News - 8th June 2022
Taggar:

Välkommen till parkrun!

Skatås header

Gillar du parkrun? Hjälp oss att sprida budskapet om våra event genom att dela den här artikeln om parkrun med vänner, familj och kollegor som inte har haft turen att uppleva parkrun ännu!
 
Vad är parkrun?
parkrun är ett gratis 5km-event med tidtagning som äger rum varje lördag morgon. För närvarande finns det 11 olika event i Sverige, och fler än 2 000 event runt om i världen.
 
Varför heter det parkrun?
Det första eventet hölls i Bushy Park i London, och kallades först ”Bushy Park Time Trial” innan namnet ändrades till ”Bushy parkrun” – och namnet fastnade. Men medan massor av parkrun hålls i parker arrangeras de också på andra öppna ställen som stigar runt sjöar, genom skogar eller vid havet.
 
Haga 2a
 
Är det verkligen gratis – vad är haken?
Ja, det är verkligen helt gratis att delta i parkrun! parkrun finansieras genom sponsring, bidrag, donationer och försäljning av våra egna varor, och de här finansieringskällorna hjälper till att hålla parkrun gratis, för alla, för evigt.
 
Och äger det verkligen rum varje vecka?
Ja, varje lördag, året runt, om det inte finns något annat event på banan eller om förhållandena är osäkra (isiga förhållanden till exempel)
 
Hur registrerar jag mig för att delta?
Du registrerar dig bara en gång, före ditt första event på www.parkrun.se/register. När du registrerar dig får du en streckkod som i princip är din nummerlapp som du tar med dig när du deltar. Du kan skriva ut den på papper eller så kan du ha den på din mobiltelefon. Du kan också köpa armband med din streckkod på.
 
Örebro 1
 
Vad händer när jag kommer till parkrun?
Kom 10–15 minuter innan starten om du deltar för första gången. Lyssna på volontärerna som välkomnar dig som är där för första gången. De berättar lite om banan och hur saker och ting fungerar. Du kommer att se att många av de stadiga parkrundeltagarna ställer upp sig 9.25, eftersom du inte behöver göra någonting (ingen förhandsregistrering) innan du deltar varje vecka.
 
Hur fungerar tidtagningen?
I princip startar alla tillsammans 9.30 – precis som i vanliga löptävlingar – och följer den bana som är markerad med skyltar och/eller funktionärer. När du kommer i mål får du en pollett – det finns ett litet nummer på den som visar din slutposition i parkrun. Du tar den till en volontär som skannar polletter tillsammans med din personliga streckkod så får du din slutposition och tid.
 
Vad händer sen?
parkrun handlar lika mycket om den sociala sidan som löpning, så de flesta event bjuder in alla som vill till ett kafé efteråt för att ha fika och prata.
 
Malmö 3
 
Hur får jag mitt resultat?
Du får ett e-postmeddelande när resultaten har bearbetats någon gång efter att parkrun har avslutats (vanligtvis i kaféet), och resultaten publiceras också på vår webbplats.
 
Hur snabb måste jag vara för att delta? Kommer jag sist?
Nej, du kan vara så långsam eller så snabb du vill! Vi har supersnabba löpare och folk som går runt och allt däremellan. parkrun handlar inte om att ”vinna” – det handlar om att delta. Du kan gå, jogga eller springa runt, det spelar ingen roll. Vi har också en ”sistagångare” som alltid går sist i eventet så att ingen som deltar kommer sist i mål.
 
Vem organiserar varje enskilt parkrun?
Alla parkrun event organiseras helt av volontärer. Varje event har ett ”kärnteam” av volontärer som har hjälpt till att starta upp parkrun eventet, men hela parkrun idén bygger på att alla som deltar också är potentiella volontärer! Vi har en parkrungemenskap – inte en ”oss” (löpare) och ”dem” (volontärer). Allting flyter på bra om du kan hjälpa till som volontär lite då och då.
 
Var hittar jag mitt närmaste event?
Du hittar en karta över event här: www.parkrun.se/events. (På här kartan kan du också bläddra och visa event i andra länder. Du kan delta gratis i event runt om i världen med din streckkod. Kontrollera den lokala eventsidan för starttider och ytterligare information).
 
Billdals 1
 
Det finns inga event nära mig – vad gör jag då?
Tja om du är intresserad av att starta ett event – kanske tillsammans med vänner – kontakta oss på sverige@parkrun.com så pratar vi gärna igenom processen med dig. Du behöver bara hitta en lämplig bana, få tillstånd från markägaren att använda banan (vanligtvis inte ett problem i Sverige med allemansrätt) och sedan få ihop ett litet team av volontärer för att starta upp saker och ting.
 
Varför har jag inte hört talas om parkrun förut?
Även om vi är en stor organisation runt om i världen (globalt finns det över 7.5 miljoner registrerade att delta i parkrun), har vi fortfarande bara ett litet kärnteam av personal som hjälper till att driva parkrun. Vi har ingen budget för marknadsföring och reklam, parkrun har alltid spridit sig från mun till mun och vi är en nerifrån och upp organisation med gemenskap.
 
Jag älskar parkrun! Hur kan jag hjälpa till?
Hjälp oss att få fler att höra talas om parkrun genom att dela det här inlägget, och genom att uppmuntra vänner, familj och kollegor att följa med till parkrun!

Share this with friends:

HEADER

Welcome to the special day events in Denmark & Sweden!

This weekend will be a celebration of parkrun with our ‘special day’ events taking place in Denmark on 5th June and Sweden on 6th June, in addition to our regular parkrun events on Saturday 3rd June.   In Denmark 6 of our 9 events will be hosting a special event on Monday 5th June, including…

Cathy-Hannon-3-900x416-1

We’re one team

All around the world, we’ve seen over 28,000 unique volunteers in the parkwalker role and they’ve parkwalked over 52,000 times!   We speak to one of the parkwalkers, Cathy Hannon, about why she chooses to volunteer in her favourite role every Saturday morning. Cathy’s chronic condition means that parkwalking is the best option for her, she relishes the…