News - 8th June 2022
Taggar:

Tervetuloa parkruniin!

HEADER

Jos pidät parkunista, voit auttaa meitä levittämällä viestiä tapahtumista tai jakamalla tätä artikkelia parkrunista ystäville, perheenjäsenille, tutuille ja kavereille, jotka eivät ole vielä päässeet osaksi parkrun tapahtumien ilosta ja riemusta.
 
Mikä parkrun on?
Joka lauantai järjestettävä 5 km liikuntatapahtuma, jossa on myös ajanotto. Tällä hetkellä Suomessa on viisi tapahtumaa (tässä kartta Suomen parkruneista) ja yli 2 000 tapahtumaa ympäri maailmaa.
 
Miksi sen nimi on parkrun?
Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Bushy Park -nimisessä puistossa Lontoossa ja sitä kutsuttiin aluksi ‘Bushy Park Time Trial’ ennen kuin nimeksi vakiintui Bushy parkrun – ja tuo nimi jäi elämään. Vaikka monet parkruneja pidetään juuri puistoissa, mutta ne voivat yhtä hyvin olla missä tahansa muissa ulkotiloissa kuten vaikka järven tai lammen ympäri menevillä poluilla, metsässä poluilla, pururadoilla, meren tai järven rannalla tai vaikka julkisilla kevyen liikenteen väylillä.
 
Vääksyn kanava
 
Onko se todellakin ilmainen – eihän mikään ole ilmaista?
Kyllä, voit ihan ilmaiseksi osallistua parkruniin! parkrun saa rahoitusta sponsoreilta, apurahoista, lahjoituksia ja voit myös ostaa parkrun-tuotteita. Nämä kaikki rahoituslähteet auttavat pitämään parkrunin ilmaisena, kaikille, ikuisesti.
 
Ihanko oikeasti joka viikko?
Kyllä, joka lauantai, vuoden ympäri, tietenkin sillä ehdolla, että parkrun-reitillä ei ole joku muu tapahtuma tai että reittiä ei voi turvallisesti käyttää (esimerkiksi jäisillä tai liukkailla keleillä).
 
Miten voin rekisteröityä osallistujaksi?
Sinun tarvitsee rekisteröityä vain kerran, ennen ensimmäistä osallistumiskertaasi. Voit tehdä sen osoitteessa www.parkrun.fi/register. Kun rekisteröidyt, saat oman viivakoodin joka on tavallaan sinun ”tunnisteesi”, joka sinun pitää ottaa mukaan parkrun-tapahtumaan. Voit tulostaa sen paperille tai näyttää sitä puhelimen tai mobiililaitteen ruudulta. Voit myös ostaa rannekkeen, johon on painettu tuo viivakoodi.
 
Mitä tapahtuu parkrunissa?
Jos olet osallistumassa ensimmäistä kertaa, tule paikalle 10-15 minuuttia ennen lähtöä ja kuuntele vapaaehtoisen pitämät ohjeen ensikertalaisille. Tuossa ohjeessa annetaan tietoa reitistä ja miten parkrun toimii ja miten sinun kannattaa toimia. Tulet myös huomaamaan, että suurin osa osallistujista tulee paikalle vähän ennen lähtöä esimerkiksi klo 9.25, koska heille reitti ja parkrun ovat tuttua juttua. Muuten osallistujien ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin odottaa lähtöhetkeä. Vapaaehtoiset hoitavat kaikki muut tehtävät.
 
Tampere start photo cover
 
Miten se kaikki oikein toimii?
Kaikki aloittavat klo 9.30 yhteislähdöllä – aivan kuten muissakin juoksutapahtumissa – ja kulkevat reitin lävitse, joka on merkitty kylteillä tai opasteilla. Kun tulet maaliin, niin saat järjestysnumeropoletin, josta näkee monesko maalintulija olet ollut. Tämän jälkeen vapaaehtoinen skannaa ensiksi osallistujan viivakoodin ja sitten järjestysnumeropoletin. Kun tulokset on saatu käsiteltyä, saat henkilökohtaisen loppuajan ja järjestysnumeron.
 
Mitä tapahtuu sen jälkeen?
parkrunissa yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ovat yhtä tärkeässä asemassa kuin liikkuminen, joten useimmissa tapahtumissa on tapahtuman jälkeinen kahvittelu ja jutustelu tai jälkilöylyt ja spekulointi.
 
Miten saan tulokseni?
parkrun-tulokset tulevat sähköpostilla heti kun ne on saatu käsiteltyä. Yleensä ne tulevat jo parkrun-tapahtuman jälkeen tapahtuvan kahvittelun aikana. Tulokset tulevat myös tapahtuman verkkosivuille.
 
