News - 14th March 2022
Taggar:

Premiär för Broparken parkrun – en multikulturell mötesplats!

header

Efter två år av lyckade test event startar äntligen Broparken parkrun officiellt den 2 april! Med en särskild invigning 23 april. Vi samlas 09.30 nere i Broparken närmast älven vid “plattan” mellan utomhusscenen och älven och strandpromenaden. Sen ger vi oss av uppströms.

 

1

 

Banan börjar och startar på samma ställe nere i den centrala parken Broparken, intill Umeälven. Man springer/går/rullar hela vägen längs den vackra älven på strandpromenaden, över stadens största gång- och cykelbro, ut på holmarna “Bölesholmarna” och tillbaka. Ingenstans längs banan är vanlig motortrafik tillåten, däremot populärt för andra löpare, promenerare och cyklister.

 

3

 

Banan är vacker hela året om, men under sommarhalvåret är det särskilt grönt omgiven av alla utslagna björkar i “Björkarnas stad” Umeå. Från minus 25 under den kallaste vintern till 25 grader under den varmaste sommaren, springer/går/rullar vi längs vår vackra älv varje lördag året om.

 

5

 

Efter loppet samlas alla som vill vid start- och målgången vid vårt partytält och bjuda på kaffe, te och fika, för att på trevligast möjliga sätt avsluta loppet tillsammans.

 

6

 

Broparken parkrun i Umeå är ett särskilt speciellt arrangemang då det grundades av integrationsföreningen Vän i Umeå som skapar integration genom personliga möten.

 

2

 

Föreningen har flera tusen personer i sin grupp på Facebook, många övriga medlemmar i föreningen och arrangerar en mängd olika aktiviteter, varav parkrun är den nyaste och hoppas bli en av de mest folkrika. Av denna anledning är hälften av våra hittills 25 volontärer (alla är välkomna att bli volontär) födda i andra länder än i Sverige, och det pratas en mängd olika språk, även bland deltagare. Broparken parkrun är därför inte bara ett härligt motionslopp utan också en perfekt plats för multikulturella möten.

 

11

 

För 10 år sprang jag och min familj (som nu alla är volontärer) parkrun för första gången i våra liv i Roundshaw Downs i parkrun-mekka i London, Storbritannien. Detta var när vi hälsade på våra svenska familjevänner i London och vi kommer ihåg loppet som någonting spännande, annorlunda och med en stor känsla av gemenskap.

 

4

 

10 år senare kommer nu parkrun till vår hemort Umeå, och hoppas på besök från både Storbritannien, övriga delar av Sverige och andra länder.

 

10

 

Carl Lundberg (på bilden nedanför) var den som sedan drog igång allt och lämnade sen över till mig Arvid Norin. Vi har varit ett stort gäng som hjälpts åt att kontinuerligt planera och förbereda.

 

Carl

 

Arvid Norin
Broparken parkrun, Umeå
A155703

 

Nord_MarWeek3_article 2

Share this with friends:

HEADER

Welcome to the Nordic photo roundup from 30 July

Welcome to the last Nordic parkrun photo round-up for July, a month which has seen over 5000 people attending our events across the region. Here’s some shots of the action:     First of all, parkrunning is a family affair at Esbjerg parkrun     Also at Esbjerg, thanks to this week’s Tail Walker Jimmy…

Lois-Rowland-2-899x416

I never believed I could

There’s no need to do the 5k at parkrun. Lois Rowland was a parkrun volunteer for more than ten years before eventually deciding to have a go at the 5k, following an ectopic pregnancy.   Having now completed 50 parkruns, she tells us her story.   My husband is a keen parkrunner and has been taking…