martta Sergejeff, 90v., osallistui parkruniin tyttärensä innostamana. Matka taittui pyörätuolissa istuen, vaikka kotioloissa ja ulkona lyhyitä matkoja Martta pärjääkin rollaattorin avulla. Martta osallistui parkruniin tyttären perheen ja pojanpojan kanssa. Tässä ovat hänen…

Ulla mum header

Martta Sergejeff, at 90 years old, participated in the world’s northernmost parkrun

On September 11th, 2021, Pokkinen parkrun became the northernmost parkrun in the world. Another record was also made that day, when the oldest registered parkrunner in Finland crossed the finish line. Martta Sergejeff, 90 years old, participated in the event at the urging of her daughter. She participated by wheelchair, although she also manages short…