Pokkinen vols
 
Kuinka nopea minun tulee olla osallistuakseni? Olenko viimeinen?
Voit mennä niin nopeasti tai hitaasti kuin pystyt, voit ja haluat. Tapahtumissa on todella nopeita juoksijoita ja rauhallisemmin meneviä kävelijöitä ja kaikkia vauhteja siltä väliltä. parkrunissa ei ole kyse ‘voitosta’ tai ‘häviöstä’ – kyse on osallistumisesta ja yhteisöstä. Voit kävellä, hölkätä tai juosta, sillä ei ole merkitystä, pääasia että osallistut. Jokaisessa parkrun tapahtumassa on ‘takimmainen’, joka tulee viimeisenä maaliin, joten ainoa tapa päästä viimeisenä maaliin on ilmoittautua vapaaehtoisena siihen tehtävään.
 
Kuka järjestää parkrun-tapahtuman?
Jokainen parkrun on vapaaehtoisten järjestämiä. Jokaisella tapahtumalla on vapaaehtoisten ‘ydinryhmä’, jotka ovat olleet perustamassa tai aktiivisesti järjestämässä parkrun-tapahtumia. parkrunin toimintatapa on yhteisöllinen ja siksi jokainen osallistuja on myös mahdollinen tekijä vapaaehtoistehtäviin. parkrunissa on kyse yhteisöstä, ei ole mitään me / he jakoa vaan, jokainen osallistuja voi olla vapaaehtoinen ja vapaaehtoiset voivat olla myös osallistujia. Ei ole olemassa oikeaa tai ainoa parkrunilaista, jokainen tapahtumaan osallistuva ja vapaaehtoinen on oikea ja aito parkrunilainen. Joten toimi välillä myös vapaaehtoisena, koska sillä tavalla mahdollistat muiden osallistumisen.
 
Mistä löydän lähimmän tapahtuman?
Näet tapahtumat kartalta: wwww.parkrun.fi/events. (Karttaa selaamalla voit myös nähdä missä ovat lähimmät ulkomailla olevat parkrunit. Voit osallistua mihin tahansa parkruniin missä tahansa maassa, ilmeiseksi ja pidä vain viivakoodisi mukana. Muista tarkistaa paikallisen tapahtuman sivuilta ajankohdat tai muut tapahtumakohtaiset tiedot).
 
Lähellä ei ole ainuttakaan tapahtumaa – mitä nyt teen?
Jos olet innostunut järjestämään oman tapahtaman omalla seudullasi – ehkä ystävien, tuttavien tai kavereidesi kanssa – ota sähköpostilla meihin yhteyttä osoitteeseen suomi@parkrun.com ja neuvomme miellään miten voitte edetä asiassa. Yleensä se tarkoittaa, että löydätte sopivan reitin ja kysytte luvan tapahtuman maanomistajalta (yleensä Suomessa virkistysreitit tai kävelyreitit ovat julkisia, joten tämä ei ole ongelma) ja kokoa tapahtuman ympärille vapaaehtoisten ydinryhmä.
 
Espoo1
 
Miksi en ole aikaisemmin kuullut parkrunista?
Vaikka olemmekin suuri maailmanlaajuinen yhteisö (maailmalla on rekisteröityneitä parkrunilaisia yli 7,5 miljoonaa), niin parkrunia ja parkrun yhteisön ydintoimintaa pyörittää edelleen hyvin pieni ydinryhmä ja meillä ei ole mitään budjettia varattuna mainontaan tai markkinointiin. Tietoa parkrunista levitetään lähinnä suusanallisesti henkilöltä toiselle, sillä organisaatiota johdetaan alhaalta ylöspäin ja toiminnan ytimessä on aina ihminen ja yhteisö.
 
Pidän todella paljon parkrunista! Miten voin auttaa?
Auta meitä levittämään tietoa parkrunista esimerkiksi vaikka jakamalla tätä tekstiä tai kutsumalla mukaan ystäville, perheenjäsenille, tutuille ja kavereille, jotka eivät ole vielä päässeet osaksi parkrunia!

Share this with friends:

Header Daniela

parkrun, it’s a family affair !

Our family’s passion for parkrun started around five years ago in Aberdeen, when on a dark day we needed some extra motivation to hit the outdoors. Just a few weeks after that day, we realized that parkrun is not just a place to gather and run, but a space for us to enjoy as a…

HEADER

Welcome to the Nordic photos round-up from 18 June!

Welcome to the week’s photo round-up from the Nordics! Summer Saturday morning parkruns – a great way to start your weekend! Here’s a selection of photos from our events     Gathering before the start of parkrun in the beautiful Billdalspark     We love celebrating our milestones, a testament to dedication and consistency from…